✔️ Bitcoin Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Altın Kural
Bitcoin Nedir sorusuyla başlamak yazının kalanı için anlamlı olacaktır. Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto ismiyle yazılmış bir makale ile ortaya çıkmış bir tür dijital para. Aslında bitcoin, güvenlik ve şeffaflık sağlayabilmek için kriptografi yöntemlerini yani şifreleme matematiği kullandığı için kripto para olarak tanımlanıyor. Aynı zamanda dijital ortamda olduğu için dijital para. Altında blockchain isminde hiçbir otoriteye altına veya belirli bir kesimin yönetimine girmeyecek şekilde dizayn edilmiş yazılım teknolojisi bulunuyor. Amaç bitcoin transferlerini şeffaf bir şekilde gerçekleştirmek. 2009 yılından bu yan bitcoin tıpkı altın gibi bir değer saklama aracı olarak kıymet gördü. 1 btc fiyatı yaklaşık 19 bin dolara kadar yükseldi. G20 toplantılarında kripto para başlığı altında konuşuldu. Dünyanın en büyük borsa gruplarından olan CME ve ICE tarafında bitcoin vaadeli kontratları listelendi. Özetle tüm dünya ilgi gösterdi, milyonlarca kişi yatırım yaptı. Yatırım yapanlar arasında çok para kazananlar olduğu gibi kaybedenler ya da dolandırılanlar da oldu. O yüzden bitcoin yatırımı yaparken dikkat edilmesi gereken 10 altın kuralı sizlerle paylaşıyorum;
1. Asla Paranızın Tamamı ile Bitcoin Almayın
Eğer birikmişiniz ile yatırım yapmayı düşünüyorsanız bir sepet yapın. Yatırım sepetinize döviz, altın ve bitcoin ekleyebilirsiniz. Ama bütçeninizin tamamı ile bitcoin almayın. Unutmayın eğer yeni iseniz kaybetmeyi göze aldığınız miktlar ile bitcoin alma işlemi yapın.
2. Bitcoin Almak için Doğru Borsayı Seçin
Kripto para veya bitcoin alabileceğiniz iki yöntem bulunuyor; yüz yüze görüşerek alışveriş yapmak, bitcoin borsalarından almak. Elbette güvenli bir borsadan işlem yapmak en temizi. Türk bitcoin borsalarından biri olan ve 2 yıldır faaliyette olan Coinzo hem e-devlet entegrasyonu hemde düşük komisyon oranları kesinlikle incelemeniz gereken bir borsa. Linke tıklayarak Coinzo’yu inceleyebilirsiniz ; Coinzo Kripto Para Borsası
- Güvenliği Önemseyin
Öncelikle yatırımınızı uzun vade olarak düşünüyorsanız kripto paralarınızı borsalarda tutmayıp kendi dijital cüzdanınıza çekin. Eğer al/sat yapıyorsanız borsada tutabilirsiniz; ancak şifrenizi kimle paylaşmayın ve borsaların sunduğu ek güvenlik tedbirlerini alın. Örneğin Coinzo’da mecburiyet olan Google Authenticator uygulaması sayesinde hesabınıza ancak mobil telefonunuzdaki üretilen kod ile hesabınıza giriş yapabilirsiniz.
- Borsa Seçerken Dikkat Edilecek Hususlar
Bitcoin almak için seçeceğiniz borsayı iyi araştırın. Kripto para borsasını seçerken dikkat edeceğiniz başlıca unsurlar ; Güvenlik, hız, komisyon oranları, hacimler ve basitlik. BTC Al fikri için Coinzo’yu bu unsurlar çerçevesinde ayrıntılı incelebilirsiniz.
- Arkanıza Bakmadan Uzaklaşın
Portföyünüzü kendiniz yönetin. Sosyal medyada, piyasada çok fazla kişiden “parayı ikiye katlarım, şöyle kazandırırım” olacaktır. Arkanıza bakmadan uzaklaşın. Yatırım danışmanlığı yapmak SPK lisansı ile yapılacak kadar ciddi bir konu ve henüz kripto paralar için bir lisans bulunmuyor. Paranızı teslim etmek için kimseye güvenmeyin.
- Transfer Adresinizi 2 Kere Kontrol Edin
Bitcoin transfer işlemi ya da diğer kripto para transfer işlemlerin yaparken kullanacağınız adreslerin doğru olduğuna emin olun. Yanlış transferler geri alınamaz ve nereye gönderildiği bulunamaz. Dolayısıyla yanlış adres yazarak elinizdeki bitcoinlerden olmamak için adreslerin doğruluğundan emin olun.
- Zararınızı Minimize Edin
Hisse senedi, döviz gibi geleneksel borsalar günlük %5 hareket ettiğinde kriz olarak yorumlanabilirken bitcoin piyasasında %30’luk bir düşüş normal karşılanabilir. Geleneksel piyasalar yılda bir kez günlük %10 değişim görebilirken, kripto para piyasasında her iki yöndede %30 hatta %50’yi bulan değişimler görülebilir. Dolayısıyla piyasayı sıkı takip edin, stop emirler ile zararınızı minimize etmeyi hedefleyin.
- Fomo’ya Kapılmayın
Geleneksel piyasalarda olduğu gibi kripto para piyasasında da temel kural aynı ; Bitcoin’i “Düşük fiyattan al, yüksek fiyattan sat”; ancak kripto para piyasaları çok oynak olduğu için sabırlı olup Fomo’ya kapılmamak lazım. Peki Fomo Nedir ? Fomo, kısaca “fırsat kaçırıyorum” hissidir. Örneğin bitcoin tl fiyatı yükseldiğinde daha fazla yükselecek fırsatı kaçırma hissi ile yüksek fiyattan bitcoin alma durumudur. Sabırlı olun, bitcoin almak için uygun zamanı bekleyin.
9. Kar Cebe Yakışır
Hiç bir finansal varlığın fiyatı sonsuza kadar yükselmez ya da sonsuza kadar düşmez. Hedeflerinizi mutlaka belirleyin. Nereye kadar zarar etmeyi göğüsleyebileceğinizi ya da ne kadar kar ettikten sonra bitcoin satacağınızı planlayın. Aksi takdirde tamamen karda olan pozisyonunuzu zararla kapatabilirsiniz. Unutmayın ; Kar cebe yakışır.
10. Okuyun, Okuyun ve Okuyun
Bitcoin’e ya da herhangi bir kripto paraya tavsiyeler ile kulaktan dolma bilgiler ile para yatırmayın. Önce kendiniz öğrenin. Bilginiz yeterli değilse kripto para piyasaları hakkında bilgi sahibi olana kadar yatırım yapmayın. Belki yeterli bilgi sahibi olmak için bugün değil, yarın yatırım yapacaksınız ama daha az para kaybedeceksiniz . Dolayısıyla piyasalar hakkında bilgi sahibi olmak için devamlı okuyun, okuyun ve okuyun.
Fomo : (Fear of Missing Out) Fırsat kaçırma ya da mahrum kalma endişesi anlamına gelir. Yatırımcıların finansal varlığı fiyatı yükselirken satın alarak terste kalma ihtimalleri için kullanılır.
Hodl : Bitcoin ve diğer kripto para birimleri bağlamında satın alma ve tutma stratejilerini ifade eden bir terimdir.