skip to Main Content

Ders Notu Tüyoları

Eğitim hayatında yüksek performans için gerekli olan birçok eşya vardır. Okul çantası, defter, ders kitapları ve kalemler gibi çeşitli ürünleri aldıktan sonra bunları verimli olarak kullanmak da gereklidir. Bu açıdan çeşitli yaratıcı çözümler bulunabilir. Tabii ki, yaratıcı çözümlerden önce kaliteli ürünler almak da iyi bir adım olabilir. Araç gereç bakımından birbirinden farklı şeyleri satın almak gerekebiliyor. Yeri geldiğinde derse özel çeşitli eşyalar da alınabiliyor.

Not Alırken Lazım Olabilecek Eşyalar

Eğitim hayatında esasında çok çeşitli araç ve eşyalar gerekli olur. Bunların tedarik edilmesi çoğu zaman bir gerekliliktir. Tabii ki, her ürün gerekli olmasa da büyük avantajlar sunabilir. Akla gelen seçenekler arasında kalemler önceliklidir. Fakat kalemin yanında silgi ve kalemlik de gerekli olabilir. En nihayetinde defterler ve defterlerin gireceği okul çantaları da bu listeye ekleniyor. Daha etkili not almak için de farklı şeyler lazım olabilir. Özellikle farklı renkler elde edilebilen kalemler bu açıdan kullanışlı olabilir. Çeşitli ürünleri kırtasiye listesinize ekleyerek ilk adımı atabilirsiniz. Fosforlu kalemler ile özellikle kitaplar üzerinde daha verimli not alınabilir. Farklı renklerin altını çizerken kullanılması daha sonra geri dönüp bakıldığında kolaylık sağlayabilir. Renkli kurşun kalem modelleri de başlık ve maddeler yaparken önemli olabilir. Hızlıca notlara göz gezdirirken kolayca akılda kalmalarına yardımcı olabilir. Çeşitli A4 kağıtları ile şeffaf dosyaların beraber kullanımı da not organizasyonu açısından önemli olabilir. Notlarınızı sınava yönelik veya konuya yönelik şekilde ayırabilirsiniz. Mesela, sınava yönelik ayrılacak notları A4 kağıtlarına alırsanız çalışırken pratik olabilir. Çeşitli stickerlar ve yapışkanlar da not verimi açısından önemli olabilir. Defterlerde veya kitaplarda öncelikli yerleri bulmak için kullanılabilir. Önemli gördüğünüz yerleri farklı renklerle belirtebilirsiniz. Ataç kullanımı da özellikle defter organizasyonunda kolaylık sağlayabilir. Düzenin yanında önemli olan kısımları da ataçla belirlemek mümkün. Yakın zamanda odaklanılması gereken yerleri ataçlarla öne çıkarabilirsiniz.

Not Alma Taktikleri

Not alma kişiden kişiye değişiklik gösterebilir, ancak çeşitli temel yöntemler uygulanabilir. Bu temel yöntemleri ders ve alışkanlıklara göre değiştirmek mümkündür.

  • Öncelikli olarak, altı çizilecek şeylerin seçimi gelir. Önemli yerlerin altını çizmek çok normal ve pratiktir. Fakat yeri geldiğinde öğrenciler bütün bir sayfanın altını çizerler. Bu durumda çizmenin önemi kalmaz. Bütün önemli cümlelerin altını çizmek yerine unutulabilecek yerleri çizmek verimli olabilir. Daha sonra geri dönüp bakıldığında mantık yürütme zorunluluğu olur. Bu esnada düşünme pekiştirilmiş olur. Konu zaten pekişmiş ise kısa notlar da bağlam için yeterli olacaktır.
  • Fosforlu kalemleri kullanırken bir hiyerarşi yapmak da faydalı olabilir. Mesela notun önemine veya nerede kullanılacağına göre bir hiyerarşi yapılabilir. En önemli renkler en göz alıcı fosforlu kalemlerle boyanabilir. Özellikle sınava yönelik notları da farklı bir renkle boyamak mantıklı olabilir. Hiyerarşiyi kişisel tercihlere göre yapmak mümkün. Yüksek verim için kategorileri kişiselleştirmek de gerekebiliyor.
  • Konu özeti çıkarıp A4 kağıtlara yazmak da sıkça tercih ediliyor. Böylece sayfa sayfa kitap ve defter gezmeden konu hızlıca öğrenilebilir. Bu notlarda da çeşitli püf noktalar var. Bütün konuyu veya bütün adımları yazmak yerine kritik yerleri yazmak daha verimli olabilir. Böylece notlara geri dönüldüğünde düşünme adımlarını yapmak gerekecektir. Haliyle direk konuyu ve notu ezberlemek yerine akıl yürütmeyi öğrenebilir. Özellikle unutulan ve kaçırılacak yerlerin not alınması daha verimli olabilir. Zaten bilinen yerleri not almanın pek bir faydası yoktur.
  • Not alırken bir diğer püf nokta da çağrışım yapabilecek şeyleri kullanmak. Ders esnasında, oyunlarda veya internette denk gelinen şeylerde çeşitli semboller, kelimeler veya olaylar konu ile ilgili bir bağ oluşturabilir. Bunların sembol ve isimlerini de notlar arasında kullanmak faydalı olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top