E-ticaret Sitenizin Satışlarını Artıracak 10 İçerik Pazarlaması Yöntemi
Her sektörde olduğu gibi e-ticarette de rekabet hız kesmeden artıyor. Rekabet arttıkça maliyeti düşük ama getirisi büyük yöntemler geliştiriliyor. Bu yöntemlerden biri de içerik pazarlaması. Müşterileriyle bağ kurmak, kendilerini ön plana çıkarmak isteyen e-ticaret siteleri için oldukça önemli!
Hedef kitlenizin ilgisini çekebilecek her türlü içerik, onlarla bağ kurma ihtimalini yükseltir.
Müşterisini anlayan ve onların hayatına bir şekilde dokunan (veya fayda sağlayan) bir e ticaret sitesi ‘nin büyüme şansı diğerlerine göre daha yüksektir.
Herhangi bir konu hakkında arama yaparken hazırladığınız içeriğe ulaşan kişiler, bu içerikten faydalanmaları halinde markanızı takip etme motivasyonu yakalamış olabilirler; benzer bir konuyla ilgili bilgiye ihtiyaçları olduklarında sitenizi tekrar ziyaret etmek isteyebilirler. Yapılan birçok kullanıcı deneyimi analizi, sürecin bu şekilde işlediğini göstermiştir.
İçerik pazarlamasını geleneksel pazarlama yöntemlerinden ayıran en önemli özelliği, hazırladığınız içeriğin karşı tarafta bir duygu yaratabilmesidir. Bu duygu; şaşırtmak, güldürmek veya kişinin ilgi alanındaki bir konuda ilginç bir bilgi paylaşarak hayranlık uyandırmak olabilir.
İçerik kesinlikle “doğrudan satış odaklı” olmamalı, okuyucuda yorum yapma veya çevresiyle paylaşma isteği uyandırmalıdır.
Özetle; günümüz rekabet şartlarında eticaret sitesi kurmak ve rakiplerinizin bir adım önüne geçmek istiyorsanız, içerik pazarlamasını doğru ve etkin bir şekilde kullanmalısınız.
Gelelim en önemli soruya,
E-ticaret’e yönelik içerik pazarlamasını nasıl yapacaksınız?
Öncelikle, e-ticaret altyapınız blog oluşturmaya uygun olmalıdır. Çünkü blog yazıları içerik pazarlaması için en çok kullanılan ortamlardan biridir. Hazır e ticaret paketleri sağlayan birçok firma bu özelliği standart olarak sağlar.
Çok sayıda içerik pazarlama yöntemi olsa da, aşağıda seçtiğimiz 10 basit yöntemi siz de kolayca uygulayarak fazla para harcamadan e-ticaret sitenizin trafiğini ve dolayısıyla satışlarınızı artırabilirsiniz.
Ürün kullanım alanlarına yönelik rehber oluşturmak
Bisiklet sattığınız bir e-ticaret siteniz var diyelim. Kapsamlı bir rehber niteliğinde hazırlayacağınız “bisiklet kullanarak gezebileceğiniz en iyi 10 şehir” başlıklı bir yazıda bisiklet modellerinizi birkaç fotoğraf içinde kullanarak bilgilendirmeyi ön planda tutarken ürün tanıtımını da yapabilirsiniz.
Tamamlayıcı ürün tanıtımları yapmak
Örneğin cep telefonu kılıfı ve aksesuarları satıyorsanız, son çıkan cep telefonlarından biri hakkında hazırlayacağınız detaylı bir inceleme yazısı, bu telefonla ilgili araştırma yapan potansiyel müşterileri sitenize çekecektir.
Ürün inceleme videoları hazırlamak
Hazırlaması diğer yöntemlere göre biraz daha zor olsa da, en etkin içerik pazarlama yöntemlerinden biri de ürün inceleme videolarıdır.
E-ticaret’te ürünlere fiziksel olarak dokunup inceleme imkanı olmadığından, inceleme videoları ürünlerin nasıl kullanıldığını anlatmak ve karşılaştırma yapmak için etkin bir şekilde kullanılabilir.
Sıkça sorulan sorular sayfası oluşturmak
Müşterilerinizin satın alma aşamasında akıllarına gelebilecek soruları hem detaylı hem de sıkıcı olmayan dille yanıtladığınız bir SSS sayfası hem müşteri memnuniyetine verdiğiniz önemi vurgulayacak hem de hedef kitlenizle pozitif bir bağ kurmanızı kolaylaştıracaktır.
Terminoloji sözlüğü hazırlamak
Hangi sektörde faaliyet gösteriyor olursanız olun, müşterileriniz sektörünüze özel terimlerin bir çoğunu muhtemelen bilmiyorlardır.
Sektörünüze özel terimleri ve bunların açıklamalarını bir sözlük şeklinde hazırladığınızda hem internet aramalarından birçok ziyaretçi çekebilir, hem de sektörünüzdeki çeşitli sitelerden backlink alabilirsiniz.
Detaylı ürün tanıtımları
Ürün sayfalarındaki standart açıklamalar bazı ürün çeşitlerinde yeterli olmayabilir. Bu gibi durumlarda blog yazısı niteliğinde hazırlayacağınız detaylı ürün tanıtımları, ürün açıklamalarıyla yetinmeyen müşterileriniz için ilgi çekici olacaktır.
Örneğin kozmetik ürünleri satan bir e-ticaret sitesinde yeni bir ürünün faydalarını ve nasıl kullanılması gerektiğini anlatan bir sayfa oluşturmanız, bilinçli bir şekilde tercih yapmak isteyen müşterileri sitenizden satın almaya yönlendirecektir.
Ürün bakımı ve doğru kullanıma yönelik öneriler vermek
Kullanım şeklinin önemli olduğu veya periyodik olarak bakım yapılması gereken ürünler satıyorsanız, doğru kullanım ve bakım yöntemlerine yönelik içerikler hazırlamanız potansiyel müşterileri sitenize çekecektir.
Bu tür sayfaları oluşturken, yapılacakları adım adım basit bir şekilde anlatmalı mümkün olduğunca detaylı ve kaliteli resimlerle içeriği zenginleştirmelisiniz.
Sizden gelenler bölümü oluşturmak
Ürünlerinizi kullanan müşterilerin gönderdiği görselleri ve yorumları sitenizde yayınlayarak mevcut ve potansiyel müşterilerinizle etkileşimi artırabilirsiniz.
Müşterilerinizin / öğrencilerinizin başarı hikayelerini anlatın
Başarı hikayeleri en başarılı içerik pazarlaması yöntemlerinden biridir. Örneğin çevrim içi kurslar satıyorsanız, öğrencilerinizin kazanımlarını ve başarı hikayelerini anlattığınız sayfalar oluşturabilirsiniz.
Katıldığınız fuar ve etkinlikleri içeriğe dönüştürün
Fuar vb. etkinliklere katılarak müşterilerinizle yüz yüze görüşmeler yapabilir, standınızı ziyaret eden müşterilerinizle birlikte çektirdiğiniz fotoğrafları marka bilinirliğinizi artırmaya yönelik içerik oluşturmada kullanabilirsiniz. Özellikle yüksek etkileşimli sosyal medya paylaşımları için bu yöntem çok uygundur.
Peki bunlar neden e-ticaret içerik pazarlaması için güzel örnekler?
Yukarıda saydığımız yöntemlerin ortak noktası okuyucuyu satın almaya zorlamadan temelde bilgilendirmeye ve fayda sağlamaya yönelik olmalarıdır.
Bu yöntemlerle sınırlı kalmayıp, rakiplerinizin web sitelerini ve sosyal medya sayfalarını inceleyerek kendi sektörünüze yönelik farklı içerik pazarlama yöntemleri de bulabilirsiniz.
Gerçekten faydalı bir yazı olmuş.
Çok güzel bir yazı olmuş. Özellikle ürün tedariği ve erişim konuları bu sektörde çok önemli.
Makaleniz değerli bilgiler barındırıyor teşekkürler
Gayet güzel içerik olmuş, teşekkürler.
Daha Çok Farklı Kategorilerden Farklı Bloglar Görme Dileği İle, Tebrik Ederim.