Facebook for Business Nasıl Kullanılır?
Facebook aylık 2.7 milyardan fazla aktif kullanıcısıyla dünyanın en büyük sosyal ağ platformu olma konumunu halen sürdürmektedir. Bu da Facebook’u işletmeler için sosyal medya pazarlaması konusunda önemli bir konumda tutmaktadır. Ayrıca her ay ortalama 3,14 milyar kişinin şirketin temel ürünlerinden en az birini (Facebook, WhatsApp, Instagram veya Messenger) kullandığını da belirtmekte fayda var.
Facebook for Business Nedir?
Bir Facebook for Business sayfası, mevcut ve potansiyel müşterilerinizle bağlantı kurmanıza ve işletmeniz, ürünleriniz, hizmetleriniz ve yaklaşan etkinlikleriniz hakkında önemli bilgileri sunmanıza yardımcı olma, ayrıca marka bilinirliğinizi artırma özelliği taşımaktadır. Bu makale, sosyal medya pazarlama stratejilerini geliştirmek ve daha geniş bir kitleye ulaşmak isteyen işletme sahipleri için yol gösterici olması adına derlenmiştir.
Facebook for Business Hesabı Nasıl Oluşturulur?
Facebook for Business yani Facebook İşletme hesabı kullanabilmek için yapmanız gereken işlem basittir. Bu işlem kendinize ait kişisel bir Facebook hesabı açar gibi işletmenize ait bir Facebook işletme hesabı açmaktır. Bunun için Facebook Business sayfasına girerek kayıt işlemini gerçekleştirmelisiniz.
Facebook Business Hesabı Oluştururken nelere dikkat edilmelidir?
Bir Facebook Business sayfası oluştururken, işletmeniz hakkında temel iletişim bilgilerini eklemeli ve takipçilerinizle etkileşim kurduğunuzdan emin olmalısınız. Ne kadar çok etkileşim sağlarsanız, işletmenizin fark edilme olasılığı o kadar artar.
Kişisel bir Facebook profili gibi, Facebook işletme sayfanız da mesaj gönderip alabilir, güncellemeler yayınlayabilir, bildirimler alabilirsiniz ve diğer Facebook kullanıcılarının ve sayfalarının içeriğini, görsellerini beğenebilir, yorumlayabilir ve paylaşabilirsiniz. Bu yüzden girdiğiniz tüm bilgiler, paylaşacağınız görseller ve şirket logonuz oldukça önemlidir.
Facebook Business hesabına sahip olmanın faydaları nedir?
Facebook işletme sayfası, işletmelerin müşterileriyle bağlantı kurmasına ve çevrimiçi kitlelerini büyütmesine yardımcı olan ücretsiz bir kaynaktır.
Sayfanızı aşağıdakileri yapmak için kullanabilirsiniz:
Facebook işletme hesabı sayfanızda reklam istatistiklerinin tamamına detaylı olarak kolayca erişim sağlayabilirsiniz. Reklam kampanyalarınıza iş ortakları ekleyebilir ve bu ortakları yönetebilir ve sistem üzerinden talimatlar oluşturarak daha etkin müşteri hedef kitle yönetimi yapabilirsiniz. Ayrıca birden fazla sayfalarınız varsa bu sayfaların hepsini tek bir panelden görebilirsiniz. Yine tüm sayfalarınızın analizlerine kolayca erişebilir ve inceleyebilirsiniz. Facebook işletme hesabı sayesinde reklamlarınız, ödemeleriniz, projeleriniz, ürünleriniz ve hedef kitleniz sistemde kolayca incelenebilir.
Facebook işletme hesabınızla nasıl daha çok dikkat çekebilirsiniz?
Yapılan son araştırmalara göre insanlar bir görseli saniyenin 10’da 1’i sürede anlayabiliyor. Fakat ortalama 250 kelimelik bir yazı içeriğiniyse tam 60 saniyede okuyabiliyor ve anlayabilme oranı görsel ile kıyaslandığında daha düşük oluyor. Bu yüzden her iki taraf için de aktarımı daha kolay görsellerle yapılan reklamlar her zaman akılda daha kalıcı oluyor.
Facebook reklamları ile konum, demografi ve ilgi verilerini kullanarak, müşteriye dönüşme potansiyeli olan gerçek kullanıcıları hedeflemek mümkündür. Fakat bunun için bahsettğimiz üzere dikkat çekici içeriklere, görsellere ihtiyacınız var.
Eğer küçük bir işletmeyseniz kaliteli ve dikkat çekici bir şirket logosuna sahip olmak marka bilinirliğine ve akılda kalmaya açılan yolda atılan ilk adım olduğundan öncelikli olarak profesyonel bir logo tasarımcısı ile çalışmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz.
İşletmeler için sosyal medyada paylaşılacak tüm görsellerinin profesyonel ekipler tarafından hazırlanması her zaman daha etkin bir sonuca ulaşılmasını sağlar. Ayrıca, vermek istediğiniz mesajı ‘basit ve kısa cümlelerle’ direkt görselin üzerine de yerleştirebilirsiniz. Bu sayede dikkat çeken bir görsel sayesinde mesajınızın akılda kalıcılığı ve iletimini garantilemiş olursunuz.
İşletmelerin sosyal medya paylaşımları tıpkı bir insanın kıyafeti gibidir. Paylaşımlarınızla markanızın karakterini yansıtabilir ve bir imaj çizebilirsiniz. Fakat bunu yaparken paylaşım frekansınız ve paylaşım saatinizde çok önemlidir. Kullanıcıları içerik bombardımanına tutmak onları sıkabilir ve sizinle ilgili negatif ilişkilendirme yapmalarına sebebiyet verebilir. Aynı zamanda, içeriğinizi paylaştığınız saatler hedef kitle kullanıcı trafiğinizin aktif olmadığı saatlerde olursa boşa kürek çekmiş olacaksınız demektir.
Tüm bunları sağlıklı yönetmek için günümüzde son derece yaygın olan işletme hesapları, çoğunlukla Facebook Business Manager ile beraber kullanılmaktadır. Facebook işletme hesabı Instagram üzerinden yürüttüğünüz reklam kampanyalarını da bu panel üzerinden takip etmenizi sağlar.
Facebook Business Manager Nasıl kullanılır?
Elbette, Facebook’ta var olan işletme sayısı göz önüne alındığında, Facebook işletme sayfanıza öncelikle şirketinize önemli ölçüde dikkat çekmek için kalabalıktan sıyrılmak için ihtiyacınız olacak. Bunun içinse Facebook Business Manager’ı kullanmanız şarttır. Facebook Business Manager, reklam verenlerin Facebook üzerindeki tüm pazarlama araçlarını tek bir yerden yönetmelerini sağlayan bir portaldır.
Facebook Business Manager ile yapabilecekleriniz;
- Kampanya Optimizasyonu sayesinde doğru hedef kitleleri bulabilirsiniz.
- A/B testi yaparak reklam performanslarınızı artırabilirsiniz.
- Dönüşüm, katalog, marka bilinirliği, erişim v.s gibi detaylı reklam modelleri seçebilirsiniz.
- Birden fazla müşteri hesabını ekip olarak yönetiyorsanız kişiler veya ortaklar atayarak hesapların yönetimi kolaylaştırabilirsiniz.
- Analizlerin hepsini bir noktadan görebilirsiniz. Bu sayede hedef kitlelerinizi daha detaylı seçebilirsiniz.
- Benzer hedef kitle oluşturma imkanı sunduğundan remarketing yapabilmenize olanak tanır.
Özet olarak;
İşletmenizi büyütmek ve marka bilinirliğini arttırmak için dijital ortamda Facebook işletme hesabına sahip olmak artık bir tercih olmaktan ziyade son derece önemli bir gerekliliktir.
Ellerinize sağlık çok yararlı bir yazı olmuş.
Teşekkür ederim değerli fikirlerinizi paylaştığınız için