skip to Main Content

Blogger Olmak İsteyenler İçin Yol Haritası | Blog Yazmak

Okurlarımın en çok sorduğu soru: Ben de blog yazmak istiyorum. Sizce nasıl bir yol izlemeliyim?
Bu soru; e-posta kutuma, instagram mesaj kutuma, blog yorumlarına o kadar sık düşüyor ki, sonunda, blogger olmak isteyenler için bir başlangıç rehberi yazmaya karar verdim.

Bu yazıda;

  • Aslında blog nedir?
  • Ben de blog yazabilir miyim?
  • Blog açmak için ne yapmalıyım?
  • Hangi blog servisini kullanmalıyım?
  • Hangi konuda yazmalıyım? A konusu ile B konusu aynı blogda olur mu?
  • Bu işten para kazanmak için ne yapmalıyım?
  • İyi bir blog yazısı nasıl olmalı?

…ve benzeri soruları yanıtlıyorum.

Yani, blog yazmak isteyip nereden ve nasıl başlayacağını bilemeyenlerin tüm soru işaretlerini gideriyorum. Dolayısıyla, en temel kavramlardan başlayacağım ki, tüm taşlar yerine oturmuş olsun.

blog-yazmak-blogger-olmak

1) Aslında Blog Nedir?

Yazarın herhangi bir konuda duygu, düşünce veya deneyimlerini, özgür veya özgün bir yöntemle paylaştığı dijital içeriklere blog denir. Kısacası bloglar, yazarın dilediğince at koşturma lüksüne sahip olduğu bir tür içerik paylaşım aracıdır.

Eskiden bloglar için “internet günlüğü” tanımı kullanılırdı. Şimdilerde bu tanımı genişletmek lazım gelir çünkü bloglar, yalnızca yazarın deneyimlerini belirli bir tarih sıralamasına göre aktarma amacı taşımaz. Bazen içerik pazarlaması için de blog yazılabilir.

Şimdi ikinci başlığa geçiyorum ama blog tanımını daha detaylı okumak isteyenler “Blog Nedir, Ne Değildir?” başlıklı yazıma göz atabilirler.

 

2) Ben de Blog Yazabilir miyim? Nasıl Bir Yol İzlemeliyim?

Sattıkları ucuz motivasyon sunumlarıyla para kazanan, vasıfsız kişisel gelişim uzmanlarından biri olsaydım size, “evet, isteyen herkes blog yazabilir” derdim. Demeyeceğim! Ben, daha samimi bir cevap verme taraftarıyım:

Nasıl ki isteyen herkes şarkı söyleyebilirse isteyen herkes de blog yazabilir ama tahmin ediyorum ki bu soruyu soranların asıl merak ettikleri şuydu: Ben de yazsam okunur mu?

Denemekte fayda var ama bunu öngörmenizi sağlayacak birkaç soru hazırladım:

  • İlkokulda kompozisyonlarınız beğeniliyor muydu?
  • Dil bilgisi dersini seviyor muydunuz?
  • Size maddi çıkar sağlasın, sağlamasın; yazı yazmayı seviyor musunuz?
  • Bu güne kadar neler yazdınız?
  • Bir konu üzerine tartışırken telefonla sesli görüşmek yerine yazışmayı tercih ediyor musunuz?

Bu soruların birkaçına olumlu yanıt veriyorsanız muhtemelen yazıyla kendinizi ifade etme beceriniz iyidir. Bu durumda, mutlaka blog yazmayı denemelisiniz.

Tamamına olumsuz yanıt vermiş olmanıza rağmen yine de kendinize güveniyorsanız geriye tek bir seçenek kalıyor: Deneme-yanılma yöntemi. O halde, herhangi bir bloggera “ben de blog yazabilir miyim?” sorusunu sormak yerine, hemen bir blog sitesi açın ve geri dönüşleri kendiniz deneyimleyin. Yazının devamında, blog sitesi açmak için nasıl bir yol izlemek gerektiğinden bahsettim.

Öyle ya da böyle blog açmaya karar verdiyseniz bunu nasıl yapabileceğinizi konuşalım:

3) Blog Açmak İçin Ne Yapmalıyım?

Bu soruyu yanıtlamak için kısaca blog servislerinden bahsetmeliyim. Yani, kendinize bir blog sitesi edinmeniz için halihazırda hizmet veren aracılar:

  • WordPress
  • Blogger / Blogspot
  • Tumblr
  • Wix
  • Weebly
  • Medium
  • Blogcu

Bu platformlar, kolayca blog sitesi oluşturabilmeniz için özel hizmet veriyorlar. Tıpkı bir sosyal medya platformunda profil oluşturur gibi, bu platformlarda blog sitesi oluşturabilirsiniz. Üstelik, tamamının ücretsiz seçeneği var.

FAKAT!

Fakat, ücretsiz seçenekleri tavsiye etmiyorum. Hatta bu servisler arasından yalnızca wordpress’in ücretli seçeneğini tavsiye ediyorum.

Çünkü:

Ücretsiz blog servisleri oldukça kısıtlı imkanlar sunuyor. Başlangıç için yeterli olduğunu düşündüğünüz ücretsiz bir servis, yarın bir gün elinizi ayağınızı bağlayan bir baş belasına dönüşebiliyor. O nedenle siz siz olun, eğer bu işi ciddiye alıyorsanız wordpress’i tercih edin.

wordpress-blog-sitesi

WordPress, açık kaynak kodlu bir servis olup binlerce kişi tarafından geliştirilmekte. Aynı zamanda, Google gibi arama motorları ile en uyumlu içerikleri üretmenize imkan vermekte.

Şu an okumakta olduğunuz blog sitesi (hizliadam.com) wordpress ile yapıldı.

Site kurulumuyla ve teknik detaylarla uğraşmak istemiyorsanız, sadece yazmak ve yayınlamak istiyorsanız, sitenizi wordpress konusunda uzman birine yaptırıp anahtar teslim alabilirsiniz. Bu, çok maliyetli bir iş değildir.

Yok, kendi blog sitemi kendim oluşturmak ve işin teknik detaylarına da hakim olmak istiyorum, derseniz; şu yazıda adım adım nasıl yapacağınız anlatılıyor>WordPress Blog Sitesi Nasıl Açılır?

4) Konu Seçimi Nasıl Olmalı? A Konusunda Yazılar ile B Konusunda Yazılar, Aynı Blogda Uygun Olur mu?

En çok sorulan sorulardan biri de bu: Konu seçimi!

Bloggerlar bu soruya kendi deneyimlerine göre farklı farklı cevaplar verebilir. Bu yazı madem benim deneyimlerimi içeriyor, size tüm samimiyetimle ve deneyimlerime dayanarak şunları söyleyebilirim:

  • En iyi anladığınız veya doğal olarak ilgi duyduğunuz konularda yazın.
  • Mutlaka bir konu sınırlamanız olsun.
  • Birden fazla konuda yazmak istiyorsanız, konuların birbiriyle alakalı olmasına dikkat edin.
  • “Hayata dair her şey” gibi klişe sloganlar ile içerik üretmeyin.
  • Blog yazılarınızın öznesi olmayın. (Bunu aşağıda açıklıyorum)

NEDEN?

İlgi alanlarınızda yazarsanız, yıllar sonra sıkılmadan içerik üretmeye devam edebilirsiniz. Tam aksine, ilgi alanlarınız dışında yazarsanız bir süre sonra üretiminizin durma noktasına geleceğinden zerre şüpheniz olmasın.

Şahsen, 15 yıldan uzun süredir blog yazıyorum ve bu istikrarı, ilgi alanlarımda içerik üretimine sadık kalmaya borçluyum. Buna rağmen, 5 yıl önceki üretim sıklığımla şu anki arasında dağlar kadar fark var. Artık eskisi kadar içerik üretemiyorum çünkü yüzlerce sayfadan sonra yazabileceklerim sınırlandı. Siz, bu sınırlara çok erken ulaşmak istemiyorsanız tavsiyeme kulak verin ve üzerine yazmaktan keyif alacağınız konuları seçin.

Konuları sınırlandırın çünkü blog sitenizin kimlere hitap ettiği belli olsun. Açgözlülük yapmayın. Her konuda yazarsam her kesimden insanı blog siteme çekerim, zannetmeyin.

okuyucu-hedef-kitle

Ziyaretçi edinmek için en önemli kaynağınız arama motorları olacaktır. Arama motorlarından bahsediyorsak, hacmi en büyük olan Google’ı ele alalım:

Google, belirli bir alanda içerik üreten web sitelerini, arama sonuçlarında önceliklendiriyor. Çünkü bu web sitesini, ilgili konuda otoriter kabul ediyor.

Google’ın ne düşündüğünden daha da önemlisi, ziyaretçilerinizin ne düşündüğüdür. Sitenizi ziyaret edenleri sadakatli ziyaretçiye, yani takipçiye çevirmek istiyorsanız onlara hangi alanlarda içerik ürettiğinizi hissettirmeniz gerekiyor.

Düşünsenize, modifiyeli otomobillere ilgi duyduğunuz için takip etmeye başladığınız bir sayfa, inşaat malzemeleri hakkında paylaşımlar yapmaya başlasa bu durumu nasıl karşılarsınız? Takibi bırakarak değil mi?

Kısacası, hedef kitlenizi daraltın. Tüm pastaya sahip olmak isterseniz bir dilimine bile sahip olamazsınız.

FAKAT: 

İlgi alanlarınız tarih ve siyaset gibi birbiriyle alakalı konularda ise her iki konuyu da aynı blog sitesinde işleyebilirsiniz. Hatta bunu yapın.

Birbiriyle alakasız ilgi alanlarınız varsa iki farklı blog sitesi açabilirsiniz. Mesela ben, psikolojik ve sosyolojik konularda da içerik üretmek istediğim için hizliadam.com’un yanında bir de miskinadam.com‘u açtım. Bu iki blog sitesinin konuları ve üslubu birbirinden çok farklı.

Bu arada, iki blog sitesi ile aynı anda ilgilenmenin oldukça zor olduğunu belirtmek isterim. Bu nedenle, önce birini açıp bir süre içerik ürettikten sonra ikinciyi düşünmenizde fayda var. Acele etmeyin ve önceliklendirdiğiniz konulardaki blog sitesi ile başlayın.

Yukarıdaki maddelerde, blog yazılarınızın öznesi olmayın, demiştim. Bu maddeyi de açalım:

Henüz ünlü veya fenomen değilseniz hiç kimse sizin anılarınızı veya tercihlerinizi merak etmeyecektir. Okuyuculara, yazınızı okumaları için iyi bir sebep verin. Mesela, bilgi verebilirsiniz.

Bunu söylerken, elbette kendi deneyimlerinizden/tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz. Neticede okuyucu, size ait olan bir yazıyı okumakta ve savunduğunuz düşüncelerin, aktardığınız bilgilerin temelini merak etmekte.

Israrla altını çizmek istediğim, “ben şunu sevmiyorum, bugün şuraya gezmeye gideceğim, canım sıkıldı şöyle şeyler yaptım…” gibi, okuyucuya “bundan bana ne?” dedirtecek içerikler yazmayın. Yazılarınızın öznesi olmayın, derken bunu kast ediyorum.

5) Blog Yazarak Para Kazanmak İçin Ne Yapmalıyım?

Normalde bu başlığa yer vermeyecektim ama henüz bir blog sitesine sahip olmadan bu soruyu soran yüzlerce insan olduğu için kısaca yanıtlamak istiyorum.

blogdan-para-kazanmak-için

Blog yazarlığı, uzun vadede kazanç sağlayan bir yöntemdir. Emek ve sabır istediğinden hiç şüpheniz olmasın. Bugün blog yazmaya başladığınızda birkaç ay sonra para kazanacağınızı zannediyorsanız bilin ki hayal görüyorsunuz. Bu konuda hem ciddiyim hem de samimiyim.

Aynı şekilde, blog yazmayı sırf maddi getirisi var diye istiyorsanız muhtemelen başarılı bir blogger olamayacağınızı bilmelisiniz.

Bu neye benziyor biliyor musunuz?

Şarkıcılıkta çok para varmış, deyip şarkıcı olmak istemeye benziyor. Öte yandan şarkıcı olanlara baktığımızda, para kazansın veya kazanmasınlar, şarkı söylemeyi seviyorlar. Kısacası, sevdiğiniz işten para kazanabilirsiniz. Yazı yazmayı sevmiyorsanız ne zamanınızı ne de emeğinizi boşa harcamayın derim.

Eğer bu konuda beni onaylıyorsanız “blog yazarak nasıl para kazanırım?” sorusuna kafa yormanıza hiç gerek yok. Çünkü, ilk yapmanız gereken, ziyaretçisi olan bir blog sitesine sahip olmaktır. Belirli bir kitleye ulaştığınızda nasıl para kazanacağınızı kendiliğinizden keşfedeceğinize dair bahse girerim.

Bloggerlar; ücret karşılığı yayınladıkları tanıtım yazılarından, web sayfalarına ücret karşılığı koydukları görsel veya yazılı linklerden, sitelerine yerleştirdikleri Google Adsense reklamlarından ve kendilerine teklif olarak gelen freelance işlerden para kazanıyorlar.

Tüm bunların gerçekleşmesi için her şeyden önce blog sitenizin belirli bir ziyaretçi sayısına ulaşması gerekiyor. Önce bu temel kriteri yerine getirin; nasıl para kazanacağınızı düşünmek için çok vaktiniz olacak.

Eğer “ben bu temel kriteri zaten sağladım” diyorsanız, “Blog Pazarlama” isimli kategorimi inceleyin. O kategoride, blogdan para kazanmak için yararlanabileceğiniz birçok yöntemden bahsediyorum.

6) İyi Bir Blog Yazısı Nasıl Olmalı?

Buraya kadar her şey tamam ve artık blog sitenizi açtığınızı veya açmaya karar verdiğinizi varsayıyorum.

O halde, bundan sonra blog yazılarınızı yazarken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsedelim.

Belki kızacaksınız ama bu konu da ayrıca incelenmesi gereken, kendi içerisinde alt başlıkları olan bir konudur. Dolayısıyla uzun uzadıya “iyi bir blog yazısı nasıl olur” diye anlatmaktansa, temel faktörlerden ve araştırmanız gereken konulardan bahsetmek istiyorum.

Temel Faktörler:

  • İyi bir başlık, yazının okunma oranını katbekat artırır.
  • İyi bir blog yazısı, her şeyden önce, özgün olmalıdır. Kopyala-yapıştır cümleler yerine, yazarın bizzat kendisi tarafından yazılmış cümleler içermelidir. Hem başlıklar hem de yazım konusunda işinize yarayacak yazılarımı bu sayfada inceleyebilirsiniz.
  • İçeriğin, arama motorları ile uyumlu yazılmış olması, insanların yazılarınızı keşfetmesi adına oldukça önemli bir kriterdir.
  • Görseller, ara başlıklar, maddeler gibi hem okumayı kolaylaştıran hem de içeriği zenginleştiren özellikleri kullanmalısınız.
  • Hakkında herkesin bir şeyler yazabileceği konuları, herkesin anlayabileceği sadelikte anlatmak size avantaj sağlar.
  • “Birileri bu yazıyı neden okusun?” sorusuna, içtenlikle ve mantıklı cevap verebiliyorsanız o yazı muhtemelen başarılıdır. Yukarıda da söylediğim gibi, fayda sağlamaya odaklanın ki okurlar, “bundan bana ne?” demesinler.

Şu Konuları Araştırmanızda Fayda Var:

  • Seo nedir?
  • Seo uyumlu içerik nasıl yazılır?
  • İyi bir blog yazısı nasıl olmalı? (Her ne kadar bahsetmiş olsam da diğer bloggerların önerilerini de okumanızda fayda var.)
  • Blog sitesini markalaştırmak için neler yapmalı? (Benim bu konuda bir yazım var. Ona da göz atabilirsiniz>Her Blog Bir Markadır)

ÖZETLE:

“Ben de blog yazmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemeliyim?” sorusu, o kadar genel bir sorudur ki, buna 2-3 dakikalık bir mesaj trafiği ile yanıt vermek imkansız. Bu yazıda paylaştığım bağlantılara tıkladıysanız, bir dünya yeni sekme açtığınızı fark etmiş olmalısınız. Görünüşe göre bu sorunun çok uzun bir cevabı var. Amacım gözünüzü korkutmak değil. Yalnızca kayda değer bir cevap vermek için bu kadar detaylı yazdım.

Gözünüz korkmasın!

Blogger olmanın birinci adımı, yazmaya başlamaktır. Bir yandan başlarken diğer yandan sizi yönlendirdiğim sayfaları tek tek okumanızı tavsiye ederim. Bu sayede, sağlam temeller üzerine, güzel bir blog sitesi edinebilirsiniz. Zamana yayın ama bu zamanı sırf düşünerek değil, harekete geçerek değerlendirin.

Bünyamin Kapıcıoğlu | HızlıAdam

47 Yorum
  1. Ziyaretçiyi etkili bir yazı ile tutmak gerçekten zor fakat samimi ve içten yazılar her zaman kullanıcıyı çekiyor. İyi günler..

  2. kısa ve öz bir yazı demek isterdim. ancak biraz uzundu 🙂 blog yazarı olduğum için genellikle bildiğim şeylerle karşılaştım. Elbette bu yazının hedef kitlesi ben değilim. ancak tarz güzeldi. Sizi ilgiyle takip ediyorum.

  3. Merhabalar, google adsence başvuralı 15 gün oluyor fakat hala geri dönüt yapılmadı. Kabul olup olmayacağından emin değilim. Hala ne tür düzeltmeler yapmam gerektiğini de bilemiyorum. Lütfen internet siteme uğrayıp blogumun google adsenceden onay alabilir veya almayabilir olduğu hakkında değinir misiniz? Bu konularda oldukça tecrübeli olduğunuzu düşünerekten sizlere bunu yazmak istedim. Şimdiden teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top