Faturaları Doğru Okuma ve Tasarruf Etme Yöntemlerini Açıklıyorum!
Son zamanlarda küçük bütçelerle büyük birikimler yapmanızı sağlayacak birkaç yazı paylaştım. Yazılarımı adeta yorum yağmuruna tutarak, aslında bu tür bilgilere ne kadar da ihtiyaç olduğunu hatırlatmış oldunuz. Öyleyse, örnek bir elektrik faturası üzerinden anlatacağım “fatura okuma yöntemleri” ile tasarrufa devam ediyoruz. Konu ne olursa olsun, tasarruf için bilinçli tüketici olmak gerektiğini her zaman söylüyorum. Bu yüzden bir elektrik faturası doğru bir şekilde nasıl okunur, faturalardan tasarruf nasıl sağlanır, hep birlikte inceleyelim.
Elektrik Faturasını Doğru Okumak / Hesaplamak
Aynı zamanda müşterisi olduğum Enerjisa’nın örnek bir elektrik faturası üzerinden açıklayacağım. Enerjisa’nın, tüketiciye gönderdiği faturalarda her şey gayet net ve şeffaf olduğu için açıklaması da daha kolay olacaktır. Sol tarafta paylaştığım temsili fatura görselinde özellikle dikkat etmeniz gereken bilgiler şu şekilde:
TÜKETİM BİLGİLERİ:
Tahmin ediyorum ki en çok bu kısımla ilgileneceksiniz. O yüzden ilk önce tüketim bilgileri kısmını açıklıyorum:
İlk Endeks: Sayaç okuma görevlisinin, en son faturanızı düzenlerken okuduğu rakamdır. Yani bir önceki dönemin okunan son endeksidir.
Son Endeks: En güncel faturanız (son dönem) kesilirken, sayacınızın gösterdiği endekstir.
Tüketim: Son endeks ile ilk endeks arasındaki farkı ifade eder. Bu fark o ay ki elektrik tüketiminiz demektir.
- Tüketim bilgileri alanındaki gündüz, puant ve gece satırları elektrik sayacınızın teknik özelliğine göre şekillenir.
- Tek zamanlı bir elektrik sayacınız varsa belirlenen standart birim ile tüketim miktarınız çarpılarak tüketim bedelini hesaplamak için baz oluşturur.
- Eğer elektrik sayacınız çok zamanlı ise gündüz, puant ve gece kullanımlarınız ayrı ayrı hesaplanır.
İşte elektrik faturasından tasarruf etmenin birinci yöntemi burada kendini gösterir.
Örneğin, 22.00-06.00 saatleri arasında genellikle evinizdeyseniz ve en yoğun elektrik tüketimini bu saatlerde yapıyorsanız çok zamanlı (akıllı) sayaç kullanmak, elektrik faturalarından tasarruf etmenizi sağlayabilir. Ya da kullanım alışkanlıklarınızı birim fiyatlardan en cazip zaman aralığını sunan satıra göre şekillendirebilirsiniz. Tek zamanlı veya çok zamanlı seçiminin serbest tüketici olmayan kişiler için geçerli olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
NOT: Birim fiyatlar, düzenlemeye tabi olan müşteriler için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından belirlenir. Serbest tüketici olmuş müşterilerin ise faturaları, seçmiş oldukları tarifeye göre değişiklik gösterir. Bu da elektrik faturasından tasarruf etmenin ikinci etkin yöntemidir. Nasıl mı? Aşağıdaki başlığı inceleyin:
SERBEST TÜKETİCİ OLMAK ve KENDİNE EN UYGUN TARİFEYİ SEÇEREK TASARRUF ETMEK
2400 kWh elektrik tüketimine sahipseniz; yani, daha anlaşılır bir şekilde ifade etmek gerekirse: Aylık ortalama 82 TL ve üzeri fatura ödüyorsanız siz de serbest tüketici olabilirsiniz. Hiç beklemeden, kolayca bu başvuru formunu doldurun.
Serbest tüketiciliğin avantajları hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz şu sayfayı inceleyebilirsiniz > Avantajlı Tarifeler
Faturayı doğru okuyabilme konumuza dönecek olursak, ENERJİ BEDELLERİ başlıklı alanı açıklayalım.
ENERJİ BEDELLERİ:
Son endeks ile ilk endeks arasındaki farkın birim fiyatlar ile çarpımı sonucunda belirlenen değer tüketim bedeliniz için baz oluşturur. Bu alandaki bedeller sadece elektrik tüketiminden doğan borcunuzu ifade eder. Yani, vergi ve fonların ilave edilmemiş halidir.
ÖDENECEK TUTAR – SON ÖDEME TARİHİ:
Faturanın alt kısmında vergi ve fonlar + kullanım bedeli + yuvarlama farkı ile hesaplanmış, her şey dahil ödemeniz gereken toplam tutar yer alır. Bu tutarın da en geç hangi tarihe kadar ödenmesi gerektiğini hemen solundaki SON ÖDEME TARİHİ alanında görebilirsiniz.
Tüm bunlarla birlikte Enerjisa, faturanın en alt kısmında, tüketicilere önemli bilgiler konusunda mesaj bırakır. Bu alanın fatura üzerindeki başlığı “MESAJINIZ VAR” şeklindedir.
HATIRLATMA – MÜŞTERİ BİLGİLERİ
Faturanın üst kısmındaki alanlar, faturanın hangi döneme ait olduğunu, tesisat ve sözleşme numaranızı, abonelik sahibinin isim ve adres bilgilerini içerir. Hatırlatmak istedim çünkü başkasının faturasını ödeyenler hakkında haberler görüyorum bazen. Kapınıza yanlışlıkla bırakılmış olabilir, dikkatli olup, teyit etmeyi unutmayın.
Yukarıdaki bilgilere hakim olmak hem küresel enerji tasarrufu için, hem de ailenizin maddi tasarrufları için oldukça faydalı olacaktır.
Bu arada, siz de benim gibi zaman zaman faturalarınızı son dakikaya bırakıyorsanız herhangi bir aksaklık yaşamamak için tüm ödeme kanallarını bilmenizde fayda var 😉