skip to Main Content

Dijital Pazarlama Nedir?

dijital pazarlama

Dijital Pazarlama: Bir firma veya markanın -tek başına bir ürün de olabilir- dijital ortamda pazarlanma sürecidir. Günümüzün yeni pazarlama yöntemi olarak değerlendirilen dijital pazarlama; radyo, tv, gazete ve fiziksel panoların aksine daha interaktif yöntemleri kullanır. Tüketici ile etkileşim halinde olan dijital pazarlama yöntemleri gün geçtikçe yenilikçi yaklaşımlarla güncellenmektedir.

Bkz: Pazarlama Nedir?

Örnek: Display reklam kampanyalarında ve e-mail pazarlama süreçlerinde yaş, cinsiyet, bölge gibi hedeflemelerin yapılabildiği, reklam bütçelerinin çok daha verimli yönetilerek karlılığın artırıldığı yeni nesil internet reklamcılığı, Dijital Pazarlama için alt konulardan sadece bazılarıdır.

Dijital pazarlamayı, geleneksel pazarlamadan ayıran en belirgin özellik, adından anlaşılabileceği gibi; pazarlama sürecinde dijital kanalların kullanılmasıdır.

Dijital Pazarlama Kanalları Nelerdir?

En geniş anlamıyla kullanılan kanalın “internet” olduğunu söylemek mümkün. Biraz daha özelleştirmek gerekirse, internet araçlarından söz etmek gerekir. Dijital pazarlama için en çok kullanılan yöntemler aşağıdaki gibidir.

Dijital Pazarlamada En Çok Kullanılan Araç ve Mecralar:sosyal medya

Sosyal Medya Platformları: Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, Youtube, Googleplus ve benzeri paylaşım siteleri.

İçerik Pazarlama Kanalları: Web site, blog, vlog ve benzeri niş medya kanallarında ürün veya hizmet tanıtımları,

Mobil Pazarlama Araçları: Mobil uygulamalar ve mobil uygulama üzerinden tanıtımlar, diğer mecraların (sosyal platform, blog vs) mobile uyarlanması.

E-Mail Pazarlama (E-Mail Marketing) Süreçleri: Data toplama, dataları filtreleme, datalar üzerinden tüketiciye ulaşma, pazarlama, ölçümleme ve raporlama gibi aksiyonları kapsar.

E-Ticaret Siteleri: Ödeme ve sunum imkanı veren platformlarda ürün satışı, B2B, B2C pazarlama, kampanya yönetimi gibi aksiyonları kapsar.

Test Etme ve Raporlama Aşamaları/Araçları: Dijital mecralarda kullanıcı davranışlarını inceleme, kullanıcılara göre aksiyon alma eylemlerini kapsar. Bu süreçte çeşitli analiz araçları kullanılır.

Dijital Reklamcılık Stratejileri: Online reklamcılıkta tüm dijital medya araçları bir arada değerlendirilerek hedef kitleye uygun platformlar tercih edilir ve gerekli reklam aksiyonları alınır.

sosyal medya pazarlamaDijital Medya Uzmanı Ne İş Yapar?

Genel anlamıyla: Dijital medya uzmanları, bir firmanın geleneksel pazarlama stratejilerine, dijital pazarlama stratejisini entegre etmekle görevli kişilerdir.

Dijital medya uzmanları;

  • Firmaların reklam bütçelerini doğru yönetmek,
  • Adwords ve benzeri reklam araçlarını etkin kullanıp doğru stratejilerle reklam kampanyaları kurgulamak,
  • İçerik pazarlaması yapmak,
  • Backlink inşası için site içi ve site dışı optimizasyonlar yapmak
  • Genel ve özel SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) çalışmaları yapmak
  • Sosyal medya içerik planlamasını yapmak,
  • Dijital itibar yönetimi yapmak,
  • Ölçüm ve analiz araçlarını kullanarak raporlama yapmak,

-ve benzeri çalışmalar yürütmekle görevli kişilerdir. Bazen reklam metni oluşturmak gibi spesifik görevlerde yer alabileceği gibi bazense tüm mecraları ve süreçleri birlikte yönetmeleri beklenir.

HızlıAdam | İş Dünyasında Rekabet Hız İster

21 Yorum
  1. Bu e-mail marketing olayını kullanımda en beğendiğim blog damlakaraman.com.tr. Arada bir mail geliyor oradan yazılarıyla ilgili. Açıkçası okuduğum birkaç yazısını beğenmedim ama mail’i oluştururken çok başarılı bir iş ortaya çıkardığını düşünüyorum 🙂

    1. Benimde incelemeye aldıgım bir blog. Sahibi her kimse iyi işler yaptıgını söyleyebilirim. Bu arada sizinde gözünüze takılan şeyler neler mesela. Blog ile ilgili kısmı 🙂

  2. Dijital pazarlamanın eskisi kadar etkili olduğunu düşünmüyorum ben. Çünkü bir ürünü herkese pazarlayıp tanıtımını yapamayız, sadece o alandaki ürünle ilgilenen kişiler potansiyel müşterilerdir. Onun dışındaki kitle, ne kadar hedef kitle olarak görülse de aslında değildir.

    Somut bir örnek istenirse, kendinizi örnek veririm. En basitinden çeşitli sitelerdeki (facebook yada bloglar gibi) reklam alanlarına sadece salise sürecinde bakıyoruz. Eğer o sırada ihtiyacımız olan bir şey değilse mouse tekerleğiyle hemen aşağıya geçiyoruz. Takip ettiğiniz bloglardaki yazıların tanıtım yazısı olduğunu gördüğünüzde sadece başlık size hitap ediyorsa okuyorsunuz. Etmiyorsa o tanıtım yazısından sadece başlığını okuyup geçiyorsunuz.
    Bunlar ne kadar basit örnekler olsa da aslında temel örneklerdir. Bunları genişletmek de mümkün. TV de kanalları gezerken her gördüğünüz reklamı Sizin. Can alıcı reklamlar vardır. Sizin ihtiyacınız olan bir ürünün reklamı yada çok dikkat çekici, profesyonelce hazırlanmış bir reklam projesidir.

    1. Fikooo fikoo fiko 😀 Çok yanlış düşüncelerde gördüm seni kardeşim. Olaya sadece tıklama bazlı reklam veya içeriğe dayalı reklam gözüyle bakma. Gördüğün her reklam ile aksiyon alıp ürün satın almadığın için (almadığımız) için öyle düşünüyor olmalısın. Dijital reklamcılıkta hedefleme konusunu araştırırsan doğru zamanda doğru kişinin karşısına çıkan bir reklamın ne denli geri dönüş sağladığını görebilirsin. Veya Mehmet Cabar’ın subliminal pazarlama tekniklerinden neyi kast ettiğini düşün. Bilinç altına sevgi tohumları atıp ileriye dönük yatırımlar yapmak da dijital pazarlama örneklerinden biridir. Bebek bezi markasının, bebek sağlığı ile ilgili küçük bilgiler verdiği görselleri düşün. (Bez ile alakasız, sağlıklı bilgiler) Anneler bu bilgileri okur. Okurken de markaya karşı sevgi besler. Çünkü o marka onun bebeğini önemsiyordur ve bezi satmak yerine sağlığa faydalı bilgiler veriyordur. O bez çoktan satılmıştır yani 🙂 Anne markette gezerken hangi bezi alsam diye düşündüğünde, logosunu sık sık gördüğü ve sempati beslediği beze gidecektir eli. Gibi gibi örnekler çoğaltılabilir. Ki tıklama bazlı reklam kampanyalarında da inanılmaz geri dönüşler almak mümkündür.

  3. Dijital pazarlama hakkında çok net, tertemiz bir tanım. Yine Hızlıadam yine hızlıadam 🙂 Teşekkürler.

  4. Sağlıklı bilgi fakat dijital pazarlama kanallarında eklenebilecek başka öğelerde var. Emeğizine sağlık

    1. Yorum için teşekkür ederim Yeliz hanım. Eklenmesi gereken maddeler konusuda yardımcı olursanız birlikte daha faydalı bir makale oluşturmuş oluruz. Geri dönüşünüzü bekliyorum. Saygılar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top