skip to Main Content

Markanızın Reklam Videosu Ses Kısıkken de Anlamlı mı?

Sessiz reklam filmi hazırlamak… Bunun en iyi yöntem olduğunu söylemek iddialı olur ancak çok iyi bir yöntem olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Peki, sessiz reklam filmi hazırlamak hangi durumlarda çok iyi, hangi durumlarda en iyi mesaj verme yöntemidir? Bu soruyu makalenin sonunda, kafanızda ampuller yakmayı garanti ederek cevaplayacağımı belirteyim.

sessiz-reklam-filmi

Öncelikle sessiz reklam filmi derken neyi kastetmediğimi (neyi kastettiğimi) açıklayayım. Hiçbir ses efekti veya melodilerin olmadığı reklam filmi değil; hiçbir sözlü anlatımın olmadığı reklam filmini kastediyorum.

Peki bunun ne önemi var?

Neden bir tür çoklu ortam (multimedya) aracı olan videoyu kısıtlı kullanmayı öneriyorum? Cevap veriyorum: Basitlik için.

Evet, Basitlik.

Birazdan örneklerle daha iyi ifade edeceğime inanıyorum. Öncelikle basitlik hakkında birkaç cümlemi okumanızı öneririm.

Basitlikle ilgili aşağıdaki maddelerin pazarlama adına ne kadar önemli olduğunu bilirsiniz:

  • Basit anlatım,
  • Basit erişim,
  • Basit kullanım.

Bu maddelerden son ikisi (basit erişim ve kullanım) ürünlerinizin yapısıyla ve dağıtım kanallarıyla ilgilidir. Basit anlatım kısmı ise pazarlama-reklam çalışmalarınızın neredeyse tamamını kapsar. Sloganlarınız, içerik pazarlaması için metinleriniz, görseller üzerindeki mesajlarınız, videolarınız ve aklınıza gelen diğer tüm reklam araçlarınız… Hepsi basit olduğu ölçüde tüketilen içeriklerdir.

Reklam filminizin daha fazla kişi tarafından tüketilmesini, hatta viral bir şekilde yaygınlaşmasını sağlamak için insanlara çok basit bir mesaj verebilirsiniz. Bununla ilgili aklıma sonsuz örnek geliyor ama makalemi basitlikten uzaklaştırıp sıkıcı hale getirmekten korkuyorum 😉 Öyleyse hemen örneklere geçelim.

ÖRNEK 1:

İnternet gündemine “Yasaklanan Audi Reklamı” başlığıyla düşen o reklamı hatırlayalım:

Bu reklam filmini sessiz dinlemek ile sesli dinlemek arasında neredeyse hiç bir fark yoktur. Görselin gücü kullanılmış ve basit bir kurgu ile görsel hafızalarda taht kurmuştur.

“Dünyanın en iyi reklamları” veya buna benzer aramalar yaptığınızda bu reklamla sık sık karşılaşırsınız. Başarı hikayelerinden beslenen yazarların kitaplarında bu reklamdan bahsedildiğini görürsünüz ancak birçoğu reklamın başarısının altındaki sebebi açıklamaz. Ben açıklıyorum:

  • Oldukça iyi bir kurgu
  • Oldukça basit bir sunum

Sunumu basitleştirmek için birçok şeyden vazgeçmişler.

  1. Uzun reklam süresinden vazgeçilmiş. (Oldukça kısa bir reklam)
  2. Sesli açıklamalardan vazgeçilmiş.
  3. Reklamda bir ünlünün oynatılmasından (referans yönteminden) vazgeçilmiş.

İsteselerdi metinlerden bile vazgeçebilirlerdi. Bence videoda hiçbir metin olmasa mesaj yine alıcıya sağlıklı bir şekilde ulaşırdı. Yine de bu kadar fazla sadeleşmeye de gerek yok. -Ki bu her zaman mümkün olmayacaktır.

ÖRNEK 2:

Sussex Safer Roads Partnership isimli kamu spotunu hatırladınız mı?

“Yaşamı kucaklayın, emniyet kemerinizi her zaman takın” mesajını veren efsane reklam filmlerinden biridir.

Yukarıdaki örnekler videolarda bilgisayarınızın, telefonunuzun, TV’nizin sesi tam kapalı olsa bile mesajı almanıza engel değildir.

DAHASI VAR! 

Youtube’da videoların önüne otomatik yerleştirilen sponsorlu reklamları hatırlayın. Hatırlamakta zorlananlar için ipucu veriyorum: Hiç internette otel aradınız mı?

Evet, hatırladınız; Trivago reklamından bahsediyorum. Bu reklamın sesli olması ve ilk 2 saniye içerisinde “internette otel aramak” ile “Trivago” sözcüklerinin kullanılabilmiş olması bundan sonra internette otel ararken aklımıza Trivago’yu getirtmeyi başardı.

Peki, Trivago reklam filmi şuan Facebook’ta otomatik oynatma özelliği ile yayınlanmış olsaydı?
Düşünün: Zaman tünelini aşağı doğru sürüklerken kendi kendine oynayan bir video görüyorsunuz ama sessiz. Evet, Facebook’ta otomatik oynat özelliği var ama videolar sessiz oynuyor. Siz üzerine tıklarsanız sesli oluyor. Genellikle de tıklamayız!

Reklam filmlerinizi oluştururken hangi mecralarda yayınlanacağını da (veya en büyük bütçenin hangi mecraya harcanacağını) düşünmenizde fayda var.

Youtube’da videodan videoya otomatik geçiş özelliği olmasaydı Trivago reklamı bu kadar etkili olamazdı. Genellikle müzik dinlerken, otomatik oynat özelliğini açık bırakıp bir sonraki şarkıdan önce Trivago’yu dinlemek zorunda kaldık 🙂 Ya da “REKLAMI ATLA” linkine tıklayana kadar en önemli mesajı almış olduk. Bu da başka bir makalemin konusu ama burada belirtmek istediğim şu:

Eğer 2 saniyede istediğimiz mesajı veremeyeceksek insanların karşısına pat diye çıkan sesli, gürültülü bir reklam filminden istediğimiz sonucu alamayabiliriz. Aynı şekilde, Facebook ve benzeri sosyal medya araçlarında bile isteye reklam filmimize tıklayan insanların az olacağını biliyorsak; sessiz reklam filmini bir kez daha düşünebiliriz.

Yine de mazeretlere ihtiyacımız olmadığını, sessiz reklam filmi kurgulamamızdaki amacın basitlik (basit mesaj) için olduğunu hatırlatayım. Yani, bir TV reklamı hazırlarken de sözlü anlatımın olmadığı reklam filmi kurgulayabilirsiniz. Hatta başarabilirseniz sonuçları tatmin edici olacaktır!

Bu makaleyi yazmadan önce büyük keyifle okuduğum SATAN REKLAM YARATMAK isimli kitaptan ilham aldığımı bir teşekkür mahiyetinde belirtmek isterim.

Bünyamin Kapıcıoğlu | İçerik Pazarlaması Yazarı

5 Yorum
  1. Bir çok kişi tarafından uygulanan güzel bir fikir. Ama bu şekilde dikkatimi çekmemişti. Hatta üzerinde hiç durmamıştım.

    İyi bir kurgu ile özellikle videoları otomatik oynatma özelliği olan her platformda ziyaretçi reklama tıklayıp izleme gereği duymasa bile reklam yapılmış olur. Tabi verilmesi gereken mesajı ilk saniyelerde vermeyi başara bilmek kaydı ile.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top