En Popüler Programlama Dilleri
Yazılım programlama sektöründe çalışmayı planlayanlar, programlama dünyasındaki 700 kadar kodlama dilinden hangilerine yönelecekleri konusunda kararsız kalabilir. İş arama sitelerinde listelenen iş ilanlarını, kullanım kolaylığını ve büyüme potansiyeli gibi faktörleri göz önünde bulundurarak hazırladığımız popüler programlama dilleri listemize göz atmak ister misiniz?
C
Bazı uygulamalarda güncelliğini yitirmiş olsa da son derece esnek bir programlama dili olan C; uzun süre geniş bir kullanım alanına sahipti. Genel olarak güçlü ve verimli bir dildir. Tasarımı gereği, tipik makine talimatlarıyla verimli bir şekilde eşleşen yapılar sağlar. Gömülü sistemler, mikrodenetleyiciler ve gömülü seviye işlemleri gibi nişlerde oldukça kullanışlıdır. İlk aşamalarda öğrenmesi biraz karmaşık gelebilir.
C #
C # genel amaçlı, çok paradigmalı bir programlama dilidir. Oyun sektöründe kullanılır. Unity gibi yazılım araçları da oyun oluşturmak için C # kullanır. Windows platformuyla çok iyi bütünleşen C # kurumsal uygulamalarda da son derece kullanışlıdır. C’ye nazaran öğrenmesi daha kolay ve derlenmiş bir dil olduğu için güvenlidir. Ancak bazı Linux çerçevelerinde sorun yaşayabilir.
PHP
Web geliştirmeye uygun, genel amaçlı bir betik dili olan PHP, Danimarka-Kanadalı programcı Rasmus Lerdorf tarafından 1994 yılında oluşturulmuştur. Sunucu tarafı web geliştirmeye uygundur ancak benzer görevler için daha iyi alternatifleri olduğundan popülerliğini yitirmektedir. Etik hackleme ve siber güvenlikte kullanılır.
Ruby
Ruby, yorumlanmış, yüksek seviyeli, genel amaçlı bir programlama dilidir. Japonya’da Yukihiro “Matz” Matsumoto tarafından 1990’ların ortasında tasarlanmış ve geliştirilmiştir. Ruby dinamik olarak yazılmıştır, tipik bir betik dilidir. Günümüzde hala hatırı sayılır sayıda uygulama için kullanılmakta olan Ruby, öğrenmeyi düşünmek için iyi bir dildir; çok kısa sürede karmaşık uygulamalar geliştirmenizi sağlar. Çok sayıda yardımcı araç ve kitaplığa sahiptir. Arkasında oldukça büyük ve aktif bir topluluk vardır. Esneklik eksikliği önemli dezavantajlarından biridir, basit bir hata oldukça maliyetli olabilir. Performans süresi de bir diğer sorundur; çerçevenin önyükleme süresi oldukça uzundur, özellikle de büyük bir projeyle çalışırken!
C ++
Nesne yönelimli bir programlama dili olan C ++, C’nin bir üst kümesidir. C hakkında bildiklerimizin çoğu C ++ için de geçerlidir. Bu nedenle, hemen hemen tüm C programları aynı zamanda C ++ programlarıdır. Öğrenmesi nispeten kolaydır. Sektörde geniş bir uygulama alanına sahiptir. Grafik tasarımların ve 3 boyutlu modellerin yanı sıra AAA oyunları için de kullanılır. Son derece taşınabilir bir dil olarak kabul edilir. Düşük seviyeli kod manipülasyonuna izin verir. C ++ programları hem küçük ölçekte hem de büyük ölçekli verilerde çalışabilir. Eksileri arasında bazı ufak güvenlik sorunlarının olduğunu ve işaretçilerin C ++ ‘da çok fazla bellek tükettiğini sayabiliriz.
TypeScript
Şu ana dek sıraladığımız program dillerinden daha yeni bir programlama dili olan TypeScript, Microsoft tarafından geliştirilmiştir. JavaScript’in katı bir sözdizimsel üst kümesidir ve dile isteğe bağlı statik yazım ekler. TypeScript, büyük uygulamaların geliştirilmesi ve JavaScript’e trans derlemeleri için tasarlanmıştır. Daha iyi arayüz modülleri, daha kolay kodlama, gezinme, hata yönetimi gibi kullanıcı dostu özellikler sunar. Bazı kullanıcılar için JavaScript’e kıyasla yazma sistemi aşırı karmaşık gelebilir.
Go
Go (Golan), 2012 yılında Google’da iki çalışan tarafından geliştirilmiştir. Statik olarak yazılmış, derlenmiş bir programlama dilidir, sözdizimsel olarak C’ye benzer, ancak bellek güvenliği, çöp toplama, yapısal yazım ve CSP tarzı eşzamanlılık içerir. Basit, güvenilir ve verimli yazılım oluşturmayı kolaylaştıran açık kaynaklı bir programlama dilidir. Son derece popüler ve potansiyeli yüksek bir dil olan Go, son zamanlarda diğer birçok uygulamanın yanında yapay zeka ve makine öğreniminde de kullanılmaya başlanmıştır. Karmaşık görevleri yerine getirmek için işlevsel bir kitaplığa ve güçlü yerleşik güvenlik özelliklerine sahiptir. Çok yönlülük eksikliği dezavantaj olarak sayılabilir.
Java
Java, olabildiğince az uygulama bağımlılığına sahip olacak şekilde tasarlanmış, sınıf tabanlı, nesne yönelimli bir programlama dilidir. Oyunlar ve mobil uygulama geliştirme için uygun olsa da genel amaçlı bir dil olduğu söylenebilir: Kurumsal düzeydeki uygulamaların yanı sıra web uygulamalarında da kullanışlıdır. Kodun yapısını ve sürdürülebilirliğini sağlar. Tıpkı PHP gibi yavaş yavaş ölmekte olan bir dil olarak görülmektedir. Ancak PHP’den farklı olarak hala birçok şirkette yaygın olarak kullanılmaktadır. Birden fazla ürün oluşturmak için de kullanılabilir ve geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Kodun yapısını ve sürdürülebilirliğini sağlar. Basit ve platformdan bağımsızdır. Güvenlidir ve aynı zamanda bir programın herhangi bir durumda birden fazla görevi gerçekleştirmesine izin verir. Ancak hafıza tüketimi yüksektir ve diğer dillere kıyasla performansı daha yavaştır.
Python
Python, 1991’de piyasaya sürülen, nesne yönelimli, yüksek seviyeli bir programlama dilidir. Oldukça zarif, öğrenmesi ve kullanımı kolay bir programlama dili olarak bilinen Python, deneyimi olmayanlar da dahil herkes için makine öğrenimine başlamak için en iyi seçenektir. Yavaş bir dil olarak kabul edilse de yapay zeka ve makine öğrenimi için en iyi dillerden biridir. Özellikle veri görselleştirme, yapay zeka, veri bilimi, keşifsel veri analizi ve makine öğrenimi alanlarında parlak bir geleceğe sahiptir.
Sonuç
Hangi programlama dillerini öğrenmeniz gerektiği geliştirmek istediğiniz yazılım türüne bağlı olsa da profesyonel bir programcının üç veya dört farklı dilde yetkin olması beklenir. Büyük şirketler dahili yazılım uygulamalarını C # veya Java kullanarak, web uygulamalarını PHP kullanarak geliştirme eğilimindedir. Otomotiv ve sağlık sektörlerindeki gömülü cihazlar, genellikle C, C ++ ile tasarlanmış yazılımları çalıştırmaktadır. Bulutta çalışan uygulamaların ise Go ile hazırlanma eğilimi yüksektir. Programlama sektöründe bir kariyere başlamak istiyorsanız, 2020’nin En Popüler Programlama Dilleri arasında becerilerinize ve ilgi alanlarınıza uygun olanları bir an önce belirlemenizde yarar var.
Harika bir yazı ellerinize sağlık. Ben python ile başlayıp web develop öğrendim baya işe yarıyor hayatımda çok rahatım bölümüm sayesinde java da ekleyeceğim misss. Ya bu yazıyı görüpte hala dil bilmeyen varsa direk gitsin udemyden alsın hemen başlasın
HERKES ÖĞRENMELİ YENİ DÜNYA DÜZENİNDE
teşekkürler, takipteyim blogu gayet güzel bilgiler
Hocam güzel konulara değiniyorsunuz, elinize sağlık.
teşekkürler, yararlı içeriklerle dolu