Blog Yazarları Herzaman Sosyal Bireylerdi!
Türkiye’de Blog Yazarlığı, Blog Kültürü ve Önemi:
Şimdilerde facebook, twitter gibi platformlar hayatımızın önemli bir parçası haline geldi. Hatta profesyonel düşünen büyük firmaların %70’lik kısmı sosyal medyanın desteğini arkasına almış durumda. Facebook ve Twitter’ın bu anlamda eşsiz verimliliği tartışılamaz. Peki bireysel anlamda facebook ve Twitter kullanma alışkanlıklarımız nekadar sağlıklı?
Gününmüzde yeni doğan bebeklere bile evebeynleri tarafından sosyalpaylaşım platformlarında profil alındığına şahit oluyoruz. 7’den 70’e herkesin kullandığı bu mecralarda inanılmaz bir beğenilme kaygısı oluşmuş durumda. Aynı şekilde takip edilme ve abonelik sayısı bir çeşit kişilik değeri ölçü birimi haline gelmiş. Var olanı değil olmayanı sergileme hastalığı bu platformlar sayesinde tavan yapmış durumda. Lüx arabalarla fotoğraf çekilen asgari ücretli bireylere hepimiz şahit olmuşuzdur. Olmayanı satmak! Nekadar üzücü bir durum.
Oysa ki bloglar çok daha samimi platformlardı. Halen daha öyle! Blog yazarlarının sayfaları bizzat emeğin yansımasıdır. Html kodları, özgün içerikler, seo uygulamaları ve daha neler neler. Hiçbirisi profil oluştur, fotoğraf yükle ve “ne düşünüyorsun” penceresine yorum yazmak kadar kolay oluşturulmamıştır. Bloglar gerçek bir bilgi deposu olmalarının yanısıra zamanınızı faydalı olacak şekilde kullanmanızı sağlayan en içten sayfalardır.
Biz blogcular sosyal paylaşım platformları (facebook, twitter, hi5, googleplus vs vs) yokken de sosyal bireylerdik. Yazılarımızı özgürce yayınlayıp bilgi ve tecrübelerimizi milyonlarla paylaşıyorduk. Aynı şekilde diğer blog yazarlarıyla tanışıp birbirimizin yazılarını takip ediyorduk. Mesela “Dost Siteler” menüsü blogcuların bir icadı olup beğendikleri diğer bloglara yönlendirme yapan linklerden oluşuyor. Üstelik blog sayfaları pratik bilgileri en iyi bulabileceğiniz mecralardır.
Avrupa ülkelerinde blog yazarları sayfalarından ciddi gelirler elde ediyor. Aynı şekilde ülkemizde de blogculuktan gelir elde edenler var. Bunların en başarılılarından biri www.sosyalmedya.co’dur. Adrese gittiğinizde klasik blog şablonu ve dizilimi gözünüzden kaçmayacaktır. Sayfadaki sponsor bağlantılara bakarak elde ettiği geliri de az çok tahmin edebilirsiniz. Çalışkan, özgün ve özverili bloglar tıpkı sosyalmedya.co gibi hakettiği ödülü alıyorlar. Tüm samimiyetimizle tebrik ediyoruz.
Birçok sosyal paylaşım platformu aslında ASOSYAL paylaşım platformu haline gelmeye başladı. Bunu size ıspatlayacak kısa bir araştırma yaptım. Konu olarak Facebookda neler yaptığımızdan veya neler yapmadığımızdan bahsedeceğim. Merak etmeyin çok kısa sürecek. 2013 yılı itibariyle Türkiye’de 32 milyondan fazla kullanıcısı olan facebook üzerinde en çok tıklanan bağlantılar hangileri biliyor musunuz? “Ana Sayfa” ve “Profilim”
Kaç kez bilgisayar başına geçip önemli bir araştırmadan geri kaldığınızı ve zamanınızı facebook üzerinde ana sayfa yenileyerek geçirdiğinizi bir düşünün. Müthiş bir zaman israfı söz konusu. Yapacak hiçbirşey bulamadığımızda bir ana sayfaya bir kendi sayfamıza tıklayıp duruyoruz. Dışarda geçireceğimiz zamanı, chat(sohbet) yaparak geçireceğimiz zamanı veya en önemlisi ailemize ayıracağımız zamanı 2 facebook sayfası arasında mekik dokuyarak harcıyoruz. (Anasayfa, Profilim) Yani mükemmel bir sosyal paylaşım platformunu ASOSYAL paylaşım platformu haline getiriyoruz. Oysa ki blog sayfalarına maximum 15 dakikamızı ayırarak almamız gerekeni alıyor ve diğer işlerimizle ilgileniyorduk. Bunu yaparken de gayet sosyaldik. Halen daha öyleyiz!
Günümüzde blogculuğa sahip çıkan başarılı platformlar olsa da yeterli olduğunu düşünmüyorum. Blog kültürünün önemli bir değer olduğunu düşünüyor ve 8 yıldır blog yazarlığı yapıyorum. Amatörce yayınladığım tüm bloglarımı kapatıp www.hizliadam.com üzerinden yayın hayatıma devam ediyorum. Tüm blog yazarlarına bol yorumlu içerikler diliyor ve birbirini takip etmeye davet ediyorum.
Bünyamin Kapıcıoğlu
Ah kardeş ah yarama tuz bastınız. Blog hastası biriyim ama bu sosyal paylaşım platformları insanları sörf yapmaktan da alıkoyar oldu. Güzel bir yazı elinize sağlık
Yorumunuz için teşekkür ederim Turgay Bey. Belki bloglar için de mobil uygulamalar yapılabilir? Bence iyi olur. Hatta belkide vardır. Eğer varsa yaygın değil demekki. Yoksa ben mi çok geri kaldım. Paronayak oldum şimdi 🙂
Ayrıca facebook sendromu diye bir yazı okumuştum. Beğeni sayısı az olup psikolojik problem yaşayan özellikle ergen çocuklar var.
Doğrudur. Aynı araştırmayı ben de inceledim.
Tüm bunları söylerken facebook, twitter, googleplus gibi kaliteli sosyal paylaşım platformlarının zararlı olduğunu düşünmüyorsunuz sanırım. Gerçi belirtmişsiniz “faydalı ama bilinçsiz kullanılıyor.” Eğer doğru anladıysam bu konuda ben de size katılıyorum. Saygılar. İyi çalışmalar
Kesinlikle düşünmüyorum. SosyalPaylaşım platformları bir dönemi kapatıp yeni bir dönemi açacak nitelikte internet siteleri. Mükemmel bir ağ ve mükemmel bir haberleşme kaynağı. Ciddi bir pazar ve reklam mecrası. Kullanım alanı geniş.Fakat sizin de dediğiniz gibi Bilinçsiz kullanım. Bu bize zarar verir
Merhaba. Twitter da bulmak istedigim bir profilin ismini yazdigimda o isimle ilgisi olmayan baska bir profil “ilgili aramalar” basligi altinda cikabiliyor. Bu ne anlam iceriyor?
Bu tamamen twitter’ın arama algoritmasıyla ilgili bir durum. Bu konuda hiçbir araştırmam yok. Fakat tahminimce ve genellikle aradığınız kelimeye yakın anahtar kelimeler, (ilgi alanı, yaşadığı yer vs) içeren profiller görüntüleniyor.