Kayak için Önemli Kayak Malzemeleri Nelerdir?
Kayak yaparken güvenliğiniz sağlamak ve kayak keyfinizi en üst seviyeye çıkarmak için birçok malzeme bulunmaktadır. Bu malzemeleri, sizler için derledik
1- Kayak takımları
Kayak takımları, kayak yaparken olmazsa olmaz kayak malzemelerinden biridir. Özel kayak botları ve kayaklara bağlanan bağlamalarla kayak takımı ortaya çıkar. Bağlamalar, kayaklarınıza monte edilerek bir bütün olması sağlanır. Kişinin bot bağlamalarına kişiye göre ayar çekilir fakat bu ayarın uzman tarafından yapılması gerekmektedir. Yeni öğrenecek kişilerin bot bağlamaları, düştüklerinde ayaktan rahatlıkla ayrılmaları için gevşek bırakılırken, profesyonel kişilerinki aksine çok sıkı bağlanır. Kayak takımının son parçası da batonlardır. Batonlar, kayakta dengeyi sağlayan unsurlardır. Kısacası kayak takımı; Bağlamalar, batonlar ve botlarınızdan oluşur.
2- Kayak çeşitleri
a) Serbest Stil
Şekil olarak kayaklar arasında en geniş olanıdır. Serbest stil kayakların, ön ve arka bölümleri geniş olmasına rağmen orta kısımları dar olarak tasarlanmıştır. Pist üzerinde süzülmeyi ve rahat hareket edebilmeyi sağlayan serbest stil kayaklar, iki yönlü kaymaya yardımcı olacak bir eğime sahiptir. Bu kayak formu, hiç kayılmayan yoğun karda kaymak isteyen kişiler için tasarlanmıştır.
b) Tüm Yüzey
Bu tarz kayaklarda, parkurlarda, tümseklerde ve yüksek pistlerde hızı yakalayabilirsiniz. Diğer kayaklara göre daha kolay dönüşlere sahip olan tüm yüzey kayakları, kayacağınız yüzeye göre bükülme derecesi almaktadır.
c) Yarış kayakları
Yarış kayakları, kayaklar arasında en sert olanıdır. Profesyonel kayakçılar tarafından tercih edilen yarış kayakları, maksimum sürate ulaşabilen bir kayak türüdür. Kayak pistlerinin zirvelerinden kayarken, titreşimleri ayağınızda hissedersiniz. Profesyonel bir kayakçılar, bu yarış kayaklarını tercih ederek geniş açılı dönüşler yapabilmektedir.
d) Mukavemet kayakları
Oldukça dar olan fazla bükülmeyen mukavemet kayakları, engebeli araziler için uygun değillerdir. Düz alanlarda kullanılır.
3- Kayak kıyafetleri
a) Kayak montu
Kayak montu, kayak kıyafetlerinin en dış parçasıdır ve giyen kişiyi olumsuz şartlardan korumaktadır. Kayak montu seçilirken, rüzgâr ve kar geçilmemesine dikkat edilmelidir. Aynı zamanda çok şişkin montlar, kimi zaman kayak yapan kişiyi rahatsız etmekte ve hareketlerini kısıtlamaktadır. Manşet, bel ve boyun kısmı dar olan kapüşonlu kayak montlarını da soğuğu içeriği almaması için tercih edebilirsiniz. Aynı zamanda vücudunuzdan nemin çekilmesi için montun nefes alması da önemli bir kriterdir.
b) Kayak pantolonu
Kayak pantolonu, kayakçıyı dış etmenlerden koruması için hem rüzgar hem de kar geçirmez olmalıdır. Kayakçılar pantolon seçimlerinde, diz ve arka kısmı güçlü olan pantolonları tercih ederler. Alacağınız pantolonun hareketleri kısıtlamamasına ve pantolonun uzun olmamasına dikkat etmelisiniz.
c) Termo
Terletmeyen, vücut ısısını koruyan ve su geçirmez malzemelere termo denir. Kayak kıyafetlerinin içerisinde termo içlikler giyilmelidir.
d) Kayak gözlüğü
Kayak gözlükleri buhar engelleyici ve UVA /UVB özelliğine sahip olmalıdır.
e) Kayak eldiveni
Kayak eldiveni hafif ve rahat olmanın yanı sıra soğuğu geçirmemelidir. Elin kavrama gücünü engellemeyecek eldivenler seçmelisiniz. Böylelikle batonlar elinizden kaymayacaktır.
f) Kayak çorabı
Kayak yaparken üst üste çoraplar giymemelisiniz. Termo kayak çorabı giyerek ayağınızın tahriş olmamasını sağlayabilirsiniz.
g) Kayak başlığı
Kayak başlığının kafanıza uygun olması ve kayak için yeterli korumayı sağlaması gerekmektedir.
h) Güneş kremi
En çok unutulan unsurlardan biri olan güneş kremi, kayak yaparken fazlasıyla gereklidir. Yüksek bölgelerden birisinde kayak yapıyorsanız, yazın yaşadığınızdan çok daha kötü güneş yanıklarına sahip olabilirsiniz. Ancak yüksek rakımlar için özel olarak üretilen güneş kremlerini kullanmalısınız.
i) Koruyucular
Kayak yaparken mutlaka diz ve bilek koruyucuları kullanmalıdır. Kayak botları ayağınıza tam oturmadığı zamanlarda diziniz kolayca aşınabilir. Bunun için koruyucu kullanmalısınız.
ahhh param olsada bursaya kartepeye gıtsek kayak yapsak 🙂