skip to Main Content

Küçük Bütçelerle Büyük Birikimler Yapmak

sabit maaşla birikim yapmakBu makale biraz uzun olacak fakat sabırla okur ve uygulayabilirseniz şuana kadar yapamadığınız yıllık birikimlerin tadını çıkarmaya başlayacaksınız. Seneye de gelip bu makalenin altına küçük bir teşekkür notu eklemek isteyeceksiniz. Eminim!

Sizi tasarruf sağlamaya ve birikim yapmaya ikna edebilir miyim? Teşekkür ederim

Konu sadece küçük bütçeleri büyük birikime çevirmek değil aslında. Dar gelirli sabit maaşla yaşama sanatını da kapsıyor.

Herkesin başaramadığı ve bir takım özel vasıflarla icra edilen işlere SANAT diyebilir miyiz? Öyleyse düşük gelirle yaşayabilmek adına ev içi muhasebesini iyi yöneten insanlar da birer sanatkardır. Kesinlikle!

Peki düşük gelire sahip olduğu halde birikim yapabilen insanlar bunu nasıl başarıyor? Özellikle dar gelirli ve sabit maaşlı çalışanlar bir takım hedeflerine nasıl ulaşıyor? -Veya nasıl ulaşılabilir?

Birikim İçin Tasarruf Şart

“Öyle Zengin Oldu İşte”

Yukarıdaki cümle size tanıdık geliyor mu? Çevremizde, içtiği bir çayın dahi hesabını yapan, genellikle de itici profil çizen insanlar için bu cümleyi sık sık kullanırız. Ben, işi bu kadar abartmanızı önermeyeceğim ama küçük tasarruflarla neler yapabileceğinizi ve bunu nasıl başarabileceğinizi anlatacağım.

Tasarruf nedir: Temel ihtiyaçları gereği kadar tüketme, dikkatli davranarak ihtiyaç fazlası tüketimlerin önüne geçme uygulamasıdır.

Bugüne kadar sistemli bir tasarruf planlamadan yaşayabildiyseniz, bu günden sonra tasarruflarınızı birikime çevirebilirsiniz demektir. Çünkü siz, o nereye gittiğini anlamadığınız bütçeleri zaten harcıyordunuz.

Bozuk Para Biriktirmek:

Bu makaledeki en önemli konuyla başlıyorum. Bozuk para biriktirmek, tahmin edilenin çok daha üzerinde bir faydaya sahiptir. Neden mi?

İnsanlar genellikle metal paraları önemsemez ve bir çok insan taşımaktan rahatsızlık duyar. Bu durum, alışverişlerde bozuk paraların harcanma olasılığını arttırır. Bilimsel gözlemlere dayalı tüketici davranışları, bireylerin bozuk paralar ile satın aldıkları nesnelere gider gözüyle bakmadığını gösteriyor. Yani, insanlar ceplerindeki bozuk paraları kullanarak alışveriş yaptığında, satın aldığı ürüne bedava sahip olmuş hissine kapılıyor. Bu bilinçaltı düşünce bizlerin cebindeki metal paraların hızla harcanmasını sağlıyor.

Özellikle bakkal gibi küçük esnaflardan yapılan alışverişlerde küsüratlı harcamaların bir bütüne denk getirilme hamlesi sık sık yapılır. Örneğin 8,5 TL değerinde bir ürün satın alındığında yanına küçük bir çikolata veya içecek eklenerek 10 liraya tamamlanması gibi. Bunu çok sık yaparız. 9,75 TL değerinde bir harcamadan sonra “Bi de şuradan sakız alıyorum” diyerek 25 Kuruşu çok kez feda etmiş olmalısınız. Genellikle bu tip ek harcamalar, ihtiyaç dışı (gereksiz) harcamalar kategorisinde değerlendirilmelidir. Her gün en az bir kez küçük esnaftan ürün aldığınızı düşünürseniz (genelde daha fazladır) günde ortalama 1,5-2 lira gibi bir değeri gereksiz harcayarak ayda 50 liranın üzerinde ihtiyaç dışı harcama yapıyorsunuz demektir. Cebimizden düşüp giden bozuk paraları saymıyorum bile 🙂 Bozuk paralarınızı muhafaza edebileceğiniz (bozuk para haznesi olan) cüzdan edinerek tasarruf için ilk adımınızı atın.

Kumbara Alışkanlığı:

bozuk para biriktirmekArtık bozuk paralarınızı gereksiz yere harcamadığınızı varsayıyorum. Üzerinizde taşımak da çözüm değildir. Her akşam bozuk paralarınızı kumbaraya atın. Buradaki püf nokta kumbaranın yapısıdır. Kapağı açılabilen kumbaralar ile birikim yapmak çok zordur. Genellikle kapıda ödemeli ufak alışverişlerde veya sabah ekmek almaya giderken kumbaraya dadanma ihtimalimiz çok yüksektir. Bu durum birikim prensibini bozar. Bu yüzden konserve kutusuna benzeyen ve kesilip delinerek açılabilen kumbaralardan edinin. Hem maliyeti düşük hem de bir kez bozunca tekrar kullanılamadığı için nefsinizi frenleme gücüne sahiptir:) Porselen domuz kumbaralara birkiminizin yarısı kadar para harcamayın 😉 Konserve kutusu modeli candır. Bu prensiplerle bozuk para biriktirmeye başlarsanız her altı ayda bir kumbara doldurduğunuzu ve ortalama 500 TL birikim yaptığınızı göreceksiniz. Çok keyiflidir. 6 ayda bir kez ve en az 500 TL prim aldığınızı düşünün. Aynı duyguyu yaşatacak size.

Ek Gelirlerin Hesap Dışı Tutulması

Maaşınıza ek prim geliriniz varsa veya başka kanallardan çeşitli zamanlarda ek gelirlere sahip oluyorsanız onları hiç yokmuş gibi düşünebilmeyi öğrenmekte fayda var. Ben hayatım boyunca prim sistemiyle çalıştım. Eski işimdeki müdürüm hep şunu söylerdi:

“Gerçek bir satış uzmanı, primlerini aylık gelir olarak hesaplamaz ve harcama yaparken prim alma olasılığını düşünerek harcamaz. Prim bonustur ve her zaman hak edilen bir değer değildir. Çeşitli dönemlerde ilaç gibi gelir. Bu yüzden ecza dolabında saklanmalıdır”

Yukarıdaki paragraf konuyu özetliyor olsa da birkaç cümle eklemek istiyorum. Ek gelir (prim vb) garanti ve değeri sabit bir kazanç olmadığı için önceden hesaplanılarak çeşitli taksitlere girme hamlesi, ölümcül bir hamledir. Dolayısıyla aylık giderlerinizi sabit maaşınızla karşılayabilecek şekilde yapılandırmanız gerekir. Eğer aylık sabit maaşınızdan para arttırabiliyorsanız taksitli alışveriş yapabilirsiniz demektir. Fakat attıramıyorsanız bir takım ihtiyaçları olabildiğince ertelemek gerekebilir. Ek gelirlerinizi, sabit gelir gözüyle görmezseniz ayrı bir hesapta biriktirmeye başlayın. Kesinlikle maaş hesabınızda biriktirmeyin! Maaş hesabınız sürekli sirkülasyona uğrayan bir hesaptır ve ara sıra para çekerken şeytanınız sizi dürtebilir.

Banka Hesaplarını Verimli Yönetmek:

Birikim yapma kararı aldığınıza göre maaş hesabınız dışında bir takım diğer hesaplara da ihtiyaç duyacaksınız demektir. Gidip başka bir bankadan hesap açarak 6 ayda bir kart kullanım ücreti ödemek yerine tüm hesaplarınızı kapattırıp maaş müşterisi olduğunuz banka ile çalışmanızı tavsiye ederim. Para transferi gibi işlemleri maaş hesabınız üzerinden yapıp anında birikim hesabınıza aktarın. Birikim hesabı için TL hesapları kullanmayın. Bunun yerine döviz hesabı kullanın. Benim tavsiyem, altın hesabı açmanızdır. Bankalar, döviz hesaplarından yıllık kullanım ücreti almıyorlar. Fakat asıl nedenimiz yıllık kullanım ücreti de değildir.

Altın hesabı açarsanız nakit para çekemezsiniz. Sıkıştığınız anlarda altın hesabınızdan minimum 1 gram altın bozdurarak TL hesabınıza aktarmanız gerekecek. Altın alış-satış işlemlerinden zarar etmek istemediğiniz için genellikle bu davranıştan kaçındığınızı fark edeceksiniz. Ayrıca, minimum 1 gram altın bozdurabiliyor olmak 20-30 liraya ihtiyaç duyduğunuzda 100 lira değerindeki dövizi bozdurmanızı engelleyecek. İstemeyeceksiniz 🙂

Sıkıştığınızda Kendinize Borçlanın:

Sabit gelirle yaşayan dar gelirli insanlar genellikle ay sonunu ucu ucuna denk getiriyor. Geliri asgari ücret olan kişi de aynısını yapıyor; asgari ücretin 2 katı, 3 katı, 10 katı maaş alan kişi de. Çünkü gelir düzeyi artıp alım gücü yükseldikçe yaşam standartları da yükselir. Bu yüzden insanlar belirli bir standart belirleyerek minimum harcamalarını yapılandırmış olur.

Bu ay sonunu ucu ucuna denk getiremediyseniz ve açık veriyorsanız ölecek haliniz yok ya. Haliyle birikiminize ufak bir tırnak atmanız gerekecek. Bu hamleyi borçlanma olarak değerlendirin. Birikim yapmak prensip meselesidir ve prensiplerinizi bozarsanız işin büyüsü bozulur. Eğer birikim hesabınıza dadanmanız gerektiyse iş yerinizden avans istermiş gibi birikim hesabınızdan avans kullanın. Yani bir sonraki maaşınızı eksik hesaplayabilirsiniz. Maaşı alır almaz birikim hesabınıza olan borcunuzu ödeyin. Prensiplerinizi bozmayın.

Kötü Alışkanlıklardan İyi Sonuçlar Elde Etmek

Düzenli sıgara veya alkol kullanıyorsanız bana pek söz düşmez. Bunlar toplumun güçlü bağımlılıkları arasında yer alıyor ve vazgeçmesi zor alışkanlıklardan bazıları. Yine de ne kadar parayı hiç ettiğimizi hesaplasak iyi olur. Eğer kötü alışkanlıklarınız varsa bu giderleri de aylık harcamalarınız dahilinde hesaplamış olmalısınız. Bugüne kadar bu giderlerle yaşamınızı sürdürebildiniz değil mi?

Bir paket sıgaranın ortalama 8 lira olduğunu ve standart bir bağımlının günde 1 paket sıgara tükettiğini düşünürsek, aylık 240 lira sıgara masrafımız olduğu çok nettir. Bu masrafı tıpkı ev kirası gibi tasarruf edilemez gider olarak düşünmelisiniz (Bırakmak istemiyorsanız). Dolayısıyla, aylık giderlerinizi hesaplarken 240 lirayı listeye almayı da unutmayın. Diğer harcalamarınızı da buna göre yapılandırın. Benim tavsiyem, tabi ki bırakılması yönünde. En azından azaltmak bile ciddi tasarruf sağlayabilir [ işin sağlık boyutu bu makalenin konusu olmadığı için şuan tartışma dışı:) ]

Günde 20 adet sıgarayı nasıl tükettiğinizi biliyor musunuz? Ortalama 2 adet sıgara sizin nikotin ihtiyacınızı giderirken geriye kalan 18 adet ise sadece dudak tiryakiliği kurbanıdır. Neden her bağımlının ortalama 20 adet sıgara tükettiğini hiç düşündünüz mü? Neden 23 adet değil acaba? Çünkü rutin sıgara molalarımızı, sıgara stoğumuza göre gün içinde tekrar tekrar yapılandırıyoruz. Dudak tiryakiliğini basite almayın. Sıgaraya yüklediğiniz anlamları düşünün.

-Ooo keyfim yerinde yak bir sıgara.
-Moralim çok bozuk yak bir sıgara.
-Canım sıkıldı, ne yapsam… bir sıgara yakıp düşüneyim.
-Otobüs kalkana kadar bir sıgara içerim / Beklerken bir sıgara içeyim bari
-İş yapmaktan gına geldi. Bir sıgara molası vereyim en iyisi

diye diye fazladan 18 adet sıgara tüketilir. Çünkü bütün boşluklarımızı sıgara ile doldurmaya alışmışız. Hayatımızdan çıkarınca da büyük bir boşluk hissediyoruz. Eğer sıgarayı hayatınızdan çıkartamıyorsanız şunu deneyin:

Evinizde 2 adet sıgara kutusu bulundurun. Her sabah evden çıkmadan önce paketi ikiye bölün ve yanınıza 10 adet sıgara alın. Göreceksiniz ki bir günde 10 adet sıgara ile pek bir eksiklik hissetmeden tüketim alışkanlığınız yeniden yapılanacak. Sonuç belli: ayda 120 TL tasarruf. (tamamen bırakabilirseniz 240 TL tasarruf)

Bu tasarrufu da kumbaraya atabilir veya her ayın başında maaşı aldığınız an altın hesabınıza aktarabilirsiniz. Sıgara bütçenizin bir kısmını direk birikim hesabına aktarınca nefsinize de mecburi bir kontrol sağlamış olacaksınız. Unutmayın, birikim prensip meselesidir ve birikim hesabınıza sıgara almak için dadanmanız hiç hoş olmaz 🙂

ATM ile Arkadaş Olun

Hemen hemen her caddede olan para çekme makinelerinden söz ediyorum. Cebinizde çok fazla nakit bulundurmayın derim. Maaşınızı bir anda çekmek yerine 3-4 günde bir ihtiyacınız kadar nakit para çekin. Üzerinizde nakit para taşımak, fark edemediğiniz bir şekilde rehavet yaratır. Korkmayın! bir mekanda hesap geldiğinde mahçup olmazsınız. Bugün pos cihazı olmayan işletme var mı? Sıra dışı anlarda hesap kartınız zaten yanınızda. Nakit paranızı cebinizde taşımadığınızda sokaktaki harcamalarınızın da azaldığını fark edeceksiniz. “Alsam da olur almasam da” diyebileceğiniz türde harcamalar için genellikle hesap kartı kulanmak istemeyeceksiniz. Düşünün: sokakta hediyelik eşya satan bir seyyar satıcıya denk geldiniz. Espirili bir anahtarlık dikkatinizi çekti. Fakat anahtarlığa hiç ihtiyacınız yok. Sırf komik diye ona 5 lira vermek size pek koymaz ama yanınızda nakitiniz azsa eğer genellikle vazgeçersiniz. Vazgeçtiğinize de asla pişman olmazsınız. Bu gibi örnekler kafanızda çoğalıyor olmalı. Sözün kısası: “az nakitle dolaşmak tehlikeli değildir” demek istiyorum.

Birden Fazla Kredi Kartı Kullanmayın. (Ya da hiç kullanmayın)

Biliyorum kredi kartı sağlıklı kullanıldığında gerekli bir araç. Özellikle internet üzerinden alışveriş yapmak için olmazsa olmazlardan. Küçük taksitlerle büyük harcama yapabilme imkanı da veriyor doğru. Bir doğru daha var: “inanılmaz rehavet yapıyor”

Alternatiflerimizi değerlendirelim: İnternetten alışveriş yapmak için sanal kart uygulamasına geçebilirsiniz. İçine yüklediğiniz parayı, harcama yaptığınız sitede kredi kartı ödeme panelinden kullanabilirsiniz. Fiziksel kredi kartından hiçbir farkı olmadığı gibi genellikle de yıllık kullanım bedeli olmayan araçlardır.

Kredi kartlarınızı azaltabilirsiniz. Bonus, maximum, word, advantage, zart zurt kartlarla puan toplarım, anlaşmalı yerlerden daha çok taksit sağlayabilirim gibi düşüncelerle cebinizi kart doldurmayın. 4 adet kredi kartı yıllık 300 liranın üzerinde kart aidatı anlamına gelir. Siz hissetmeden giydirirler ve pek rahatsızlık vermez. Bunun yerine bir adet kredi kartı kullanmak çok daha sağlıklı bir tercih olacaktır.

Şunu da düşünün: Taksit imkanı veriyor olması total ücretin cebinizden çıkmayacağı anlamına gelmez. Biz birikimlerimizi uzun vadeli yaptığımıza göre, harcamalarımızı da uzun vadeli hesaplayabiliriz. aylık 100 TL x 12 ay taksit ödeyip üzerine bir de 100 liraya yakın kart aidatı ödemektense birikim hesabınızdan nakit para çekip ürünü satın almanız daha sağlıklı olacaktır. Hem nakit aldığınız için daha uygun fiyata sahip olacak hem de yıllık kullanım ücreti ödememiş olacaksınız. Eğer o ürüne gerçekten ihtiyacınız varsa (GERÇEKTEN) birikim hesabınızı kullanarak satın alın derim. Böylece 1 yıl içinde (nakit indirimiyle beraber) 150-200 lira gibi bir tasarruf sağlamış olursunuz. 3 aylık kumbara birikimine denk geliyor, az mı? 🙂

Bu arada, kişisel deneyimlerime dayalı bu yazıyı beğendiyseniz, düşüncelerimi sansürlemeden yazdığım diğer blog sitemi de (www.miskinadam.com) incelemenizi tavsiye ederim. Dikkat: Gerçekten sansürsüz 🙂

Birikimin Tadını Çıkarmak:

Belirli bir miktara ulaştıysanız eğer uzun zamandır almayı planladığınız fakat kendinize güvenemediğiniz için ertelediğiniz o pahalı ürünü alabilirsiniz. Örneğin ben otomobil almayı planlıyorum. Bunu yaparken nakit birikimi komple kullanmayacağımı da belirtmeliyim. Aslında ödemeyi tamamen nakit yapsam daha az para harcamış olurum fakat beni cezbeden başka bir planım var.

birikim yaparak araç sahibi olmak

Satmak Zorunda Kaldığım Eski Aracım

Aracı kredi ile satın alıp her ay birikimimden tüketerek kredi taksiti ödeyebilirim. Öte yandan birikim hesabıma aynı tasarruflar vasıtasıyla para eklemeye de devam edeceğim. Yani bir yandan para girip diğer yandan çıkacak. Bunu neden yapacağım? Çünkü acil durumlarda arabamı galeride bozdurmak istemem. Ayrıca kendimi güvende hissedebilmek için sürekli köşede bir miktar paramın olması gerektiğini düşünüyorum. Elinizdeki nakiti komple bir ürüne bağlarsanız, iş değişikliği, sıra dışı ağır masraf gibi durumlarda bir anda sıkışabilirsiniz. Bu durumda elinizdeki değerli eşyayı nakite çevirmek için kendinizi fırsatçıların tezgahında bulabilirsiniz. Bunun yerine, hiç çalışmasanız bile sizi en az 2 ay idare edecek kadar parayı her zaman kenarda bulundurun derim. Düşünecek zamanınız olur 😉

bankalardan kurtulmak

Kapatıp anahtarlığa dönüştürdüğüm banka kartlarım

Ben bu yöntemleri son 1 yıldır aktif bir şekilde uyguluyorum. 4 adet kredi kartı ve 7 adet banka hesap kartı kapattım. Sıgarayı da bu makale ile birlikte bitiriyorum (İnşallah istikrarlı olurum)

Bunun dışında kumbara ve altın hesabı kullanıyorum. Oğlumla oyun haline getirdik ve her akşam eve geldiğimde cüzdanımı ister. Cüzdandan çıkardığı bozuk paraları da kumbarama atar. Ben de kendisini alkışlarım.

2013 yılında işini ve arabasını kaybetmiş; üstüne bir de evlilik yapmış biri olarak bugün (2015) yeniden toparlandığımı ve artıya geçtiğimi paylaşmak istiyorum. Otomobil en güçlü tutkumdur ve sahip olmak için birkaç ayım daha kaldı. Bunu prensiplerime borçluyum.

[GÜNCELLEME: Bu makaleyi yazdıktan iki hafta sonra sıgarayı tamamiyle bıraktım ve otomobilimi de aldım]

Dilerim, sizler de birikim prensiplerine sahip olur ve hiç hesaplamadığınız giderleri, yatırıma çevirebilirsiniz.

Bünyamin Kapıcıoğlu | HızlıAdam | İş Dünyasında Rekabet Hız İster

42 Yorum
  1. Kardesim cok basarili bir yazi olmus kesinlikle katiliyorum. Bende bi kredi kartimi bu yontemle kapatmistim ancak istikrarimi bozdugum icin suan birikim yapamiyorum bu yaziyi okurken 1 hatta 2 sigara daha ictigimi belirtmeliyim. Sikilmadan okudum yaziyi. Ve cebimdeki bozuk parayla 2 cay ictim halbuki eve cok yakinim. Bundan sonra bozuk para hayat kurtarir felsefesini uygulayacagim… tesekkurler Hizliadam.com

    1. Bozuk para biriktirmek gerçekten mükemmel bir alışkanlık. Çocuklu yaşlarımdan itibaren biriktiriyorum. Yorum için teşekkür ederim. Birkaç ay sonra senin adına sonuçları da merak ediyorum 🙂

  2. 2013 yılı ve devamında hayatındaki süreçleri takip ettiğim için hayattaki başarını, neredeyse 0 ‘dan bambaşka bir düzen kurabilmiş olmanı hep takdir etmişimdir ve örnek göstermişimdir etrafımdakilere.Çok daha güzel yükselişler yaşamanı dilerim eşin ve oğlunla.. Sevgilerle kalın..

    1. Bu gibi geri bildirimler almak gerçekten huzur ve motivasyonu beraberinde sağlıyor. Teşekkür ederim Derya. Özel hayatında ve işinde başarılar. Ömür boyu haberleşmek, görüşmek dileğiyle.

  3. Elinize sağlık. Faydalı ve teşvik edici bir yazı olmuş. Eklenecek çok fazla şey bulunabilir. Ama en önemlilerinden biri de bence fatura tasarrufu. Örneğin, hiç izlemediği kanallar için para ödemek, az kullanıldığı halde sınırsız internet faturası ödemek, az konuşulduğu ve az mesaj atıldığı halde yüksek kampanyalara abone olunup cep telefonu faturasını fazlaca ödemek gibi. Bunlar düşürülüp eskiye göre aradaki fark da birikim hesabına aktarılabilir 🙂

    1. Çok önemli bir noktanın altını çizdin Emre. Makaleyi yazdıktan sonra onlar da aklıma geldi ama konu uzayıp gidiyor diye eklemedim. Epey uzun bir makale oldu neticede. Ek bilgi için teşekkür ederim.

  4. gerçekten çok güzel bir yazı olmuş. en çok bozuk parayla birikim yapma kısmını beğendim. bir yöntem de ben söyleyeyim. bankadan birikim hesabı açarak bu birikim hesabına her ay kredi kartından sabit miktarda para aktarmak. kredi kartını ne de olsa ödediğimiz için bir sene sonra biz farketmeden birikim hesabında kayda değer bir rakam biriktiğine hayret edeceksiniz

  5. geçtiğimiz senenin zekatını bozuk para birikimimle hallettim:) bu sene hedefim daha yüksek bir meblağ biriktirmek:) yazı için teşekkür ederim

  6. Çok güzel bir makale olmuş, uygulamalarım vardı ama prensip şeklinde değildi bu yazı ile daha sıkı bir çalışma içine girice umarım sürelilik arz eder ve 1 yılın sonra bu yazıya tekrar not bırakmak isterim. Emeğinize teşekkürler.

    1. Bu makaleye için yorumlara abone olarak, yeni gelen yorumlardan bildirim alabilir ve bir yıl sonrasını değerlendirerek bize birikimleriniz konusunda fikir danışmanlığı yapabilirsiniz. Ziyaretçilerim ve ben çok mutlu oluruz 🙂 İlginize teşekkürler

  7. Gerçekten çok güzel bir makale olmuş. Ben üniversite öğrencisiyim gelirim çok olmasada birikim yapmak istiyorum bu makalede değindiğiniz konulara özellikle bozuk para prensibine çok dikkat edicem 1 sene sonra tekrar buraya yorum yapacağım inşallah daim olur başarabilirim

    1. Hadi hayırlısı bakalım. Ben başlangıç ve bitiş tarihini üzerine not aldığım yeni bir kumbaraya başladım. Kumbaranın üzerinde açılış tarihi 1 yıl sonrasını gösteriyor. Tam o tarihte açacağım. Böyle bir şey de deneyebilirsiniz 😉

  8. 1) “Dudak tiryakiliğini basite almayın”. Cidden basite almayın 5 aydır sigara içmiyorum ama özellikle ilk başlarda el ve dudak tiryakiliğimin farkında olduğum için sigarayı yakmadan elimde tutardım. O saatten sonra zaten sigarayı en çok bunun için içtiğinizi anlıyorsunuz.
    2) İnternetten yapılan alışverişler veya başka şeyler için kredi kartı dışında başka bir uygulama yok mu? Mümkünse hiç kredi kartı kullanmamayı planlıyorum.

    1. Kredi kartı gibi davranabilen banka kartları olduğunu biliyorum ama şudur diyemem. İçine bakiye koyduğunuzda pos cihazı veya e-pos platformlarda tıpkı kredi kartı bilgileri girer gibi ödeme yapabiliyorsunuz.

  9. Harika olmuş 👏🏻👏🏻👏🏻Daha önce yöntemlerin bazılarını denedim ve yararını gördüm 👊🏻 Biz aile olarak sigara kullanmıyoruz evlenmeden önce eşim kullanıyordu oturduk o parayla tatil yapalım her ay dedik ve o da bırakma kararı almıştı çok şükür 👍🏻 İnanılmaz bir ekonomi oluyor 😊 Bir de sürekli dışarıda kahve içimini azaltarak da ekonomi yapılıyor 😊 Bazı bilindik markalarda kahve çok pahalı o nedenle başka yöntemlerle azaltarak ekonomi yapılabilir
    Saygılar

    1. Yorumunuzla makaleye değer kattınız. Teşekkürler. Kahve taktiğini “Borçtan Kurtul” isimli kitapta da okumuştum. Bana ilginç gelmişti çünkü ben o kahve markalarına hiç o paraları ödemedim 🙂 Demek ki sorun bendeymiş 😛

  10. Yazı hala etkinliğini koruyor, ve bizlerde okuyoruz. Emeğinize sağlık, bir solukta okudum. Kredi çekip araba alma kısmına katılmadığımı iletmek isterim. Faiz sayesinde bu durumdayız yani borç içinde. Bunun yerine birikim yapıp birkaç sene bekleyip, sıfır faizle aracı almaktır. Nacizane fikrimdir. Sigara konusuna da sonuna kadar katılıyor ve yıllardır bırakma savaşı veriyorum.

    1. Aslında yazıyı güncellesem iyi olacak çünkü ben o dönemde çektiğim krediden de bin pişman oldum. Bazılarına komik gelir bilemem ama bir süre sonra Kur-an’ın Türkçe mealini okumaya başladım. Faizin haram olduğunu biliyorduk ama Kur-an’da hiç açık kapı bırakmadan çok net anlatılıyor ve insan kendisi okuyunca artık kendini de kandıramıyor.

      Akıllı insan anlamak için zorluk çekmez. Kur-an’da ibadetlerden ziyade bir insanın huzura erebileceği ahlak üzerinde duruluyor. Bu ahlaka sahip olan insanlar kendisini ve çevresini tüm yanlışlardan korumuş oluyor. Bu kredi denen illet o kadar büyük bir imtihan ki yüce kitabımızda bile uyarılmışız bu konuda.

      Ben de uzun zamandır krediye karşıyım

  11. Merhabalar,

    Bende para biriktiremeyenlerdenim. Türkiye ortalamasını düşünürsek gayette iyi bir maaşım var fakat gelirim arttıkça giderim de artıyor bu konuyu sabitleyemiyorum ne kadar niyetlensemde. Özellikle kredi kartı konusunda sanki bedava alıyor muşum gibi çok rahat harcama yapabiliyorum.Ödeme konusunda çok şükür hiç sıkıntı çekmedim ama her ay sadece 2 bin TL kredi kartı ödemek artık koymaya başladı.Helede çoğu insan bu paraya aile geçimi sağlarken benim bu kadar ödeme yapmam müsriflik gibi geliyor ve vicdan azabı çekiyorum. Nereden başlamam gerektiğini tam bilmiyorum ama sanırım önce borçlarımdan kurtulmam gerekecek 🙂 bir de danışmana ihtiyacım olacak bana yardımcı olur musunuz (:

  12. Kumbara alışkanlığını edindim ve 6 ay sonra açtığımda 1.000 kusur lira birikmişti saçma sapan gereksiz harcamalarla rehavete kapılıp parayı hiç ettik. Tekrar aldım birikim yaptım 2,5-3 ay sonra açtım çıkan 400 TL ye yakın para da uçtu gitti. 3. Kumbarayi aldım lanet bu alışkanlık oldu hem içine atıyor hem harcıyorum konserve acacagiyla actim ve kolayca para çıkarabiliyorum bu yüzden kendime uyuz oluyorum. Bir tanıdığım 2 yıldır kumbara biriktiriyor ve kumbara o kadar ağır ki yerinden kalkmıyor tahminimce içinde 6-7 bin lira var ona inat aldım ama kaybeden ben oldum su tirtiklama işinden nasıl kurtulacagim. Bu arada dadanmamin sebebi alkol aliskanligim var

  13. Merhabalar yazınızı çok beğendim. Gerçekten çok samimi olarak hayatınızda ki düzeni ve samimiyeti yansıtmışsınız. Buraya not düşmek istedim. 1 yıl sonra Allah ömür verirse tekrar yorum bırakacağım.(14.09.2018)
    Samimiyetiniz için teşekkürler.
    Allah bereketini arttırsın..
    Allah’a emanet 🙂

  14. Bende birikim yapmaya 4 senidir yapiyorum ama birikim hesabimdan al sat yaptim kar yapamadim paramin degeri 4 senede eridi tavsiyem kesinlikle uzun vade altin hesabi birokimi yapmak al sat yapmadan

  15. Bünyamin bey,

    Geçekten çok motive edici ve başarılı bir makale. Bu akşam itibari ile başlıyorum kısmetse. Artık buralarda olacağım. 🙂

  16. Öncelikle tebrik ederim harika bir makale olmuş neden daha önce araştırıp okuyamadım diye hayıflandım doğrusu 🙂 23 yaşındayım 0 birikim sahibiyim altın hesabını bende düşünüyordum ama kumbara ile bozuk paraları değerlendirme huyum pek yok bu makale ile bozuk paralarında ne kadar değerli olduğunu öğrendim. Başarılarınızın devamını dilerim

  17. Emeğine yüreğine sağlık çok faydalı ve anlamlı bir makale olmuş. Bizim için küçük hatta hiç fark etmediğimiz şeyler bize fark ettirdin. İyi geceler.

  18. Merhabalar,

    Eşimle ikimizin alkol sigara ve (max ayda bir kez olmak üzere kahve dışında) kahve alışkanlıkları yok , her ay açılmayan kumbaralarla bozuk para biriktirip ay sonunda faturalarımızı ödüyoruz. Kredi kartlarımızı kullanıma kapattık ve kalan borçlarını aydan aya harcama eklemeden kapatıyoruz. Kendi imkanlarımızla aileden destek almadan evlenmemize rağmen çok şükür ikimizinde maaşları Türkiye ortalamasına göre daha iyi olmasınında sayesınde evliliğimizin 1. yılı doldugunda evimizi aldık 🙂 Kendimize ikimizinde zevk aldığı Salsa dans eğitimi için opsiyon tanıdık ve aylık sabit bunun için ve arkadaşlarla yaptıgımız 2 günlük kamplar için harcamalar yaparak mutlu sade bir hayat sürüyoruz.

    Birbirimize özel günlerde ihtiyacımız olan şeyleri alıyoruz , ve prim ikramiye vs ekstra bir gelir elde ettiğimizde bunu araba almak için kenara koyuyoruz. Hedefimiz 1 yıl sonra araba için peşinat oluşturmak .

    Benden de küçük bir tavsiye, üniversite yıllarımda harçlık çıkartmak için küçük işler yapardım şuan ,iş hayatında 5. yılımı dolduruyorm hala ek gelir sağlayan ve çok az vaktimi alan işlerle uğraşıyorum ( Gizli müşteri işi gibi , evde yayınlanacak olan onlıne yazıların düzeltmelerini yapmak gibi, günlük organizasyonlarda çalışmak gibi) Buralardan elde ettiklerimlede kendimi ödüllendiriyorum 🙂

    Demem o ki isteyin yeter ! 🙂 Mutlu ve sağlıkla kalın

  19. Öncelikle yazınız mükemmel olmuş. Bozuk para yapmaya çalışıpta etraftan onla mı birikim olur diyenler vardı bu yüzden yapmamıştım taaki bu yazıyı okuyup ve yapanları gördükten sonra. ilk işim 3.95 tl ye kumbara almak oldu 🙂
    2. krediyle araba işini tavsiye etmiyorum hem faiz fazla hemde arabasızlığa alışmışken bir kaç ay daha bekleyip öyle almak daha mantıklı hem kredi faizi 10 bin olsa o para cebinizde kalacak.

  20. Tasarruf yapmanın bir yolu da; ikinci el kullanımını yaygınlaştırmaktır. Teknolojiden giyime pek çok kategoride ikinci el kullanımı arttırıldığında hem bütçe açısından hem de doğal kaynaklarımız açısından faydalı bir eylem olacağını düşünüyorum. 💚 İkinci el giyimi tercih etmek ve bu konuda pratik, ekonomik ve güvenilir bir alışveriş deneyimi yaşamak için sizlere Tarz2’yi önerebilirim. 🤗 Umuyorum, sizlere de katkı sağlayacaktır. 🙏 http://www.tarz2.com

    instagram.com/tarz2com

  21. Bu yazıyı okuduğumda yani bugün itibari ile bir paket sigara 12 ile 20 tl arası değişmekte ufak bir hesapla günde 1 paket sigara içilse aylık masrafı 360-600 tl arası değişecek durumda. Maalesef ben bırakamıyorum sarma sigara denilen sigaralara geçiş yaptım paketi 6 tl den alıp normal alacağım sigaradan aldığımı hesap edip 6 tl kumbaraya atıyorum son 2 aydır. Bir de sizin yazınızdan farklı olarak ay başında maaşı aldıktan sonra hemen borçlarımı ödeyip geri kalan parayı ayın kalan günlerine bölüp günde sadece o kadar harcama limitim var diye hareket ediyorum ilk 5 gün çok zor geçti ama şimdi epeyce kardayım ara sıra mecbur bi takım kendimce gereksiz ama sosyal düzen için gerekli harcamalarım oluyor ama sene sonuna kadar inşallah 12000 tl civarı bir param birikmiş olacak.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top