İş Görüşmesine Gidin ve O İşi Alın
İş görüşmeleri işe alım uzmanlarının müşteri konumunda olduğu ortamlardır. İş görüşmesinde siz satıcı ve ürün yine sizsinizdir. Kendinizi başarılı satarsanız işi alırsınız. Çok başarılı satarsanız işi almakla kalmaz iyileştirilmiş bir teklifle işe alınabilirsiniz. Peki nasıl?
Üç önemli ödevimiz var.
- İş görüşmesine gitmeden önce ne yapmalı?
- İş görüşmesinde nasıl iletişim(sözlü) kurulmalı?
- İş görüşmesinde beden dilimizi nasıl yönetmeli?
Bu yazıda ilk iki soruya cevap vereceğiz. 3.madde birazdaha teferruatlı olduğu için bir sonraki yazımda iş görüşmesinde etkili beden dili kullanımından bahsedeceğim.
1.Adım
Başvurduğumuz Firma Hakkında Veri Toplamak:
- Kimlerle çalışacağız?
- Çalışmayı düşündüğümüz firma kaç yaşında?
- Kaç şube veya birimden oluşuyor?
- Firmanın rakipleri arasındaki pazar payı?
- Hangi görevi kendimize uygun gördük?
Bu maddeler en çok araştırılan konular olsa da veri toplama konusunda sınırsız soru işareti bulabiliriz. Merak ettiğimiz her ne varsa Google amcaya danışabiliriz. Merak etmesek dahi en azından kısmen bilgi sahibi olmamız icap eder. -Sınavda Çıkacak:) – Başvurduğumuz firma hakkında bilgi sahibi olmak bize artı değer kazandırır.
2.Adım
Kilit Sorulara Kilit Cevaplar
İşe alım uzmanlarının en sık sorduğu sorulardan biriyle karşılaşırsanız ödevinizi yapmış olmanın rahatlığıyla cevap verebilirsiniz.
İşe Alım Uzmanı
“Firmamızı tercih etmenizin özel bir nedeni var mı?” diye sordu.
Eğer ödevinize çalışmamışsanız bu soruya nasıl cevap verirsiniz?
“Imm.. firmanızın adını çok duyuyorum. İşe de ihtiyacım var. Büyük bir firmasınız. Şartlarınız iyidir diye tahmin ediyorum….” derseniz şüphesiz çarpı alırsınız. “Dzzztt!!!”
Gelin bu soruya çalışılmış ve farkındalık kokulu enfes bir cevap verelim.
“Firmanızı tercih etmemin nedeni X markanızın Türkiye pazarında %60lık paya sahip olması ve alanında markalaşmış olmasıdır. Sizinle çalışmamın bana iyi bir referans sağlıyacağını ve kariyerim için önemli bir basamak olacağını düşünüyorum. 25 yıllık ailenize dahil olduğumda ailenin ayrılmaz bir parçası olmak isterim. Sizinle x alanlarda faaliyet göstermenin beni mesleki olarak tatmin edeceğine inanıyorum”
Yukarıdaki yazıyı dikkatle incelemenizi rica ediyorum. Az önce maddeler halinde çalışmamız gereken ödevin tek paragrafta sunumunu okudunuz. Nereye geldiğinizi, neden geldiğinizi, ne iş yapmak istediğinizi çok iyi açıkladınız. Bu örneği başvurduğunuz pozisyon veya firmaya göre özgürce değiştirebilirsiniz.
Fakat işe alım uzmanlarının kilit soruları bununla sınırlı değil tabi ki. Bir diğer dikkat edilmesi gereken tuzak soru “Bir önceki işinizden neden ayrıldınız veya neden ayrılmayı düşünüyorsunuz?”
Bu soruya vereceğiniz cevap eski firmanızı kötüler nitelikteyse bunun hoş karşılanmayacak bir davranış olduğunu düşünüyorum. Zaten profesyönelce değildir. Asıl sebepleriniz ikamet değişikliği, mesleki tatminsizlik, kariyer planlamanız, farklı kurum kimliğini yaşama isteğiniz vb sebepler olabilir. Bu örnekler çoğaltılabilir. Benim ısrarla altını çizmek istediğim konu eski firmanızı kötülememeniz gerektiğidir.
Aynı şekilde önceki işinizden ayrılma nedeninizi maaş yetersizliği şeklinde ifade etmeyin. Çünkü profesyonel firmalar maaş konusunda piyasanın ortalama nabzını tutar. Asıl öncelikleri işçinin kariyer beklentisi üzerine kuruludur.
Bir diğer tuzak soru “Maaş Beklentiniz?”
Birçok iş başvurusu işçinin maaş beklentisinden dolayı olumsuz sonuçlanabiliyor. Türkiye şartlarında bu soruya cevap vermek çok zordur. Bu yüzden başvurduğunuz firmanın gözünüzdeki kalitesine göre soruya rakamsal cevap verip vermeme konusunda seçim yapabilirsiniz. Ben olsam profesyönel bir şirketten maaş beklentimi politik cevaplardım.
“Firmanızın piyasa ortalamalarından düşük olmayacak şekilde benim şartlarımı koruyacağına inanıyorum.” şeklinde bir cevap bence uygundur. Daha etkili bir cümle de kurulabilir. Bu konuda özgürsünüz. Fiyat aralığı belirtmek de iyi bir tercih olabilir. Örneğin, 1700-2000TL arası gb.
Bütün bu görüşmeler olup biterken Beden Diliniz Neler Söylüyor? Bu konudaki yazımı okumak için tıklayınız.
Bünyamin Kapıcıoğlu
çok iyi
O sizin iyimser bakışınız;) Teşekkür ederim
sayı…hızlı adam 1 ; boş adam 0
Merak etmiyor değilim. Boş adam nickli arkadaş acaba ne iş yapıyor veya iş görüşmelerinde nelerle karşılaşıyor. Bunu gerçekten merak ediyorum. Laf sokmak veya eleştirmek derdinde değilim.
Bırakın bunları boş işler bunlar! Gerçeklerden bahsedelim biraz…
Merhaba Boş Adam,
Değerli yorumunuz için teşekkür ederim.
Bizim sektörde karşılaştığımız gerçekler bunlar. En az 1 kez mülakata katılmış bir insan buna benzer sorularla karşılaşmıştır. Fakat sizin gerçeklerinizi sizden duymak isteriz. Gerçekler konusunda bizi de aydınlatırsanız size minnettar kalırız.
Bazıları hiç özgeçmiş hazırlamadan, camda asılı ilan üzerine patronla 5 dk görüşüp işe girebiliyor. Boş Adam nickli arkadaşın iş hayatı bu şekilde devam etmiş olmalı. Saygı duymak lazım
Kesinlikle saygı duyuyorum
o işi almaya gidiyorum :))
Her okduğum makalende yeni birşeyler öğreniyorum Bünyamin hocam. Ben bu güne akdar hep karambole girdim mülakatlara. İletişim kabiliyetim bir nebzede olsa kuvvetlidir. Bu yüzden başarıyla atlattığım mülakatlar oldu ancak “kritik soru” dediğimiz sorular her zaman başıma bela olmuştur 🙂
Böyle güzel yorumlar almak beni hem butlu ediyor hem de yazmak için motive oluyorum. Emeğimin karşılığını aldığıma inanıyorum. Sabah sabah günün ilk yorumuyla beni mutlu ettiğiniz için teşekkür ederim Dostbiri:)
Merhaba,
Boş ve Dolu adamın atışmasına çok güldüm 🙂 ee böyleleri ancak toplu işgörüşmesinde, pazardan ırgat seçer gibi iş bulabildiğinden böyle “boş” yorumlar yapabiliyor tabii.
Bunlar, bu gibilere boş gelebilir. Çünkü hiç yapmamış, yapabileceğine inanmıyor ve kendine güveni yok. Asıl sebep bu…
Tesekkurler
Panik sirasinda hazreti google a yazdim ve ozguven tazeledim. Parayla satilamayacak anlik bir degerdir.
Egitim ve satis koclugu yaptigim halde olumsuzluk yuzunden kilitliyken yetistiniz imdadima..
Inandiginiz degerlerin sizi korumasi dilegiyle…
Merhaba..
Makalelerinizi keyifle okuyorum ve bana çok yardımcı oluyorlar.
Farkında olmadığım küçük ama etkili detayları fark etmemi ve geliştirmemi sağladığınız için teşekkür ederim.
Fakat “neden ayrıldınız” konusuna net cevap bulamadığım bir tecrübem var.
Yaklaşık 400 kişi ile aynı ortamda çalışmaktan rahatsız olduğum için ayrılmıştım fakat bunun cevabı ne olabilir?
Bu konuda fikir verebilirseniz çok memnun olurum.
Merhaba Sevgi hanım;
Olumlu yorumlarınız için teşekkür ederim. 400 kişi ile aynı ortamda çalışmaktan rahatsız olup işten ayrılmış olmanız çok doğal bir durum. Kılıf uydurmanız gereken bir minare yok ortada 🙂 Siz şu soruya cevap arayın: “neden 400 kişi ile aynı ortamda bulunmak istemedim?” Bu soruya, kendi kendinize vereceğiniz dürüst cevabınızı iş görüşmesinde insan kaynakları personeline de söyleyebilirsiniz. Bana kalırsa 400 kişi ile çalışmak sizi şu sebeplerle rahatsız etmiş olabilir:
-Toplama kampı gibi bir çalışma ortamı kendinizi değersiz hissetmenize neden olmuştur
-Aşırı uğultu ve trafik alanı içinde olmak sizi yormuştur.
-Vb. sebepler…
Umarım yardımcı olmuşumdur. İyi bloglar dilerim
Merhaba,
sitenizi bugün keşfettim bu paylaşımlarınız gerçekten çok verimli daha önce Shell firmasıyla görüştüm bu bahsettiğiniz konular hakkında tecrübem olmadığı için görüşmem olumsuz sonuçlandı. Yarın Wolkswagen ile görüşmem var umarım bana yardımcı olur gerekli bilgi ve notları aldım tabi tavsiyeniz var ise onları da ekleyebilirim teşekkürler..
Merhaba Bünyamin Bey,
Yazılarınızı uzun zamandır keyifle okuyorum ve yararlı buluyorum.
Bir de iş bulmadan neden işten ayrıldınız sorusu var.. Bu konu hakkında ne düşüyorsunuz ?
Bununla ilgili birkaç mülakat deneyimi yaşadım. 4,5 yıldır çalıştığım özel bir şirketten kendi isteğimle istifa ettim. Özetle baktığımda sebebinin yükselme imkanının olmaması, içerideki sebepler ise baskıcı yönetim, kendini değerli hissetmeme, hafta içi uzun mesai saatlerinden dolayı yüksek lisansa başlayamama ve çalışıyorken iş görüşmelerine gittiğimde kıdemimden dolayı 8 haftadan önce yeni işe başlayamama (yani yeni firmanın beklememesi) gibi nedenlerden dolayı işten ayrıldım. Halen iş arayışındayım
İş bulmadan işten ayrılmayı insan kaynakları uzmanları ve diğer kişiler pek doğru bulmuyor.
Bu soruya nasıl bir cevap verilebilir? Genel mi ayrıntıya girilmeli mi yada nasıl?
Onlar size bu soruyu sorarken aslında şunu merak ediyor: Acaba köprüleri yıkmanıza sebep olacak son bir olay mı oldu? Neydi o olay?…
Esra hanım, aslında doğru cevabı vermişsiniz. İşten ayrılmadan yeni iş aradığınızda çeşitli engellerle karşılaşabiliyorsunuz. Bu engelleri ortadan kaldırıp işten ayrılarak yeni iş aramanızın sebepleri aşağıdaki gibi olabilir:
1- Yeni bulduğunuz işe geçiş yapmak için ihbar tazminatı süresince beklemek zorunda kalmak (Bu bazen bulduğunuz işi kaybetmenize sebep olur)
2- Daha fazla iş başvurusu yapabilmek ve daha fazla mülakata gidebilme özgürlüğü
3- Acaba iş bulamazsam endişesi taşımıyor olmak.
Bu 3 nedenden bahsedebilirsiniz.
Ooo sohbet derinleşmiş. Aslında bu yazı güzel fakat her zaman ve her yerde geçerli değil maalesef…
Teşekkürler. Güzeldi.
Merhaba,
Yazılarınızı beğenerek dikkatle okuyorum. Lakin eski iş yerimiz ile ilgili sorulan sorularda tıkanıklık yaşadığım oluyor sebebi ise şu;
En son çalıştığım yerden tazminatlı olarak çıkartıldım ve bunu anlattığım yerlerden olumsuz dönüşler aldım. Haklıyım desemde birçoğu yönetici mantığıyla bakıp çalışan haksızdır mı diyor anlamıyorum. Neden olumsuz olduğunu sorduğumda cevap alamıyorum. Bu konuda fikir paylaşır mısınız?
Teşekkürler.
Sistemin dışına çıkıyorsunuz 🙂 Bazı iş yerleri, hakkını aramasını bilen personellerle çalışmak istemez çünkü yarın bir gün onlara karşı da haklarını arayabileceğini bilirler. Bu detay yüzünden size iş vermeyen firmalara siz de itibar etmeyin derim. Yahut bu detayı, iş görüşmelerinizde paylaşmayabilirsiniz.
Merhaba,
Ben de görünürde performans yüzünden işten çıkartıldım ama gerçekteki neden tamamen kişiseldi ve tabi ki yargıya taşıdım. İş görüşmelerinde neden ayrıldınız sorusu illaki soruluyor performans yüzünden desem doğal olarak dönüş Yok kişisel desem dönüş Yok yalan da söylemek istemiyorum. Napıcam bilemedim.
Evet zor bir durum. İlk kez başınıza böyle bir şey geldiğini de ifade ederek doğrusunu söyleyin. (BENCE)