En Önemli Dijital Pazarlama Teknikleri
Bir kuruluşun varlığını sürdürebilmesi ve kar edebilmesinin en önemli faktörü pazarlama faaliyetleridir. Bu yazımızda dijital pazarlamanın en önemli kalemlerini sizlerle paylaşıyoruz. Bir şirket dijital pazarlama faaliyetlerine daha kuruluş aşamasında iken başlaması gerekmektedir. Zaman kaybetmeden, adım adım dijital pazarlama tekniklerini paylaşalım.
- Dijital Pazarlama Bütçenizi Planlayın
Önünüzde uzun bir yol olduğunu hiçbir zaman unutmayın. Özellikle dijital pazarlama konusu, sonu olmayan bir derya. Dolayısıyla öncesinde bütçenizi planlayın. Dijital pazarlama bütçenizi çok uzun yıllara göre planlamanız sizi hatalara sürükleyecektir. Bu nedenle bütçe planlamanızı yıllık veya 6 aylık gibi kısa periyotlarda kurgulamanız daha sağlıklı olacaktır. Şimdi diğer maddelerimizde bu bütçenizi nasıl etkili ve zamanında kullanacağınızı anlatacağız.
- Hemen Bir Web Sitesi Oluşturun
Şirketinizin resmi açılışını yapmamış olabilirsiniz. Daha hizmet veya ürün kalemlerinizi bile net olarak belirlememiş olabilirsiniz. Bunların hiçbiri web sitenizi oluşturmanıza engel değil. Özellikle arama motoru optimizasyonu açısından, web sitenizi ne kadar önce yayına alırsanız, aramalarda yükselmeniz o kadar hızlı olacaktır. Bu nedenle hemen web sitenizi oluşturun veya bir ajanstan hizmet alın. Unutmamak gerekir ki dijital pazarlamanın ana kalemi web sitenizdir. Siz yatağınızda uyurken bile web siteniz çalışır ve satış yapar. Bu nedenle bu konuda ucuza kaçmayın! Kaliteli bir tasarım, hızlı bir kod yapısı gibi konuları es geçmeden bir web sitesi hazırlayın. Kimi şirketler sosyal medya reklamlarına, SEO ve Google reklamlarına ağırlık veriyor. Ama web siteleri tam bir kaos! Ziyaretçi web sitesini hızlı bir şekilde terk ediyor. Buda yapılan tüm dijital medya harcamalarının çöpe gitmesine neden oluyor. İlk adım olan kaliteli ve kullanıcıyı tanıyan web sitemizi hazırladıysak diğer maddelerimize davam edebiliriz.
- SEO Çalışmalarını Ertelemeyin! Bir Profesyonelden Destek Alın
SEO konusu çağımızın olmazsa olmaz pazarlama faaliyeti alanında diyebiliriz. Önce SEO nedir? Bu soruyu aşağıda paylaşalım.
“SEO kelimesi, Search Engine Optimization ifadesinin baş harflerinden oluşmaktadır. Türkçe karşılığı, arama motoru optimizasyonu olarak ifade edilmektedir. SEO çalışmasını inceleyecek olursak, isminden de anlaşılacağı üzere, internet projelerinin arama motorlarına, belli başlı kurallar ile uygun hale getirilmesi ve sitelerin aramalarda üst sıralara çıkmasını sağlayan bir çalışma olarak nitelendirebiliriz.”
Kaynak: https://www.seocu.com/nedir
Arama motorlarında görünür olmak, Taksim meydanında bir mağazaya sahip olmak kadar etkili diyebiliriz. Teksim meydanında bir mağazaya sahip olmanın kira bedelini telaffuz bile etmiyoruz. Ama SEO ile Google’da daha görünür olabilmenin maliyeti çok çok uygun bütçeler ile sağlanabiliyor. Bu nedenle dijital pazarlama bütçenizde mutlaka 3 aylık veya 6 aylık bir SEO planlaması yapın. Peki bu bütçeyi ne zaman kullanacaksınız? İşte en çok merak edilen konu bu. SEO çalışmasına, daha siteniz hazırlık aşamasında başlamanız gerekmektedir. Siteniz yayına alınmadan, SEO uzmanının gerekli analizlerini yapması ve yazılımcınıza gerekli raporları sunması gerekmektedir. Böylelikle siteniz yayına girer girmez, hatasız ve Google botlarını tanıyan bir web sitesi olarak yayına alınacaktır. Buda size zaman ve emek tasarrufu sağlayacaktır.
SEO Ajansı Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?
SEO çalışması doğru yapıldığında nasıl işimize fayda sağlıyorsa, olumsuz ve Google’ı kandırarak yapılan çalışmalarda sitemize ve işimize zarar vermektedir. Bir ajans seçerken aşağıdaki maddelere dikkat edebilirsiniz;
- Referanslar (Gerekirse referans görüşmeleri yapın.)
- Ön Analiz Raporu (Bunun için gerekirse bir ön ödeme yapın.)
- Örnek KPI Raporları
- Ajansın Sektörünüze Bakış Açısı ve Hakimliği
- Ajansın Kullandığı Analiz Araçları
- Sosyal Medya Hesaplarınızı Hemen Oluşturun!
Sosyal medya hesaplarınızı oluşturmak için neyi bekliyorsunuz? Markanızı veya isminizi farklı kişiler almadan hemen işletme sayfalarınızı oluşturun. Bunun için resmi olarak şirketinizi kurmamış olabilirsiniz. Buna zaten ihtiyaç yok. Oluşturduğunuz sosyal medya hesaplarınızda, sitenize giden link paylaşımları ile doldurmayın! Kurumsal paylaşımlar, tebrikler ve önemli mesajlar paylaşın. Sürekli link veren sosyal medya hesapları, zamanla filtrelenmekte ve kullanıcılara artık paylaşımlarınız gösterilmemektedir.
Sosyal Medya Reklamlarına Başlayın
Hesaplarınızı oluşturdunuz ve kurumsal yapınızı hesaplarınıza yansıttınız. Şimdi size ziyaretçi lazım! Bunun içinde ufak bütçeler ile sosyal medya reklamlarına başlayabilirsiniz. Sosyal medyada yapacağınız reklamlarda bizim tavsiyemiz web sitesi reklamı alanıdır. Yani sosyal medya hesabınızın reklamını yapmak yerine, site tıklama reklamı oluşturmanız, sitenizin trafiğini artıracaktır. Buda hem direkt satışa hem de sitenize trafik gelmesi SEO çalışmalarınıza fayda sağlayacaktır.
- Google Reklamları (Adwords)
Google Adwords çalışması, yani Google reklamları bir projenin, pazarlama faaliyetleri arasında olmazsa olmazlarından diyebiliriz. SEO çalışması yapıyor olabilirsiniz. Sosyal medya reklamları kurguluyor olabilirsiniz. Ama Google reklamlarını atlarsanız çok şey kaçırırsınız. Özellikle bilinçli tüketiciye hitap etmiyorsanız, hedef kitleniz Google reklamlarındadır diyebiliriz. Bilinçli tüketici Google reklamları ile üst sıralarda olan sitelere güvenmeyerek organik sonuçlara yönelebilir. Bu alanda SEO çalışmanız sizi kitlenizle buluşturacaktır. Şunu da söylemeliyiz ki internet kullanıcısının ciddi bir oranı Google reklamı veya organik sonuç ayrımını yapamayabiliyor. Bu nedenle rakipler ile yarışabilmek adına mutlaka reklam bütçesi ayırmak gerekir.
Google Reklamlarına Ne Zaman Başlamalıyım?
Bu adım için sakın acele etmeyin. Çünkü Google Adwords de harcayacağınız 1 kuruşun bile önemi var. Zamanlama, anahtar kelime tercihi, doğru kitle, doğru reklam metinleri gibi konular üzerinde derin çalışmalar yapmanız gerekiyor. Aynı zamanda bu çalışmaları doğru bir şekilde yapmış olsanız dahi sitenizin pazarlamaya hazır olduğundan emin olmalısınız. Aksi taktirde sitenize gelen reklam trafiği satın almaya dönmeyecek ve boşa harcanan paralar olarak karşınıza çıkacaktır. Sitenizin dönüşüme elverişli olduğundan emin olun. Ürün ve hizmetlerinizi sitenizde iyi anlattığınıza ve pazarladığınıza sadece kendiniz karar vermeyin. Bu noktada çeşitli testler yapabilir veya görüşler toplayabilirsiniz.
Günümüzde reklamlar ve özellikle sosyal medya dijital pazarlamada çok önemli bir yeri.Çünkü insalara bir şeyi pazarladığını farkettirmeden var olmanın yolu sosyal medyada diğer insanlarla etkileşim halinde olmak : )
Yine güzel bir makale.
Güzel bir makale emeğinize sağlık. Müsaadenizle bir kaç şeyde ben eklemek isterim
Google reklamları ciddi manada pahalı artık bu yüzden organik olarak seo mantıklı. Ayrıca alternatif reklam kanalları olarak ta Facebook, instagram değerlendirilebilir. Pinterest son dönemde ciddi manada trafik getirisi olan bir platform.
Tabi bu öneriler sadece temel bir takım dijital pazarlama faaliyetinden oluşuyor. Dijital pazarlama çok daha geniş ve her geçen gün büyüyen bir iş alanı haline geliyor. Öyle ki biz bu konuda bir blog yazısı yazıp yayına aldığımızda bile bir şeyler eskiyor. Allah biz dijital pazarlama uzmanı insanlara sabır versin diyelim.
Gerçekten çok makale yazmışsınız. Sizi canı gönülden tebrik ediyorum.
Gerçekten çok önemli taktikler bunlar çok teşekkürler
Taktikler güzel 🙂 Teşekkürler
Tavsiyeleriniz yerinde ve cidden dikkate alınması gereken hususlar.Bizim gibi işletmelere bu tür tavsiyelerin büyük faydası oluyor.
Günümüzün sektörü olan dijital pazarlama hakkındaki yazılarınız gerçekten çok güzel. Teşekkürler