YazarKafe’de Vitrin Olma İncelikleri
Yazarkafe’ye İçerik (Yazı) Gönderme.
Yazarkafe Manşet Alanında Olmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler.
Hürriyet Yazarkafe’de Vitrin Olma Orgazmı başlıklı yazıdan sonra sıra Hürriyet Yazarkafe’ye içerik gönderme ve gönderilen içeriği manşet alanına taşıma inceliklerine geldi. Bu yazıda kendi deneyimlerimden yola çıkarak ipuçları paylaşacağım. Dolayısıyla okuduğunuz tavsiyeler, kesin ve net kurallar olmamakla birlikte deneyime dayalı, manşet olan yazılarımın ortak özellikleridir.
1. Adım: Yazarkafe’ye Yazı (İçerik) Göndermenin İlk Kuralı:
Bildiğiniz gibi Yazarkafe’ye içerik göndermek için bumerang üyesi olmanız gerekiyor. Tabi üye olduğunuz anda içerik gönderemiyorsunuz. Site veya bloğunuz incelendikten sonra en az platin üye ünvanı almanız gerekir. İlk etapta platin üye olamasanız da zamanla üyeliğiniz yükselebiliyor. Bunun için bumerang’ın sizden istediği bilgileri eksiksiz doldurmaktan çekinmeyin. Örneğin:
- Site bilgileriniz istendiğinde veya mevcut profilinizin AYARLAR menüsüne tıkladığınızda “AÇIKLAMA” alanını gelişi güzel doldurmak yerine bu alana sloganınızı veya sitenizin kime, neye hitap ettiğini özetleyen bir cümle yazın. (1 adet cümle idealdir diye düşünüyorum)
- Hemen altında sitenizin etiketleri sorulacaktır. Bu satıra da birer kelimeyle ilgili olduğunuz alandaki etiketlerinizi girin. Etiketleri virgül ile ayırmayı unutmayın. Etiket seçerken blog sayfanızın “KATEGORİLERİNİ” birer etiket olarak girebilir ve bloğunuzda sıkça tekrar eden kelimeleri de ekleyebilirsiniz. Etiketlerin anahtar kelime anlamına geldiğini unutmayın. Dolayısıyla, gerçekten sitenizle ilgili etiketlerin dışına taşmamaya özen gösterin
- Görsel Ekle: Sitenizin logosu yoksa eğer hemen bir logo edinin ve bu logoyu bumerang üyeliğinize de upload etmeyi unutmayın.
Yukarıda sadece dikkat edilmesi gereken kritik noktaları belirttim. Bunun dışında diğer standart bilgi formlarını da eksiksiz doldurun.
Hesaplarınızı Bağlayın:
Bumerang size mecbur olmadığınız seçenekler sunacaktır. Bunlar: Telefon numaranız, RSS besleme kaynağınız, Google Analytics, İnstagram, Twitter, Facebook hesaplarınızın erişim iznidir. Bu izinleri vermekten (hesapları bağlamaktan) çekinmeyin. Hesapları bağladığınızda bumerang’a sadece izleme izni vermiş olursunuz. Yönetim hakkı yoktur. Çekinmenizi gerektirecek bir durum ve sizin yerinize paylaşım yapması söz konusu değildir. Tabi bahsi geçen bu hesapların sitenize ait hesaplar olması gerektiğini unutmayın.
Örneğin blog/sitenizin instagram hesabı yoksa hemen bir hesap edinin ve bumerang’a bağlayın. Bu şekilde Hürriyet bumerang’ın gözünde daha sağlıklı bir üye profili oluşturmuş olacaksınız. Zaten bu bağlantıların asıl amacı size uygun teklifleri sunabilmek ve bir takım datalara erişerek kendi bünyesinde hedefleme yapabilmektir. Bağlayın gitsin. Hiç çekinmeyin 😉
Tüm bunları yaptıktan sonra ayda bir kez Bumerang profilinizde ufak güncellemeler yaparak onay sürecine yeniden katılabilirsiniz. Profil bilgilerinizde yaptığınız değişiklikler onay sürecine girecek ve bu aşamada bloğunuz yeniden incelenecektir. Bu inceleme sonucunda iyi bir süprizle karşılaşarak platin üyeliğe yükseldiğinizi görme olasılığınız yüksektir.
Bazı arkadaşlar Hurriyet, Bumerang veya Yazarkafe görsellerinden herhangi birini kendi blog şablonuna eklemiyor. O görsellerden herhangi birini bumerang’dan kodlarıyla birlikte alıp sitenize eklemediğiniz sürece platin üye olamayacağınızı unutmayın. Buraya kadar anlaştık ve platin üye olmayı başardıysak sıra Yazarkafe’ye yazı göndermeye geldi.
Yazarkafe’ye Dikkat Çekici ve Vitrine Aday İçerik Göndermek:
Üzerinde durmam gereken ilk ve en önemli iki unsur: Yazınızın başlığı ve seçtiğiniz görsel
Başlık Nasıl Olmalı?
Bildiğiniz gibi bir yazıyı okutan veya okumaya teşvik ettiren en önemli unsur başlıktır. Fakat bizler bloglarımızda yayın yaparken sosyal platformlarda ilgi çekecek başlıklardan ziyade, arama motorlarının ilgisini çekecek başlıklar üretmeye çalışıyoruz (SEO Uyumlu) Durum böyle olunca “botoks nedir, sağlık nedir? yüz dolgusu nedir? misyon nedir? xxx nedir?” gibi başlıkları sıkça kullanabiliyoruz. Olması gereken de ilk etapta arama motorlarına uyum sağlamaktır. Fakat yazınızı herhangi bir sosyal mecrada tanıtırken aynı başlığı kullanmak zorunda değilsiniz. Aynı şekilde Yazarkafe’ye içerik gönderirken de yazınızın başlığı sorulduğunda birebir aynı başlığı yazma zorunluluğunuz yoktur. Yani:
Bloğunuzda “Kırışıklık Nasıl Giderilir? – Yüze dolgu nasıl yapılır? vb” başlıklı bir yazı var ve bunu Yazarkafe’de yayınlamak istiyorsanız; Yazarkafe tarafından sorulan başlık alanına “Kırışıklık gidermenin sihirli formülü” yazabilirsiniz. Maksadımız yüzlerce başlık arasından bizim başlığımıza ilgi çekebilmektir. (Sihirli kelimesi hipnotiktir) Haber siteleri bunu sık sık yapar. Hele ki magazin haber başlıkları bu işin en iyi temsilcisidir. “Ünlü erkek oyuncu kaş operasyonu mu yaptırdı?” (Burada size soru soruluyor olması ve ünlü erkek oyuncunun başlıkta belirtilmemesi merak uyandırıyor) veya “Hülya Avşar’ın kusursuz koltuk altı formülü” (kusursuz kelimesi cezbeder ve estetik referans kullanılmıştır) [Fakat bizler asla bu gibi başlıkları google’a yazıp aratmayız]
Feyz almak isterseniz haber sitelerinin başlıklarını incelemek iyi bir yöntemdir. Dolayısıyla Yazarkafe’de yayınlanacak başlığın ilgi çekici, merak uyandırıcı olmasına dikkat edin.
Mizahi başlıklar da ilgi çektiği için yapabiliyorsanız mizahi bir başlık da girebilirsiniz.
Görsel Seçiminde Nelere Dikkat Etmeliyim?
Yazınızın başlığıyla birlikte sergilenecek görseli belirlerken yine merak uyandıran veya göz zevkine hitap eden bir görsel bulmaya özen gösterin. Belirlediğiniz görsel 312×312 px değerinden küçükse paint gibi basit bir program ile görselin dış çerçevesini genişletebilirsiniz. Fakat orjinal boyutu 312×312’nin altında olan bir görseli sağından solundan çekerek büyütürseniz görüntü kalitesi düşecek ve bu görsel Yazarkafe’nin dikkatini çekmeyecektir. O yüzden görseli genişletmek yerine çerçevesini genişletebilir yada daha uygun boyutlarda bir görsel bulabilirsiniz.
Yazarkafe’de sergilenmesini istediğiniz görselin, bloğunuzda yayınladığınız görsellerden biri olma zorunluluğu yoktur. Örneğin bloğunuzda teknik bilgi veren bir yazı var ve kullandığınız görseller birer “ekran görüntüsü” (Print Screen) Böyle bir görseli Yazarkafe’ye yüklemenin pek bir anlamı yok. Daha karizmatik, daha ilgi çekici, daha bir kapak tarzı görsel bulabilirsiniz.
Açıklama (İçerik) Alanına Ne Yazmalıyım?
Yazarkafe’ye yazı gönderirken sizden istediği bilgilerden biri de yazınızla ilgili maksimum 800 karakterden oluşan ön açıklamadır. 800 karakter = boşluklarla birlikte toplam 800 harf ve rakam anlamına gelir. Bir yazının ortalama 3000-6000 karakter arasında olduğunu düşünürsek, 800 karakterle sınırlı ön tanım alanını etkin kullanmamız gerektiğini çok net görebiliriz. Dolayısıyla 800 karaktere müsade eden bu alana içeriğinizin en can alıcı paragrafını copy+paste etmeniz en mantıklı seçim olacaktır.
Yazarkafe’ye Gönderilen Yazılar Arasından Vitrin’e Alınan Yazıların Özellikleri Nelerdir?
Yazarkafede Vitrin Olan Bazı İçeriklerin Ortak Özellikleri ve Detayları: Bu soruya verebileceğim en samimi cevap kendi yazılarımdan vitrine alınanların ortak özellikleri üzerinde durmak olacaktır. Buraya kadar anlattıklarım iyi bir yazı (iyi olduğunu varsaydığım) Yazarkafe’ye yüklerken/gönderirken dikkat edilmesi gereken noktaları içeriyordu. Şimdiyse iyi bir yazının nasıl olması gerektiği konusuna değineceğim. Aşağıda belirttiğim özellikler sadece Yazarkafe için değil, tüm mecralarda kaliteli içerik yayınlamak ve ilgi çekebilmek için kullanılabilecek yöntemlerdir.
- Yazarkafe’ye gönderdiğim 60 adet yazıdan vitrine alınan 10 adet yazıyı incelediğim zaman kelime sayısının çok fazla önem arz etmediğini tespit ettim. Bugüne kadar vitrin olan yazılarım arasında 126 kelimeden oluşan yazılar olduğu gibi 1225 kelimeden oluşan yazılar da var. O yüzden kelime sayısına çok fazla takılmayın. (SEO için ortalama 400-600 kelime tavsiye edilse bile)
- Uzun bir içerik yazıyorsanız konuyu ana başlık- alt başlık – bir alt başlıklar şeklinde kategorize etmeniz gerekir.
- Uzun uzuna paragraflar yazmayın. İçeriğiniz alt başlıklarla ayrıştırılacak kadar uzun değilse bile paragraflarla ayrıştırmaya özen gösterin. Seyri/okuması kolay içerikler üretmeye çalışın.
- Fayda sağlamaya yönelik yazılar yazmaya özen gösterin. İçeriklerinizin temel prensibi fayda üzerine kurulu olursa her daim okunan bir yazar olabilirsiniz. Yazarkafe editörleri faydalı içeriklere her zaman öncelik verir. Okuyucu sizin yazınızı sizi tanımak için okumasın. Kendisine ayna tuttuğunuzu düşünmeli veya aradığı bir bilgiyi yazınızda bulmalıdır. Yani karşınızdakine (okuyucuya) dokunmak gerektiğini unutmayın. Fayda fayda fayda (Bunu 3 kez tekrar etmek istiyorum)
- Yazarkafe’de vitrin olan içeriklerimi incelerseniz bir çoğunun içinde maddelerle açıklanmış paragraflar görebilirsiniz. İçersinde madde imi kullanılan yazıların faydaya yönelik yazılar olması tesadüf değildir. Ders kitaplarında da sık sık maddeler, madde imleri görürüz değil mi?
- Güldüren veya tebessüm ettiren yazıların da çok popüler olduğunu belirtmeliyim. Hiçbir faydası olmadığını düşündüğünüz bir yazı sizi güldürebiliyorsa fayda konusunda yanıldığınızı gösterir. Neticede gülmek de bir ihtiyaçtır ve bu ihtiyacı gideren bir yazı size fayda sağlamış demektir. Mizahi yönünüze güveniyorsanız yazılarınızda ufak tefek şekerlemelere yer vermekten çekinmeyin. Etkili olacaktır.
- Kısa bir içerikde 1 adet görsel yeterli olabilir. Eğer uzun bir sayfa yazmışsanız sayfanın alt kısımlarına 2. veya 3. görselleri eklemeyi unutmayın. Öncelikli kural: Yazıda muhakkak görsel olması gerektiğidir.
İyi bir içerik için özellikle altını çizmek istediğim konular bunlar. Tüm bu maddelerin dışında imla kurallarına dikkat edin vs. gibi bilindik nasihatlerle sizi yormak istemiyorum. Bol vitrinli içerikler, iyi bloglar dilerim…
Bünyamin Kapıcıoğlu | HızlıAdam | İş Konulu Niş Blog
Yeni açtıım blog ile başvurdum tekrardan. Bakarsın onunla verirler platini hocam 🙂 Ayrıca bir ara oraya da bir misafir makaleni eklemek isterim Bünyamin hocam. Pazarlama kategorisi seni bekliyor. O kısımda pek tecrübeli değilim ben 🙂
Yeni açtığın blog?
Fırsat buldukça bloğuna içerik üretirim kardeşim. Severek 😉
Blog ismi markam.in hocam. Yorumda websitesi alanını boş bırakmışım sanırım. Oradan görürsünüz diye yoruma eklemedim ekstradan 🙂
Güzel bir blog. Zaten senin şablon seçimlerini ve blog düzenini çok beğeniyorum. (İmreniyorum)
Çok güzel içerikler üreteğinden hiç şüphem yok. Hayırlı olsun yeni bloğun
Şablon’un görsel olarak güzel olsa da alt yapısında sıkıntı çok. İki gündür uğraşıyorum düzeltmeye. Özellikle mobil cihazlarda sıkıntı oluyor. Neyseki şu anda bilinen sorunların sonuna geldim gibi 🙂
Bu arada yeni blog ile yaptıım başvurumda platin olarak kabul edildi. Bunu içeriğin belirli bir alana yönelmesine bağlayabiliriz sanırım. Aksi taktirde 4 günlük bloga biraz garip kaçıyor platin.
Güzel haber. Kesinlikle blog konusundan kaynaklı. Hani “spesifik blog, konusu belli blog, net blog” diye kafanızın etini yiyordum ya. İşte bu ve benzeri durumları kast ediyordum. Bloğa bakan kişi direk oradaki KALİTEyi algılar 😉 Platin üyeliğiniz hayırlı olsun…
Önceki makalenizde yazdığım gibi bu içerik sitesine kabul edilmeyi gerçekten istiyorum. Bahsettiğiniz adımları teker teker yaptım ve yeniden onay aşamasına aldırdım kendimi. Altın üyelik zatten herkese veriliyor ancak Platin üyelik almak için belirli bir kriter olması lazım. Bu da sanırım ziyaretçi sayısı ile alakalı birşey.
Umarım bu sefer istediğim üyeliği alabilirim. Bu arada geçen seferki bahsettiğim Radikal Blog, Yazarkafe gibi değil. İmleme sitesi tarzında ve yazınızın altına verdiğiniz linkler sayesinde sitenize ziyaretçi gelebiliyor.
Eğer ben bumerang editörü olsaydım sizin bloğunuzu kesinlikle “platin üye” statüsüne taşırdım. Ziyaretçi sayısıyla alakalı olduğunu düşünmüyorum. Gözden kaçan bir detay mı var yoksa editörlerin sağından uyandığı bir güne mi denk gelmiyorsunuz anlamadım. Fakat platin üyeliği zorlayın. Ben inanıyorum. Kısa süre sonra bence platin üyesiniz 😉
Teşekkür ederim. Yorumunuz beni mutlu etti ve Platin Üye olma inancımı arttırdı:)
Yazı başlıkları ve görsel yazının vitrine taşınmasında büyük önem taşıyor.Buna ilaveten kariyer, eğitim gibi konularda vitrine alınma oranı daha yüksek gibi geliyor bana 🙂
Bence de doğru tespit. Özellikle de mülakat teknikleriyle ilgili makaleler
Yazınız benim de hislerime tercüman olmuş. Eşim de ne kadar çok okuyucu sayısını takip ediyorsun diyordu. Normalmiş meğer 🙂 Benim blogum: turgayaksoy.blogspot.com
Bloğunuzu geçenlerde incelemiştim. Çok beğendim. Bu arada okuyucu/takipçi sayısını kontrol etmeyen blogger yeterince heyecanlı yazmıyor demektir. Herkes kendi yaptığı eserle ilgilenilmesinden hoşlanıyordur. En azından öyle olması gerektiğine inanıyorum. İyi bloglar…
Yazdıklarınıza katılmamak elde değil. Şimdiye kadar iki defa yazılarım vitrinde yer aldı. İkisinde de bahsettiğiniz özellikler mevcuttu. Ama ben bütün verilen kriterler arasında özellikle görsel ve başlık seçiminin ön plana çıktığı düşüncesindeyim.
Merhaba Serdar bey,
Başlık ve görsel konusu önemli tabi. Fakat içeriğiniz gerçekten sağlamsa başlığınızın standart ya da klişe olması o yazının vitrinde olmasını engellemiyor. Örneğin benim: “Pazarlama Nedir?” veya “Dijital Pazarlama Nedir” gibi başlıklara sahip yazılarım da zaman zaman vitrin oldu. Hepsi bir aranda güzel bir kombin olması önemli diyelim 😉
İyi bloglar
Güzel bir makale olmuş, teşekkürler… 🙂
Beğenmiş olmanıza sevindim. Yorum için teşekkür ederim.
İyi bloglar…
bende sizi sıkı takip edenlerdenim yaklaşık 2 aydır altın üyeyim ve her üyeye bu şekilde bir üyelik veriliyor galiba fakat bir türlü platin üyeliğe yükselemedim. bir ara uzun yazdığımı bir ara kısa yazdığımı düşündüm fakat bununla da ilgisinin olmadığını düşünüyorum. Galiba biraz genel yazıyorum bundan kaynaklanıyor olabilir.Temennim platin üye olmak ve yazılarımı daha fazla insana ulaştırabilmek. biryorumbirak.com
Merhaba
Öncelikle şunu söylemeliyim ki, yazılarınız blog işinde benim gibi acemi olanlar için çok faydalı oluyor. Teşekkür ederim.
Yazı yazmayı çok sevdiğimden ”neden olmasın?” dedim ve bir blog macerasına atılmayı istedim. Dediğim gibi bu konuda daha acemiyim. Bu sene 10. sınıfa geçtim :). Acemiliğimden ve yaşımdan olsa gerek :), tecrübe ve bilgi eksikliğim var. Benim de ileriki zamanlarda sizin seviyelerinize ulaşabilmem için bana verebileceğiniz tavsiye vs. var mı ? Teşekkür ederim.
Merhaba Murat, yorum için teşekkür ederim. Tavsiyem herkese sabit: Özgün olmak + istikrarlı olmak = Başarılı blog 😉
Yazınızı baştan sona okudum faydalı olmuş tşk ederim
Merhaba,
Bahsettiğiniz yazarkafe benzeri platformlar hangileridir acaba? Yani Türkiye’de başka örnekleri var mı? Daha önce limk vardı çalışma prensibi farklıydı ama yazılarımızı büyük kitlelere ulaştırabiliyorduk. Bu arada tavsiyeleriniz için teşekkürler çok faydalı bir yazı olmuş.
Aslında yazarkafe benzeri platform, önerebileceğim kalitede başka yok. Ki yazarkafe’nin bile bu aralar zor dönemden geçtiğini düşünüyorum. Blogspot ve blogcu.com’un kendiliğinden sahip olduğu benzer uygulamalar var ama yazarkafe gibi kapsamlı değil. Wmaraci ve R10 forumlarını yazarkafe gibi kullananları da görüyorum bazen.
Evet yazarkafenin zor dönemlerden geçiyor olması alternatifleri düşünmeme neden oldu. Teşekkür ederim.
Gerçekten faydalı bir makale olmuş.Umarım yakın zamanda bu tüolarla platin üye olma ümidiyle diyorum 🙂
Tekrar merhaba, Yazınızın ve taktiklerin işe yarar olduğunu test etmiş ve öğrenmiş bulunuyorum.
Yeni bloğum ile üye olduktan sonra altın üyelik verdiler, hiçbirşey yapmadan açıklamayı düzenledim ve tekrar onay aşamasına getirerek platin üyeliğe yükseldiğini gördüm.Deneme amaçlı eklediğim ilk makalemde vitrin manşet içeriklerine eklendi.Tekrar teşekkür ederim size.
Faydasını gördüyseniz ne mutlu. Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkür ederim
Faydalı bilgiler için teşekkür ederim.Başvuru yaptık onay bekliyoruz platin olur inşallah
Merhabalar, yazı için teşekkür etmeden geçemedim. Benim blogum da yeni ve ilk etapta bronz üyelik verdiler. tavsiyelerinizi derhal uygulayacağım.
Faydalı bir yazı olmuş öncelikle teşekkürler. Yazarkafe platin üyeliğinine sitenizde bumerang şablonu eklemeden ulaşamazsınız malesef bu kesin. Ekleyip platin üye olup sonradan kaldırabilirsiniz belki ama gerek yok yazarkafenin güzelliğinden faydalanıp birde o şekilde çakallıpa gerek yok.
Merhaba;
Ben de yeni bir platin üye olarak soru sormak istiyorum.
Daha yazar kafe’ye yazı paylaşımında bulunmadım kendi blogum da paylaşmış bir yazımı gönderebilir miyim? Teşekkürler:)
Zaten kendi bloğunuzda yazdığınız yazıları (1-2 paragrafını) gönderiyorsunuz 😉