✔️ Balans Ayarını İhmal Etmeyin!
Otomobil kullanmak ve bir otomobile sahip olmak, çok keyiflidir. Otomobilin sunduğu seyahat özgürlüğü, mühendisliğin ve bilimin verdiği keyifle bir araya gelerek hemen her insan için tatmin edici bir tutku sunuyor. Ancak sadece otomobil kullanmak, yetmez! Otomobilinizin bakımı, dönem dönem check-up gibi kontrolleri ve bazı parçaların ayarı önemli. Buradaki önem, hem sürüş keyfi, hem ekonomik sürüş hem de güvenli seyahat için geçerli. Benzer konularda konforu desteklenen bir oto ayar alanı da balans ayarı. Peki, çok duyduğumuz hatta günlük hayatta argo bir deyim olarak da kullandığımız balans ayarı nedir? Balans ayarı konusunu önemsemenizi tavsiye ederek balans nedir, balans ayarı nasıl yapılır ve balans ayarı doğru olmazsa ne olur gibi sorulara yanıt verelim…
Balans Ayarı Nedir?
Balans kelimesinin karşılığını “denge” olarak verebiliriz. Peki, aracın dengesi nasıl olur? Dört tekerlek üzerinde duran ve seyreden aracın dengesi, tahmin edeceğiniz üzere çok önemli. Dengede durmayan otomobilde direksiyon hakimiyeti azalıyor. Bu durumun nedeni ise lastik arasındaki dengenin bozulmuş olması. Yani direksiyon hakimiyeti az ise ve bir dengesizlik hissediyorsanız aklınıza balans ayarı yaptırmak gelmeli. Balans ayarının bozuk olduğunu özellikle uzun yolda yüksek hızda seyrederken hissedersiniz. Hızınız arttıkça balans ayarı bozukluğu, sürüş güvenliği için tehdit oluşturmaya başlar. Manevra kabiliyetini ve direksiyon hakimiyetini engelleyerek saniyeler içinde ağır sonuçları olabilecek durumlara neden olabilir. Peki, balans ayarı nasıl yapılır?
Balans Ayarı Nasıl Yapılır?
Balans ayarı yaptırmak için mutlaka bir oto bakım servisine gitmeniz gerekiyor. Yani kendi başınıza oto balans ayarı yapamazsınız. Balans ayarlanırken aracın kaldırılması, lastiklerin sökülüp tekrar takılması, lastik hava basıncı ve yönlerinin bu iş için geliştirilmiş özel cihazlar ve ölçüm araçları yardımıyla kusursuz bir denge için ayarlanması gerekiyor.
Balans Ayarı Neden Bozulur?
Araç sahipleri, genellikle araç bakım masrafından kaçınmak üzere bazı ayarları veya bakımları aksatır. Oysa bir motorlau araç ilerledikçe yani km katettikçe mekanik marçalarda aşınma, sıvılarda eksilme veya bozulma, elektronik sistemde hata oluşma olasılığı artar. Burada vaktinde yapılan bakım, aracın ömrünü uzatırken yakıt tüketimini azaltır ve performansın hep ilk günküne yakın olmasını sağlar. Elbette bakım yapılmadıkça araçta arıza verme olasılığı çok daha hızlı bir şekilde artar ve zamanla sürüş güvenliğini tehdit edecek sonuçlarla karşılaşılır. Balans ayarı da zamanla bozulması mıuhtemel bir duru olarak karşımıza çıkıyor. Ancak balans dengesizliğine hızlı neden olan bazı sürücü hataları var. Bunları yani balans ayarını bozan nedenleri de paylaşalım:
- Yüksek hızda ani fren ve ani manevra yapmak
- Engebeli araziden araç kullanmak
- Bozuk zeminde araç kullanmak
- Oto lastik değişimini doğru şekilde yapmamak
Uzun yola çıkıp hızla seyrederken sürüş hakimiyetini kaymettiği için kaza yapanların yıllık ortlaması çok yüksek. Bu nedenle aracınızın balans ayarı doğru mu diye mutlaka kontrol ettirin ve gerekiyorsa oto balans ayarı yaptırın.