İmplant Tedavisi Nedir? Diş İmplantı Tedavisi Kimlere Uygulanır?
İmplant tedavisi, eksik dişlerin yerine yapay diş köklerinin yerleştirilme işlemidir. Cerrahi yöntemle yapılan bu prosedürde, özel vidalar kullanılır. Bu bağlamda “İmplant ne demek?” sorusuna; doğal dişin fonksiyonunu ve estetikliğini taklit eden titanyumdan yapılmış vidalardır, yanıtını vermek mümkündür.
Çene kemiği yeterli olan ve diş kaybı yaşayan kişilere uygulanan implant tedavisi, lokal ya da genel anestezi altında gerçekleşir. Diş kökünün oyulmasıyla başlayan süreç, implantın uygulanması ve sabitlenmesi ile sona erer. Anestezi altında yapılan implant işlemi ağrısızdır ve tedavi sonrası dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Beslenme, ağız hijyeni ve uyku düzeni gibi yaşam tarzı alışkanlıklarında bazı değişikliklerin yapılması gerekir.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
“İmplant nasıl yapılır?” sorusuna; dişin oyulması ve yerine implant yerleştirilmesiyle uygulanan bir işlemdir, yanıtının verilmesi mümkündür. İşlem, cerrahi operasyonlarla gerçekleşir ve belirli adımlar takip edilir. İmplant tedavisinin uygulanma aşamaları aşağıdaki gibidir:
- İlk olarak hastaya herhangi ağrı hissetmemesi için lokal ya da genel anestezi uygulanır.
- Anestezi uygulanırken işlem yapılacak diş temizlenir. Çevresinde hasar gören diş varsa çekilmesi gerekir.
- İmplantın yerleştirileceği kemiğe küçük bir kesi atılarak özel matkapla oyulmaya başlanır.
- Oyulan dişe implant yerleştirilir ve sabitlenir. Ardından üzerine dikiş atılarak örtülür.
- Çene kemiğine yerleştirilen implantın kemikle bütünleşmesi için iyileşme sürecine geçilir.
İmplant tedavisinden sonra ağrı ve şişlik gibi komplikasyonların görülmesi normaldir. Kontrol altına alınması için diş hekiminin önerdiği ağrı kesici ilaçların alınması gerekir. Tam iyileşme sürecinde 2-6 ay arasında uygulanan implantın kemikle bütünleşmesi beklenir. Doktorun belirttiği talimatlara uyulduğunda ve ağız içi bakımı düzenli olarak uygulandığında ilgili süre zarfında iyileşme süreci tamamlanır.
İmplant Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?
İmplant tedavisi başta diş ve çene kemiği kaybı olmak üzere tek diş eksikliği, çene ya da yüz defektleri gibi durumlarda da uygulanabilir. Bunların yanı sıra hareketli protez tercih etmeyen hastalar için de implant tedavisi yapılabilir. Bunun için en önemli koşul çene kemiğinin yeterli olmasıdır. Yetersiz çene kemiği durumunda implant tedavisinin uygulanması mümkün değildir.
Diş Eksikliği
İmplant tedavisi, diş eksikliği durumunda ilk başvurulan yöntemlerden biridir. İmplant kaplaması yapıldıktan sonra doğal diş görevi görmesi sağlanır. Tedavi yöntemi belirlenirken hastanın uzun süre kullanım durumu ve uygulamanın başarısı göz önünde bulundurulur.
Birden Fazla Diş Kaybı
Çoklu diş kayıpları çoğu zaman fiziksel darbe sonucunda meydana gelir. Bu durumu onarmanın en iyi çözümlerinden biri de implant uygulamasıdır. İmplantların kullanılmasıyla sabit ya da hareketli protezler yapılır. Sabit protezler ise daha konforlu bir kullanım sunar.
Çene Kemiği Kaybı
Çene kemiği kaybı, diş kaybına bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Köprü ya da protez yerine tercih edilen implantlar daha sağlamdır ve uzun süre kullanım imkanı tanır. Çene kemiği erimesi durumunda protezlerin tutunamaması, dişlerin sallanması ve çene hattının değişmesi gibi unsurlar meydana gelir. Bu noktada implant, daha güvenli ve konforlu bir tedavi seçeneği olarak uygulanır.
Protezlerin İyileştirilmesi
Diş eksikliği durumunda uygulanan protezler, bazı durumlarda gereken desteği sağlayamaz. Bu nedenle ağız içinde rahatsızlık hissi oluştururlar. Protezleri iyileştirmek için uygulanan implantlar, dişleri sabitler.
İmplant Kimlere Uygulanır?
İmplant tedavisi, bir ya da çoklu diş kaybı yaşayan bireyler için uygulanan bir yöntemdir. İşlemin yapılması için hasta bireyin diş etlerinin sağlıklı olması ve yeterli çene kemiğinin bulunması çok önemlidir. Kemik gelişimini tamamlayan ve 18 yaşını dolduran kişiler implant tedavisi için uygundur. Kalp ve diyabet gibi kronik hastalıklarının bulunmaması da diğer önemli koşullardan biridir.
İmplant Fiyatları 2024
Diş implant fiyatları 2024 yılında pek çok nedene bağlı olarak farklılık gösterir. Maliyet aralıklarının belirlenmesi için ilk olarak hastanın gereksinimleri dikkate alınır ve eksik diş sayısı göz önünde bulundurulur. Bununla birlikte tercih edilen implant çeşidi ve malzeme türü de belirlenir. Hastanın ağız ve çene yapısı da implant maliyetlerini etkileyen önemli hususlar arasında yer alır.
İmplant Tedavisi Ne Kadar Sürer?
İmplant tedavisinin tamamlanma süresi, işlemin uygulanması gereken diş sayısına göre değişiklik gösterir. Hastanın ağız yapısı ve dişlerin yerleşimi de bu noktada önemli faktörler arasındadır. Kısa süren bir işlem olan implant, yaklaşık 20-30 dakikada tamamlanır.
İmplant Ağrılı Bir Tedavi mi?
“İmplant acıtır mı?” sorusuna; anesteziye bağlı bir işlem olduğu için ağrısızdır, yanıtı verilebilir. Tedavi sırasında herhangi bir acı hissedilmez fakat sonrasında hafif ağrı ve şişliğin meydana gelmesi normaldir. Doktor kontrolünde kullanılan ilaçlar sayesinde çeşitli komplikasyonları azaltmak mümkündür.
İmplant Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğal diş fonksiyonunu ve hissini taklit eden implant uygulamasından sonra diş hekimi tarafından belirtilen talimatlar uygulanmalıdır. Operasyonun ardından yeme-içme eylemine bir süre ara verilmelidir. 2 saat sonrasında uyuşukluğun geçmesiyle birlikte besin tüketmek mümkündür.
İmplant uygulamasının ardından aynı gün içinde çok fazla hareket etmemek gerekir. Bu nedenle ilk gün dinlenilmeli ve kanamalar kontrol edilmelidir. Aynı zamanda şişlik ve ağrıyı azaltmak için buz uygulaması yapılmalıdır. İmplant sonrası kanama, şişlik ve ağrı kontrol altına alınamıyorsa doktora başvurmak, önemli sorunların ortaya çıkmasına engel olur.
İmplant Tedavisi Sonrası Nasıl Beslenilmeli?
İmplant diş, ağız içinde yapılan bir işlem olduğu için beslenme hususu oldukça önemlidir. Operasyon sonunda diş köküne dikiş atılır. Dikişlerin açılmaması için baskıya maruz kalmamasına dikkat etmek gerekir. Bu nedenle sert gıdaları tüketmekten kaçınmak esastır. Aynı zamanda implant yapılan diş bölgesine yapışmaması için patlamış mısır ve kuruyemiş gibi yiyeceklerden bir müddet uzak durulmalıdır.
İmplant tedavisi sonrası beslenme düzeninde yumuşak ve ılık besinler tercih edilmesi gerekir. Yumuşak et, süt ve püre haline getirilen yiyeceklerle birlikte yulaf ezmesi tüketilebilir. Ilık çorba, makarna ve haşlanmış yumurta gibi besinler iyileşme sürecinde implant bölgesine herhangi bir baskı uygulamadığı için daha kısa bir sürede normal hayata geri dönülür.
HospitaPrime, dental implant alanında profesyonel hizmetler sunan bir kliniktir. Maksillofasiyal ve çene cerrah Dr. Eren Pera önderliğinde özel tedavi planlarıyla kişisel tedavi planları sunulur. İmplant tedavisi fiyatları, planlama ve süre gibi detayları öğrenmek için HospitaPrime uzmanlarıyla iletişime geçebilirsiniz.