Sıradışı Mülakat Soruları Neden Sorulur?
Ve Sıra Dışı Anlatım 😉
Şimdi sizin kafanızda iki adet soru işareti var. Mülakat nedir ve ne için yapılır?
Sıradan bir mülakatta vücutta iki şey yükselir:
1- Dopamin
2- Kortizol
Kortizol bir hormon; endişe durumunda vücudun direncini arttırıyor. İşverenler bunu istemiyor. Onlar istiyor ki: stres altında görüşebilin.
Sıradan mülakata örnek: sıradan mülakat…
Yaratıcı mülakata örnek: Google’ın iş görüşmesinde sorduğu sıradışı sorular: “Bir otobüse kaç golf topu sığar.” Bu soru unutulur mu?
Benim o her sitede sıradan bir şekilde anlatılan mülakat tekniklerini sıra dışı sunumla anlatmamın sebebi bu 😉
Cem Yılmaz – Organize İşler (Dayak nedir? Niçin Atılır? Sahnesinden Uyarlama)
İş Görüşmesinde Sıradışı Sorular Neden Sorulur?
Konuya girmeden önce birkaç sıradışı mülakat sorusundan bahsedelim. Siz hiç bu tip sorularla karşılaştınız mı?
– İstanbul’da kaç adet logar kapağı vardır?
– İş Görüşmesine gelirken kaç farklı insanla karşılaştınız?
– Çarpım tablosunu bir aptala nasıl öğretirsiniz?
– Şuan oturduğunuz konumda, arkanızdaki duvar ne renk?
Evet! bu tip sorular iş görüşmelerinde sorulabiliyor. Fakat neden? İşe alım uzmanının bizimle ne zoru var? Niye akla zarar sorular soruyor? Beni neden geriyor şimdi? diyebilirsiniz ama hepsinin bir sebebi var.
İş görüşmelerinde sorulan sıradışı sorular genellikle tek cevaplı sorular değildir. Üzerinde yorum yapılabilecek veya birden fazla cevabı olabilecek sorular sorulur.
Bunun sebebi: soruya doğru cevap verip veremeyeceğinizi ölçmek değildir. Asıl amaç: konuya nasıl yaklaştığınız ve nasıl yorumladığınızı izlemektir. İş verenler karakterinizi daha sağlıklı analiz edebilmek için bu gibi sorulara ihtiyaç duyabilir.
Sıra dışı soruların bir diğer amacı: dikkatinizi test etmektir. Arkanızda kalan duvarın ne renk olduğunu soran insan kaynakları personeli, odaya girdiğinizde etrafı süzüp süzmediğinizi, süzmeseniz bile direk göz önünde olan objelere ne derece dikkat ettiğinizi merak ettiği için sorabilir. Bu soru bana sorulmuş olsa muhtemelen beynim mavi ekrana düşer ve ERROR veririm. Çünkü çok dikkatli değilimdir. Bildiğimden şüphe edip bocalayabilirim de… İşte insan kaynakları personeli tam da bu sonucu merak ediyordur.
Eğer bu gibi sıradışı sorularla karşılaşırsanız yapmanız gereken şey çok nettir. Oturduğunuz yerden zengin kalkışı yapın ve işe alım uzmanına, ayak tabanınız karşı tarafın alnına denk gelecek şekilde 90 derecelik açı ile tekme atın.
Tabi ki de dalga geçiyorum (Mizah anlayışınıza sığınarak)
Sıradışı Mülakat Soruları İle Karşılaşırsanız:
Hemen silkelenin ve bunun bir oyun olduğunu hatırlayın. Amaçsız gibi görünen sorularda aslında dikkatiniz, sabrınız ve yorum yeteneğiniz sorgulanıyor olmalı; hatırlayın. Hafif tebessümünüzü kaybetmeden soruları yorumlamaya çalışın. Gerekirse zaman kazanmak için soruya soruyla cevap verin. Örneğin: “çarpım tablosunu bir aptala nasıl öğretirsiniz” sorusuna karşılık, aptalın yaşını veya eğitim seviyesini sorabilirsiniz. Bu aynı zamanda farkındalık yaratır ki gelişi güzel cevap vermek istemediğinizi de sergiler.
Unutmayın; doğru cevap vermek zorunda değilsiniz. Kısa bir yorum yapın ve cevabın doğruluğundan endişe etmeyin.
Yeni işiniz hayırlı olsun…
Bünyamin Kapıcıoğlu | Hızlı Adam | İş Dünyasında Rekabet Hız İster