skip to Main Content

Cv Nedir, Hayır Denilemez Cv Nasıl Hazırlanır?

Cv nedir: İş başvurusunda bulunan veya işe alınmak istenen adayın geçmişe dönük (özgeçmiş) tecrübelerini, akademik bilgilerini ve iletişim bilgilerini sunum yapan yazılı belgedir. İşverenler, işçiyi görüşmeye çağırmadan önce cv bilgilerini inceler ve işe uygunluğunun ilk testini yapmış olur.

CV Nasıl Hazırlanır?

   Temel olarak bir cv-özgeçmiş şu soruları yanıtlar:

  • Kişisel bilgileri: Adı, soyadı,  fotoğrafı, doğum yeri, yaşı, cinsiyeti, medeni hali vb.
  • İrtibat Bilgileri: Ev telefonu, cep telefonu, mail adresi, ulaşılamadığında ulaşılabilecek bir yakını vb.
  • Eğitim Bilgileri: Bitirdiği okullar, varsa halen okumakta olduğu okul, yüksek okul, fakülte vb.
  • Geçmiş İş Tecrübeleri: Çalıştığı firmalar, bağımsız yaptığı işler, ticaret, staj, proje vb.
  • Referanslar: Bu iş için sizi önerebilecek kişiler (daha önceden çalıştığınız üstleriniz veya sizi tanıyan sözü sayılır kişiler).

Evet, kaba taslak baktığımızda yukarıdaki soruları bir araya getirmek “cv nedir?” sorusunu yanıtlıyor. Bu maddeleri sırasıyla, paragraflar şeklinde düz A4 kağıda yazarak CV oluşturabiliriz.

Yine de hatırlatmak isterim:

“Her kitabın bir başlığı ve kapağı vardır ama biz her alışverişimizde bir veya iki kitabı okumak için seçeriz“    

Dolayısıyla, cv nedir sorusundan ziyade, etkili bir cv nasıl hazırlanır sorusuna yanıt aramalıyız.

cv nedirEtkili Bir CV Hazırlamak İçin Bu Maddelere Dikkat Edin

  • Öncelikle doğru bilgilere yer vermek çok önemlidir. (Dürüst olmak avantaj değil zorunluluktur)
  • Cv’nizde kullandığınız fotoğrafa dikkat edin! Mükemmel bir Cv’niz olsa bile yanlış kullanılmış fotoğraf işi kaybetmenize neden olabilir. Vesikalık ve ön profilden çekilmiş fotoğrafınızı kullanmanız en mantıklı seçim olacaktır. fotoğrafta kirli sakal, dağınık saç, cırtlak renk t-shirt gibi göze batacak olumsuzluklar olmamalıdır.
  • Başvurduğunuz pozisyonla ilgili iş tecrübelerinizi muhakkak yazmalısınız. İş tecrübelerinizi en son çalıştığınız yerden başlayarak ilk çalıştığınız yere doğru sıralayarak yazınız.
  • Geçmiş iş tecrübelerinizde işe başlama ve işten ayrılma tarihlerini birbiriyle çakışmayacak şekilde yazmalısınız. Yani hafızanızı zorlamak durumunda kalırsanız bu konuda hata yapmamaya özen gösteriniz.
  • İş tecrübelerinizin altında kısa cümlelerle “yaptığınız işin size neler kazandırdığını ve edindiğiniz tecrübeleri” yazmanız yararınıza olacaktır. Genelde bu boşluk “İşin tanımı” şeklinde nitelendirilir.Örnek:X Firması / Satış danışmanı pozisyonu:
    “Firmadaki görevim x aksesuarlarını, mağazamızı ziyaret eden perakende müşterilerine tanıtmak, müşterilerin ihtiyaçlarını belirlemek ve doğru ürünü satınalmasını sağlamak. Bunun yanısıra pazar araştırması yapmak, rakip firmaların ürünlerine göre X firmamın ürünlerinde  artı-eksileri belirlemek.
    Görev yaptığım süre içersinde müşteri itirazlarını karşılamayı daha iyi öğrendim. Firmamızdaki tecrübeli iş arkadaşlarım bu konuda bana uzman rehberlik sağladı.”
  • Yine başvuru yaptığınız pozisyonla ilgili sahip olduğunuz sertifika ve belgelere cv’nizde yer veriniz. Bu bazen herhangi bir seminere katılım sertifikası da olabilir. Neticede bir saatlik katılım dahi olsa konuya olan ilginizi sergileyecektir.
  • Referanslarınız varsa muhakkak işverenler tarafından dikkate alınacaktır. Referans verirken daha önce beraber çalıştığınız kişileri referans olarak yazmanız ve bu kişilerden öncesinde izin almanız çok önemli bir detaydır.
  • Eğitim bilgileriniz en son mezun olduğunuz eğitim kurumundan başlayarak lise bilgilerinize kadar sırasıyla olmalıdır. (Bazı kuruluşlar ilkokul bilgilerini de talep etmektedir)
  • Eğer başvurduğunuz pozisyona ilişkin iş deneyiminiz yoksa eğitim hayatınızda edindiğiniz bilgilere(başvurduğunuz pozisyonla ilgili) yer verebilirsiniz.
  • Akademik başarılarınız varsa eğitim bilgilerinize dip not olarak düşmeniz daha  etkili bir cv için önemli olacaktır. Örneğin: “Mezun olduğum meslek lisesini bölüm birincisi olarak tamamladım.”
  • Cv’nize ön yazı eklemek istiyorsanız veya Cv’nizde kısa bir not bölümü ayırdıysanız, başvuracağınız pozisyonla ilgili kariyer hedefinizi yazmayı unutmayın.Örnek: “İlanınızla ilgileniyorum çünkü aradığınız kriterleri (Esnek çalışma saatlerine uygun, mağazacılığı meslek edinmiş, x bölüm mezunu vs.) sağlıyorum ve mesleğimde kariyer sahibi olmak için firmanıza güveniyorum.” Gibi…

Hobilerinize, ilgi alanlarınıza yer vermeniz etkili olabilir. Şahsen otomobillere inanılmaz ilgim vardır. Birgün otomobil firması Cv’mi görüp bu ilgi alanımı da göz önünde bulundurarak bana cazip bir teklifte bulunabilir değil mi?

Bünyamin Kapıcıoğlu

20 Yorum
  1. Artık bukadarı da yeterli olmuyor Bünyamin bey. Sosyal cv’ler, sosyal platformlar vs heryeri inceliyorlar heryeri! Kuru bir özgeçmiş yetmiyor valla. Yazdıklarınızın hepsine katılıyorum. Ama artık daha fazlasını beklediklerini de eklemek istiyorum

    1. İyi bir konuya değindiniz. Tabiki günümüzde insan kaynaklarının eli kolu daha uzun. Her yerden araştırıyorlar. Yine de iyi bir özgeçmiş, cv bu işin ilk adımı. Olmazsa olmazı. Diğer alternatifler veya destekleyici içerikler başka bir makalemin konusu olacak inşallah. Hızlı Adam’ı takip edin

  2. Bence gereksiz bir makale. CV nasil hazirlanmali diye google amcaya yaz bu tarz milyon makale cikiyor. Bunyamin bey blogdaki bazi yazilar gercekten mukemme,l bu kadar kaliteli makalelerin yaninda boyle basit bir yazi ksr bakmayin cok gereksiz ve basit. Google da ilk sayfada bulunamayanlari yazmaniz dileğiyle iyi calismalar.

    1. Merhaba Ahmet bey,
      Gereksiz olarak gördüğünüz makale Hürriyet Ekibi tarafından YAZARKAFE’nin vitrinine taşınmış ve binlerce kişi tarafından okunmuş bir makaledir. Türkiye’nin en büyük iş arama platformu Kariyer.net’e girdiğinizde de benzeri öğütler görebilirsiniz. Secretcv’nin Akdeniz üniversitesinde düzenlediği seminerde yine benzer bilgilerin paylaşıldığını hatırlıyorum. “Gereksiz” kelimesine asla katılmam. Herkes bu konuda öğütler veriyor olabilir. Ben de kendi bildiklerimi paylaştım. Yorumunuz için teşekkür ederim

      1. Emeğiniz için teşekkürler ancak gereksiz demekten kastimi zaten aciklamissiniz. Bu kadar bilinen bir makaleyi , klişeleşmiş bir makaleyi burada yazmaniz gereksiz demek istedim. Bir yazinin bahsettiğiniz sitelerde yazilmasi okunmasida iyi olduğunu , yararlı olduğunu da ispatlamaz ayrıca. Amacim kesinlikle yermek degil , sadece bilinmeyenleri yazmanizin blogunuza olan ilgiyi artiracagini düşündüğüm içindir . teşekkürler .

        1. İşin açığı Ahmet bey bu makaleyi sağdan soldan okumadan, kendi hayat tecrübemle yazdığım için klişe olma ihtimalini düşünmedim. Bu tür içeriklerin bahsettiğim sitelerde paylaşılıyor olması faydalı ve gerekli olduğunu kanıtlar bence. Ömrü hayatımda farklı olmaya çalışmadım. Farklı işler yapmak ya da farklı konuları konuşmayı hiç düşünmedim. Benim hep yapmak istediğim şey yaptığım işi “en iyi” yapmaya çalışmaktır. Bu makaleyi en iyi ben yazmaya çalıştım. Başkalarının da yazmış olmasından rahatsız değilim. Bugün google’a misyon veya vizyon yazın binlerce sonuç çıkar ama en üst sırada hizliadam.com’u görebilirsiniz. İşte bunu kast ediyorum. Bence farklı olmaya gerek yok. En iyi olmak için çabalamak gerekir.

  3. Yanlış ve çok önemli nokta var. Hobi kısmı. “Şahsen otomobillere inanılmaz ilgim vardır” bir hobi ya da ilgi alanı değildir firmaların duymak istediği. Hobi dediğiniz yere ” müzik dinlemek ” yazmak yanlıştır . hobi sizin bir yeteneğinizi ve hayatta sosyal aktiveteler kendi gelişiminize ne kattığınızı belirtmelidir . Kitap okumak hobi değildir , şiir yazmak hobidir .

    1. Merhaba Alter,

      Yorum ve ek bilgi için teşekkür ederim.
      [BENCE] >> Bana sorarsanız kitap okumak da hobidir. Tam da sizin söylediğiniz gibi aktivitelerinizle hayatınıza ne kattığınızı sorgulayan birine “bol bol kitap okuyarak” bilgi-birikiminizi devamlı arttırdığınızı ifade etmiş olursunuz. Hazır kalıp CVlerde hobi ve yetenekler kısmı ayrı ayrı belirtilmektedir. Kariyer.net’in cv örneğine bakarak bunu çok net görebilirsiniz. Şiir yazmak yetenek kısmına, kitap okumak hobi kısmına yazılabilir. Bunlar kanun gibi maddeler değildir tabi ki. Dilerseniz kendi özgeçmişinizde “Hobi ve ilgi alanları” kısmını ortak oluşturur, size fayda sağlayan tüm aktivitelerinizi bu alana yazabilirsiniz. Arabalarla ilgili olmak hobidir. Çünkü araba bir ulaşım aracıdır ve sadece a noktasından b noktasına gitmek için kullanılırsa hobi değil ihtiyaç giderme olarak değerlendirilir. Fakat tüm marka modeller hakkında bilgi sahibi olup, otomotiv sektöründeki gelişmeleri takip etmek vs hobidir. (İşiniz olmadığı halde ilgileniyor olmak)

  4. cv nedir’i sözlük tanımından öteye anlatmışsınız. önemli bilgiler edinmiş oldum. Teşekkürler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top