skip to Main Content

Girişimciler Alan Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Girişimci; eski kuralları kendi güncel deneyimleriyle yoğuran, yorumlayan, hayata geçiren ve üretim için bir işe girişen kişidir. Girişimciler; hayallerini gerçekleştirme yolunda fırsatları avantaja çevirerek risk alan proaktif kişilerdir. İş fikirlerini başarıya ulaştırmak isteyen girişimcilerin; süreci iyi yönetmeleri, sonuç odaklı düşünebilmeleri, kreatif ve cesur olmaları gerekir.

Hemen hemen her gün hepimizin aklına dâhiyane fikirler gelir. Girişimcilerin diğer insanlardan farkı, bu fikirleri aksiyona dönüştürerek hayata geçirmeleridir. Bir fikri iş modeline dönüştürürken projelendirme, prototip oluşturma, sermaye yatırımı, rekabet analizi, kâr – zarar formülünün dizayn edilerek müşteri değer önermesinin belirlenmesi ve kilit kaynakların elde edilmesi gibi süreçler izlenir. Fakat en önemli adım fikri markalaştıracak bir isim bulmaktır. Girişim fikirleri bu isim ile öne çıkarak online varlıklarını oluştururlar.

Girişim fikrini temsil eden ismin doğru belirlenmesi startup’ın markalaşma sürecinde en önemli kriterdir. Seçilen isimle kaydı yapılan alan adı (domain), insanların girişim fikrinin sunduğu ürün ve hizmetlere ulaşmasını sağlar. Önemli olan fikrinizin ne kadar harika olduğu değil, ulaşılabilir olup olmadığıdır. Peki, girişimciler doğru alan adı seçerek ne gibi avantajlar elde ederler?

  • Girişimlerin profesyonel bir web sitesine sahip olmaları, online varlıklarını en güçlü şekilde inşa etmelerini sağlar.
  • Girişimi en doğru şekilde temsil eden alan adına sahip bir web sitesi, hedef kitlenin ürün ve hizmetlere daha kolay ulaşabilmelerini sağlar.
  • Sosyal medya hesaplarının alan adına yönlendirilmesiyle girişimin ürün ve hizmetlerinin bilinirliği, dolayısıyla da satış oranları artar.
  • Alan adına entegre e-mail pazarlama özelliği ile daha geniş bir kitleye ulaşılır.
  • Doğru alan adına sahip girişimler, özellikle e-ticaret faaliyetlerinde hem satış oranlarını hızla arttırırlar hem de dijital kimliklerini güvence altına alarak marka değerlerinin prestijini yükseltirler.

Girişimciler Alan Adı Belirlerken Nelere Dikkat Etmeli?

An itibariyle internet dünyasında 1 milyar 700 bin web sitesi bulunuyor. Peki, bunca web sitesinin arasından öne çıkarak online varlıklarını güçlendirmek isteyen girişimcilerin alan adı seçiminde nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

  • Müşterilerinizle empati yapın: Kendinizi müşterilerinizin yerine koyarak onlar gibi düşünmeye çalışın. “İnternette ihtiyaçlarına yönelik arama yaparken hangi kelimeleri kullanırlar? Girişiminiz, hangi kelimelere cevap vererek daha fazla ulaşılabilir hâle gelebilir?” sorularına kelime araştırması yaparak cevap bulun. Kelime analizi yaparken Google Trends ve Google Ads araçlarından faydalanabilirsiniz.
  • Alan adınızda anahtar kelimeleri kullanın: Girişiminizin sunduğu ürün ve hizmetleri temsil eden anahtar kelimeleri belirleyin. İş alanınızla ilgili terimleri kullandığınızda, web siteniz arama sonuçlarında en üst sıralarda yer alarak daha fazla görüntülenir.
  • Akılda kalıcı bir alan adı belirleyin: İnsanların kolaylıkla hatırlayabileceği kısa, mümkünse anlamlı ve akılda kalıcı bir alan adı belirleyin. Kolaylıkla telaffuz edilebilen kısa bir isim, hem kendi ülkenizde hem de diğer ülkelerde girişiminizin bilinmesini kolaylaştırır.
  • Faaliyet alanınızı belirleyin: Girişiminiz hangi ülkede hizmet verecek? Globale hitap edecek mi? Girişiminiz, bulunduğunuz ülkede hizmet sunacaksa alan adınızda o ülkenin dilinde olan kelimeleri seçebilirsiniz. Alan adınızı yerel uzantılı alarak hedeflediğiniz kitleye daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu aynı zamanda ziyaretçilerinizin web sitenize ve girişiminize güven duymalarını da sağlayacaktır. Yurtdışında faaliyet gösterecekseniz kelime anlam analizi yaparak alan adınızı bu doğrultuda belirleyin.
  • Kelime anlamlarına dikkat edin: Girişiminiz için alan adı belirlerken, özellikle globale hitap edecekseniz farklı dillerdeki anlamlarını araştırın. Bu sayede olumsuz anlamlara sahip kelime seçimi ile kötü bir imaj çizmekten de kurtulursunuz.
  • Yalın URL yapısına sahip alan adı belirleyin: Girişiminizi temsil eden alan adını seçerken, yazması ve hatırlanması zor olduğundan tire ile ayrılmamış URL yapısı kullanın.
  • .com uzantısını kontrol edin:  Günümüzde %43.59’luk bir oranla tüm siteler tarafından kullanılan en yaygın domain türü olan .com uzantılı alan adı seçmeye özen gösterin. Diğer uzantılara oranlara .com uzantılı alan adları daha fazla akılda kalıcıdır. Bu da müşterilerinizin web sitenize daha kolay ulaşmalarını sağlar.
  • Sosyal medya platformlarını kontrol edin: Girişiminiz için alan adı satın almadan önce, seçtiğiniz alan adıyla sosyal medya platformlarında aynı isimle hesap açılıp açılmadığını kontrol edin. Benzer isimle hesaplar varsa bunları satın alarak girişiminiz için yeniden düzenleyebilir ya da yeni bir alan adı seçebilirsiniz. Neredeyse hiç kullanılmamış ve aktif olmayan hesaplar haricinde yeni bir alan adı belirlemeniz daha sağlıklı olacaktır.
  • Hukuki süreci göz ardı etmeyin: Girişiminiz için alan adı seçerken telif hakkı ve patent araştırması yaparak kendinizi güvence altına alın.
  • Marka kimliğinizi koruma altına alın: Girişiminizin dijitaldeki varlığını güvence altına almak için alan adınızın farklı uzantılarını da satın alın. Uzantı seçerken hiç bilinmeyenlerden ziyade en çok kullanılanları seçerek, güven veren alan adı uzantılarını seçmeye özen gösterin.
  • Alan adı seçiminde doğru firmayı bulun: Girişiminiz için alan adı satın alırken başından sonuna size destek verecek güvenilir bir domain firması seçin.

Girişiminiz için belirlediğiniz alan adının daha önceden satın alınıp alınmadığını sorgulamak için domain sorgulama hizmetimizi ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

2003 yılında kurulan Türkiye’nin lider ccTLD alan adı kayıt operatörü Atak Domain, kendi domain alt yapısı ile 220+ ülkede kayıt hizmeti sunuyor. Kendi IP kaynaklarına sahip olan Atak Domain & Hosting, RIPE NCC üyeliği ve 50+ kayıt operatörü ile anında direkt bağlantı sunuyor. Uluslararası markalar için ücretsiz gerçekleştirdiği domain pazar analizinin yanı sıra, domain satın alımı sonrası takip hizmeti de sunarak domain adreslerinin yönetimini de sağlıyor. ICANN akredite kayıt operatörü olan Atak Domain, birçok firmanın sunmadığı bir hizmet olan domain kaydetme işleminde tüm evrakları hazırlayarak müşterilerine kolaylık sunuyor.

Bir kişi yorum başlatmış. Sen de yaz:
  1. Merhaba hizliadam,
    Yazınızı çok dikkatli ve merakla okudum özellikle bir nokta dikkatimi çekti, domain satın al. Alan adı satın almak beni uzun bir süredir cezbediyordu. Uzun bir arayış farklı sitelerdeki domain satın alma konusundaki yazıları uzun uzadıya okuma sonrasında sonunda güvenilir ve ucuz bir domain satış sitesi buldum. Domain Telekom. Gayet kolay ara yüzü ve müşteri memnuniyetiyle gönlümde taht kurdu.
    Teşekkürler Domain Telekom.
    Teşekkürler hizliadam.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top