skip to Main Content

✔️ Chatbotların E-Ticarette Önemi

Chatbot Nedir?

Kısaca “sohbet robotu” anlamına gelen chatbot, programlanma amacına göre sizinle gerçekten sohbet edebilir. Çoğu zaman belirli işleri yapabilmesi adına programlanan chatbotlar, kullanıcı ile yazılı ve sözlü iletişime geçerek soruları cevaplayan ve talepleri yerine getirebilen yapay zekâ temelli yazılımlardır.

Diyalog bazlı bir arayüz olan bu yazılımlar, son yıllardaki yükselişi ile insan – teknoloji ilişkisini yeni bir boyuta taşımıştır. Web sitelerinde, mobil uygulamalarda ve mesajlaşma yazılımlarında sıklıkla kullanılırlar.

Bilgisayar yazılımları konusunda bahsetmeden edemeyeceğimiz isimlerden biri olan Alan Turing, 1950’li yıllarda yapay zekâ için sağlam temeller atmıştı. Takvimler 1966 yılını gösterdiğinde ise teknoloji dünyasına “ELIZA” isimli bir yazılım girdi. Joseph Weizenbaum tarafından geliştirilen ve “psikolog” görevi görmesi beklenen bu yazılım, ilk chatbot olarak kabul edilmektedir. Sadece kelime eşleme yöntemi ile çalışabilmesi, teknoloji yetersizliğinden dolayı tarihe karışmasına sebep olmuştur.

Günümüzde doğal dil işleme ve makine öğrenmesi gibi teknolojilerin kullanımda olması, bu sohbet robotlarını adeta insandan farksız hale getirdi. Öyle ki başarılı bir şekilde programlanan sohbet robotları ile iletişime geçtiğinizde, gerçek bir insanla konuştuğunuza ikna olabilirsiniz.

Sohbet robotları programlanırken, ihtiyaca göre pek çok konuda eğitilirler. Bu sayede kullanıcının sorabileceği potansiyel soruların cevapları önceden hazır olur. Bazı yazılımlar ise kullanıldıkça yeni şeyler öğrenebilen bir yapay zekâya sahip olabilir. En çok kullanıldıkları alanlardan biri e-ticaret siteleridir. Bunun sebebi, “müşteri hizmetleri” gibi bir hizmete duyulan ihtiyacın artmasıdır. Kullanıcı ile sık sık iletişime geçmeyi gereken alanlarda çoktan yerini alan sohbet robotlarının gelecekte çok daha yaygın olacağı da yadsınamaz bir gerçek.

Deep Learning Chatbot

Deep Learning chatbotlar, en gelişmiş yazılımlardır. Deep Learning (Derin Öğrenme) teknolojisi sayesinde bu sohbet robotları, basit soru-cevap eylemlerinden çok daha fazlasını yaparlar. Kullanıcının verilerini analiz edebilen ve davranışlarını dikkate alabilen bu yazılımlar sürekli öğrenme halindedirler. Öğrendikleri bilgiler doğrultusunda kullanıcı adına tahminde bulunup öneriler sunabilirler. Google Asistan, Amazon Alexa ve Siri gibi sanal asistanlar, bu tip sohbet robotlarına örnek olarak gösterilebilir. Supsis canlı destek sistemi size deep learning chatbot özelliği sunmaktadır.

Türkiye’de 2020 yılı raporlarına göre e-ticaretin hacmi yüzde 66 artarak 226,2 milyar TL’ye yükseldi.

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan verilerde, 2020 yılında küresel e-ticaret yüzde 23 artarak 4.3 trilyon dolara yükselirken, Türkiye’de ise 2019 yılına oranla yüzde 66 artarak 226,2 milyar TL’ye yükseldi.

İşletmeler ise gerek kendileri e-ticaret kurarak, gerekse bir pazar yerine üye olarak bu yükselen e-ticaret hacminden yarlanmak için harekete geçtiler. 2019 yılında 68 bin civarında olan e-ticaret ile uğraşan işletme sayısı 2020’yılında 256 bin 861’e ulaştı.

En çok artış beyaz eşyada

2021 yılında e-ticarette en çok artışı yüzde 129 ile beyaz eşya satışları gösterdi, onu yüzde 39 ile giyim izlerken, en çok düşüş ise pandemininde etkisiyle seyahat, eğlence, sanat gibi sektörler oldu.

Yapılan alışverişlerin ise 138 milyar TL’lik kısmı kredi/bankamatik kartları ile ödenirken, 80 milyar TL kadarını havale ile, 7 milyar 400 bin TL’sini ise kapıda ödemeleyle gerçekleşti.

Aracı hizmet sağlayıcılar üzerinden alışveriş yapanların yüzde 42’sini kadınlarolurken yüzde 58’i ise erkekler oldu. Vatandaşların yüzde 63’ü online alışverişlerde mobil uygulama kullanmayı tercih etti.

Chatbot ile satışlarınızı artırın

Yapılan araştırmalara göre e-ticaret sitenizde kullanacağınız chatbot ile satışlarınızı %40 oranında arttırmanız mümkün. Bunun en temel sebeplerinden biri her 10 tüketiciden 9’unun işletmeler ile iletişime geçerken mesajlaşma yolunu tercih etmeleridir.

Supsis’in size sunduğu gelişmiş yapay zekalı canlı destek uygulaması ile kullanıcı/müşteri sorularını cevaplayarak müşteriyi tatmin edip hızlı bir şekilde satış sağlar, satış yüzdenizi artırabilirsiniz. Müşterilerinize ürün hakkında detaylı bilgi verebilir, ödeme ve kargo bilgilerini hızlıca kullanıcıya sunabilirsiniz.Bunun yanında Whatsapp hattınızı entegre edebiliyor olmanız ve  tüm iletişim kanallarını tek bir yerden kullanmanız da sunmuş olduğu gelişmiş özelliklerden birisi.

Ayrıca Supsis’in dil çevirme özelliği sayesinde, temsilcileriniz yabancı dil bilmeseler bile yabancı müşteriler ile kolaylıkla iletişime geçebilir, gelişmiş kısayollar ile çok daha hızlı cevap verebilirler.

Kısacası Supsis canlı destek sistemi sayesinde satışlarınızı artırırken, müşterilerinize sorunsuz bir müşteri deneyimi sunarsınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top