skip to Main Content

Gerilla Pazarlama Nedir ve Nasıl Yapılır?

GERİLLA PAZARLAMA (guerrilla marketing), İSMİ KADAR YABANCI OLDUĞUMUZ BİR YÖNTEM DEĞİLDİR. AKSİNE BİR ÇOK KEZ UYGULADIĞIMIZ SATIŞ, TANITIM, KAMPANYA VE PAZARLAMA YÖNTEMLERİNİ İNOVASYONEL YAKLAŞIMLARLA DEĞERLENDİRME SÜRECİDİR. GERİLLA PAZARLAMA ÖRNEKLERİ VE SADELEŞTİRİLMİŞ TANIMI:

guerilla marketing

Gerilla Pazarlama Nedir: Kâr oranını yükseltmek için paranın gücünü ikinci planda tutup yenilikçi olmanın gücünü kullanma anlayışıdır. Yani en düşük maliyet ile en yüksek geri dönüş (kar) sağlama çalışmasıdır.

Tahmin ettiğiniz gibi: maddi sınırlar içinde güçlü firmalara rakip olmanın tek yolu da fark yaratmaya dayalıdır. Fark yaratmak için bazen tabuları yıkmak gerekebilir.

Firma açısından tanımı: Küçük kaşık ile pastadan büyük pay alabilme çalışmasıdır diyebiliriz. Bu strateji üzerinde yoğunlaşıldığında büyük firmaların büyük kaşıklarıyla yarışmak mümkündür. Fakat bu durum, büyük firmaların gerilla pazarlamayı kullanmadığını göstermez.

Örneklere gelmeden önce…

Gerilla Pazarlamayı Kim Buldu:  1984 yılında Jay Conrad Levinson tarafından bulundu veya geliştirildi. Wikipedia gibi büyük kaynaklarda gerilla pazarlamanın mucidi, Jay Conrad Levinson olarak gösterilmektedir.

guerrilla marketing – Jay Conrad Levinson 

Gerilla Pazarlama Süreci Nasıl Yürütülür: 

Bununla ilgili yüzlerce yazı bulabilirsiniz. Fakat HızlıAdam yorumuyla gerilla pazarlama modeli:

Tıpkı inovasyonel satış sürecinde olduğu gibi yenilikçi tanıtım çalışmalarıdır. Yani firmanızın logosunu sokaktaki standart reklam panosuna, standart bir şekilde yerleştirmek yerine, hiç beklenmeyen bir alanda sergilemek de bir gerilla taktiğidir. Amaç: insaların karşısına beklenmedik zamanda veya beklenmedik şekilde çıkmak ve hafızada yer etmektir.

Dünyadan Gerilla Pazarlama Örnekleri:




kitkat gerilla pazarlama örneği

mini couper gerillası

guerilla marketing

zoo gerilla pazarlama

IBM

Gerilla Pazarlama İle Viral Reklam İlişkisi:

Gerilla pazarlamayı viral reklamlar ile ilişkilendiren bir kaynak bulamadım. Fakat ben, aralarında çok güçlü bir bağ olduğunu düşünüyorum. Gerilla pazarlama bir süreç; viral reklam ise araçtır.

Gerilla pazarlamanın tanımını hatırlayalım:

  • Düşük maliyetlerle yüksek kar elde etme çalışmalarıdır
  • Fark yaratarak ön plana çıkma çalışmasıdır. (klişelerin dışına çıkmak)
  • Yenilikçi pazarlama yöntemleridir
  • İnsanların karşısına beklenmedik zamanda veya beklenmedik şekilde çıkarak hafızada yer edinme sürecidir

Yukarıdaki tanımlar viral reklamların yapı ve amacına nekadar yakın değil mi? Tıpkı dünyayı gezerek sevgilisine evlenme teklifi yapan bir gencin seyahat ederken tercih ettiği firmayı da araya sıkıştırıyor olması gibi. Bu video aslında THY firmasının viral reklamıydı.

Tanıma çok uygun. Tek farkı gizlice olması. Aslında gizlice reklam ediliyor olması da farklılık ilkesine uymaktadır. Aynı zamanda viral reklamlar düşük maliyetler ile yüksek geri dönüşler sağlayan başarılı araçlardır. Bu tanımı ile viral reklamın, gerilla pazarlama araçlarından biri olduğunu görebiliyoruz. Bu tür reklamların beklenmedik bir şekilde karşımıza çıkıyor olması da diğer bir örnektir.

Bünyamin Kapıcıoğlu | HizliAdam.com (Rekabet Hız İster)

15 Yorum
  1. Başlık, tanım ve görseller ile şu anda aklıma kazıdın hocam bu sayfayı. İlk resim özellikle beklemediğim birşeydi 🙂 Farklı ve başarılı bir yazı olmuş. Üzeride hakikaten duruması gereken ve epeycede yaratıcılık gerektiren bir iş ama insanın aklında oldukça güzel bir yer ediniyor olması harika.

    1. Bu konuda uzun süre araştırdım. Birçok tanım standart pazarlama yöntemi ile ortak ve internette yazılan gerilla pazarlama tanımları, pazarlama eğitimlerinde verilen karmaşık tabirlerle yazılmış. Ben konuyu sadeleştirip herkesin faydalanabileceği bir makale çıkarmak istedim. Viral reklamla olan bağlantısını da sanırım ilk ben paylaştım. Herzaman dediğim gibi. “Herkesin anlatabileceği konuları, herkesin dinleyebileceği şekilde sunmak önemli bir detaydır” Amacım bu.

  2. Günümüzde herkes birer gerilla sayılır. Medya araçlarının yaygın kullanımı sayesinde insanlar artık daha yaratıcı. Bu yüzden gerilla pazarlama konusunda kimsenin mide sancısı geçirmesine gerek yok. Sadece birazcık araştırma.

    Yazı için teşekkürler

  3. Koyduğunuz resimler ile kafada sayfaın yer etmesini sağladınız Bünyamin hocam zaten. Özellikle otobüs üzerindeki yılan resmi müthiş. Pazarlama stratejisi olarak ise üzerinde göründüğünden çok daha iyi düşünülmesi gerekiyor bence. Yapılan süprizler markayı tamamen arkaplanda bırakıp reklamın sonucuna ulaşmasına engel olabilir gibi geliyor bana. Çünkü reklamda kullanılan objeler standartın dışında bir yaratıcılığa sahip ve bu dikkatin tamamiyle objeye odaklanmasına neden olabilir.

    1. Bu yorum 2. kez geldi sanırım. Biri diğerinden az daha farklı. BUNUN SEBEBİ:
      Günlük 100 adet spam yorum almaya başladım. Akismet eklentisi bile isyanlarda. Birsürü link paylaşan kişiler ve robotlar sitemden prim elde etmeye çalışıyor. Akismet filtre ayarlarını güçlendirdiğimizde bazı gerçek yorumlar spama düşebiliyor ve ben o yorumları göremiyorum. Bugün çöpleri kurcalayarak bazı gerçek yorumlara ulaştım desem yeridir. Bu konu en kısa sürede çözülecek. Çalışıyoruz üzerinde. Yorumunu gözden kaçırıp onaylamadığım olursa lütfen mazur görsün.

      1. Dün yorumu gönderirken gönder butonuna basıp basmadığımdan emin değildim hocam. Ona istinden ilk onayda yorumum gelmeyince yorum yapmadığımı düşünmştüm 🙂

        Askismet dediğiniz gibi çok yorum kaçıyor hocam. Ben o yüzden captcha kullanaya başlamıştım. Captcha kesin kösüm spam yorumlar için ancak insanların yorum yapmamasına neden olabiliyor bazen.

  4. Jay Conrad Levinson Gerilla Pazarlamayı kitabın da su örnekle açıklamıştır; Bir sokak üzerinde 3 tane mobilya mağazası vardır. Ortadaki hariç iki dükkan rekabete girişir.. Birisi üzerinde %60 indirim yazan, diğeri de üzerinde % 70 indirim yazan büyük bir afiş asmaktadır. Bu iki firma, ortadaki mağazayı hesaba katmadan rekabet etmektedir. Ortadaki firmanın ise ne afiş asacak nede indirim yapacak maddi durumu yoktur . Buna karşın satışları gün geçtikçe artmaktadır çünkü ortadaki mobilya mağazasının kapısının üzerinde ‘’ Ana Giriş’’ yazmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top