skip to Main Content

Hangi Konuda Blog Açmalıyım? | Blog Konusu Belirleme

Son zamanlarda birçok kişiden blog konusu belirleme hakkında mail almaya başladım. En sık gelen soru ise ”hangi konuda blog açmalıyım?” Şeklinde. Hangi konuda blog açması gerektiğine karar veremeyen kişileri, hobilerine, uzmanlık alanlarına ve keyifle yazabilecekleri iştirak konularına yönlendirmeye çalıştım. Tek tek yazmak yorucu olunca da bu makaleyi kaleme aldım.

İnternette küçük bir arama yaptığımda blog konusu belirleme üzerine yazılmış bir makale olmadığını, çıkan sonuçların ise forumlardaki sorulardan ve yanıtlardan ibaret olduğunu gördüm. Ben de oturdum ve konu bulma sorunu yaşayan blogger adayları için detaylı bir içerik hazırladım.
Bu yazıda hem “wordpress ile blog sitesi açmayı” hem de “blog konusu belirlemeyi” anlattım. Yorumlarınızı bekliyorum.

Hangi konuda blog açmalıyım

Blog yazarlığına ilk başladığım zamanlarda önümüzde bizi yönlendirecek tecrübeli kişiler yoktu. Belki de blog yazarlığının tüm cefasını biz çektik. Yabancı blog yazarlarının yazılarını inceleyip satır aralarından yeni şeyler öğrenmeye çalışıyorduk.

Günümüze dönersek: 2017 yılında bir çok tecrübeli ve başarılı blog yazarlarının olması, blog yazarlığı yapmak isteyenler için bulunmaz nimettir. İletişim bölümünden soracağınız her türlü soruya cevap veriyorlar ve faydalı bilgiler ile yeni blog yazarı adaylarını doğru bir şekilde yönlendirmeye çalışıyorlar.

Blog Yazarlığı için takip etmeniz gereken adımları aşağıda kısaca sıralayacağım ancak öncesinde sormam gerekir:

Hazırda bir blog siteniz var mı?

Eğer yoksa wordpress tabanlı ve tıpkı bu site gibi (hizliadam.com) profesyonel bir blog oluşturmanın gerçekten çok kolay olduğunu hatırlatarak devam etmek istiyorum. Hani dedim ya artık kaynak probleminiz yok. Bakın, Türkiye’nin en iyi blog yazarlarından Burak Oran, şu yazısında herkesin uygulayabileceği bir şekilde adım adım blog sitesi açmayı anlatıyor. > WordPress Blog Nasıl Açılır? – Yazıyı Oku

Blog Konusu Belirlemek

İnsanlar sevdiği ve ilgi duyduğu konuları bilmesine rağmen yine de blog konusu belirlemede sıkıntı yaşıyorlar. Aşağıda bazı blog konusu önerilerinde bulunacağım. Belki bu yazı vesilesi ile aklınızda olmayan ama zevkle yazılar yazabileceğiniz bir blog için blog konusu fikriniz olabilir. Konuların yanında naçizane fikirlerimi de belirteceğim.

Teknoloji Blogu

Teknoloji üzerine o kadar çok blog var ki, üstelik bu konuyu kurumsal firmalar da ilke edinmiş olduğundan özgün ve güncel bir blogunuz olsa dahi başarı elde etmeniz zordur. Yine de ben teknoloji üzerine bir blog açacağım diyorsanız,  Cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon, donanım, yazılım, internet vs.. gibi konularda bir çok makale yazabilirsiniz. İnternette teknoloji üzerine özgün ve güncel olan onlarca blog vardır. Bu blogları takip etmenizde ufkunuzu genişletecektir.

Seyahat / Gezi Blogu

Gezmeyi ve seyahat etmeyi seviyorsanız tavsiye edebileceğim bir iştigal konusudur. Gezdiğiniz ve gördüğünüz yerler hakkında yazılar yazmak hem zevkli hemde kolaydır. Yalnızca gördüklerinizi yazıya dökmeniz yeterlidir. Seyahat bloglarının da bir çok güzel örneği vardır. Zorluğu ise çok fazla gezmeye vakit bulamamaktır. Seyahat blogunuzu bir kaç kategoride değerlendirebilirsiniz. Yalnızca yaşadığınız şehirde gezdiğiniz yerleri anlatabilirsiniz. Yalnızca yurtiçi seyahatlerinizi yazabilirsiniz. Eğer imkanlarınız dahilinde yurt dışı gezileri yapıyorsanız insanlara daha ilginç gelecektir ve yurt dışında gördüğünüz/gezdiğiniz yerleri yazabilirsiniz.

Sinema / Film Blogu

Film izlemeyi seviyor ve film izlemeye yeteri kadar vakit ayırıyorsanız, tam size göre bir blog konusudur. Burada bir eksikliğe değinmek isterim. Ülkemizde film ve sinema blogu adı altında yayın yapan bloglar fragman ve film özeti paylaşmaktan öteye gidemiyor. Bu konuda büyük bir boşluk vardır. İzlediğiniz filmleri kendi yorumunuz ve anlatım üslubunuz ile anlattığınız bir blogunuz olur ve kısa zaman sonra film izlemek için bir şeyler arayan insanlar blogunuza gelerek izlediğiniz filmler üzerine yazdığınız incelemeleri okuyarak hangi filmi izleyecekleri hakkında fikir sahibi olabilirler. İzlediğiniz filmi izlemiş kişilerin olumlu ya da olumsuz yorumları ile içeriğiniz güçlenir.

Alış-Veriş Blogu

Genel de bayanların rağbet ettiği bir konudur ancak erkeklerinde ihmal etmemesi gerekir. Erkek ya da kadın farketmez hepimiz hayat mücadelesi içerisinde bir şeyler satın alıyoruz. Sadece kendiniz için satın aldığınız giyim, kuşam, elektronik, mobilya, beyaz eşya gibi ürünleri, alış sürecinizi, nereden aldığınızı, alırken yaptığınız araştırmayı yazarak çok güzel bir blog sahibi olabilirsiniz.

Otomobil Blogu

Bu konuda erkeklerin teveccüh gösterdiği bir konudur. Otomobilleri hangi erkek sevmez ki? Sevdiğiniz otomobilleri, markaları, arabaları ve yeni özellikleri anlatacağınız bir blog açabilirsiniz. İnternette yeni araba modelleri araştırarak geçirdiğiniz vakitleri blogunuza içerik üreterek değerlendirebilirsiniz. Yalnızca otomobil değil, motorsiklet, bisiklet gibi ek konularda da yazabilirsiniz.

Kültür – Sanat Blogu

Edebiyat, sanata, tiyatroya, sinemaya, şiire, öyküye, romana meraklıysanız tam size göre bir konudur. Okuduğunuz kitapları anlatabilir, gittiğiniz tiyatroları yazabilir, şiirler, öyküler paylaşabilirsiniz. Emin olun ki ülkemizde kültür-sanat konuların üzerine büyük eksiklikler mevcuttur.

Spor Blogu

Belkide en büyük eksikliklerden birisi de spor blogudur. Spor üzerine yazılar yazan çok az blog yazarı vardır. İzlediğiniz maç hakkında analizler yapabilirsiniz. Büyük televizyon programlarındaki yorumcular da izledikleri maçlar üzerine konuşarak program yapıyorlar. Sizde bu konu üzerine eğilerek, izlediğiniz maçları, yaptığınız sporları yazabilirsiniz.

Yemek Blogu

Yine kadınları ilgilendiren bir blog konusudur ancak erkek bir aşçının yemek deneyimleri ilgi çekici olabilir. Adana’da bir arkadaşım bekar evinde her akşam eve geldiğinde yaptığı pratik ve lezzetli yemekleri yapım aşamasından yeme aşamasına kadar resmedip, videoya çekip blogunda yayınlıyordu ve hatırı sayılır bir takipçisi vardı. Kadınlar da bu konu üzerine maharetlerini sergileyebilirler. Çok fazla yemek blogu olması gözünüzü korkutmasın bence her kadının yemek yapma şekli farklıdır. Mutlaka sizin yemek yapma stiliniz de farklılık yaratacaktır.

Eski Dergiler Blogu

Bir zamanlar aklımda olan ancak vakit sıkıntısından dolayı bir türlü hayata geçiremediğim blog projesidir. Eğer elinizde eski dergiler varsa, bu dergiler içerisinde yer alan yazıları internet ortamına aktararak bir blog oluşturabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken, yayınlayacağınız yazının daha önce internette yayınlanmamış olmasıdır. Tabi ki bu proje için hatırı sayılır bir dergi arşiviniz olmalıdır. Bende rahmetli babamdan kalan çok dergi vardır. 1970’lerden kalma gün yüzünü unutmuş dergilerdir. Eğer böyle bir arşive sahipseniz yada sahip olabiliyorsanız bu fırsatı değerlendirmenizi tavsiye ederim.

Kişisel Deneyim Blogu

Hangi işi yaptığınız önemli değildir. Sadece yaptığınız iş ile ilgili bir blog açarak sadece iş hayatınızda yaşadıklarınızı, edindiğiniz deneyimleri yazabileceğiniz bir blog açabilirsiniz. Doktor, öğretmen, avukat, teknisyen, esnaf, bakkal, tamirci hiç farketmez. Sadece deneyimlerinizi yazmanız bile yetecektir.

Hangi Konuda Blog Açacağıma Karar Verdim. Sıra İçerik Oluşturmakta

Yukarıda saydığım blog konularına daha bir çok başlık ekleyebiliriz. Sizinde aklınıza gelen blog konusu önerileriniz varsa yorum kısmından yazarak makaleye katkı sağlayabilirsiniz.

  • Blog konunuzu seçin!
  • Yazı yazma stratejinizi belirleyin!
  • Blog konunuz ile alakalı diğer blogları takip edin!
  • Güzel yazılar yazmak için kendinize belirli zamanlar ayırın!
  • Özgün ve güncel yazılar yazın!
  • Yazdığınız yazılar insanları bilgilendiren yazılar olsun!
  • Bilmediğiniz/denemediğiniz ya da hakkında sağlam kaynaklardan bilgi edinmediğiniz konularda yazılar yazmayın!
  • Sade ve içeriğinizi ön plana çıkarak bir tasarım seçin!

Yukarıda sıraladığım vasıfları ve gereklilikleri yerine getirdikten sonra makalemizin asıl konusu olan blog konusu seçme hakkında bir örnek vermek isterim:

Blog konusu seçerken dikkat etmeniz tek gereken, ilgilendiğiniz, sevdiğiniz ve yazarken zevk alacağınız bir konu belirlemenizdir.

Örnek: profesyonelblog.com, sosyal medya, blog yazarlığı, SEO ve internet teknolojileri blogudur. Konu olarak internet teknolojilerini seçmemin sebebi, webtasarım ve teknoloji konularına olan merakımdır. İnternette vakit geçirirken yeni webtasarım bilgileri öğrenir, gelişen teknolojik ilerlemeleri takip ederim. Bu takiplerim sonunda ise belirlediğim stratejiye göre özgün makaleler üretirim.

Halen daha karar veremediyseniz size bir taktik daha vereyim: Taktik, hemen başlamak! Daha fazla ertelemeden blog sitenizi oluşturun. Bu sayfada blog sitesi oluşturmanın basit yolu ve görsellerle anlatımı var. İnceleyin.

Yazar Hakkında; profesyonelblog.com‘un yazarı Vural Egemen Sarıgöz tarafından HizliAdam.com için yazılmıştır.

Görsel Kaynağı: depositphotos

46 Yorum
  1. Son zamanlarda bende çok karşılaşıyorum bu soruyla ve gerçekten güzel bir yazı olmuş. Artık soru soraları yazıya yönlendirebilirim gönül rahatlığıyla 🙂

  2. Hep kendime blog açıcam diyorum ama sizin bloglarınızı görünce blog açasım gelmiyor. hiçbirzaman bu bloglar kadar iyi olmayacak endişesine kapılıyorum. paronayak oldum :S gerçekten çok iyi blogunuz var ya. sarıgz bloğa da baktım hepsi çok güzel.

    1. Ayşe hanim, bence bir yerden baslamalisiniz. Blog açtıktan sonra Bünyamin hocamda bende elimizden geldiği kadar yardımcı oluruz. Blog Yazarı olmak için bir meziyet gerekmiyor. Yeter ki başlayın.

    1. Hocam diğer arkadaşların paylaştığı direk linleri sildim ama sizin konuya iyi bir örnek olan ve maksimum fayda içeren makalenizi daha çok kişinin okuyabilmesi için yönlendirme adresini kaldırmıyorum. Ayrıca bloğunuzu takip ediyorum 😉

      Elinize sağlık

  3. Blog yazmak sanıldığı kadar kolay bir şey değil. İnternet üzerinde bir hevesle açılmış ve unutulmuş onlarca hatta yüzlerce blog var. Buraya yorum yazmadan önce teknoloji blogu yazmanını zorlukları isimli bloga bırakmış olduğunuz yorumu da gördükten sonra etkileşimde kalmak adına bende bir şeyler karalamak istedim.
    4 yıldır yazdığım ve zaman darlığından ya da konu bulamamaktan değil özgün yazı yazmanın verdiği tadı başka türlü alamadığım için seyrek ama düzenli yazıyorum. Hal böyle olunca yeni yeni tanınmaya başlayıp kendime has bir kitle edindim. Kurumsal dille yazdığınız zaman oldukça kitabi oluyor ve hit alsanız da okuyucu kısa sürede sıkılabiliyor. Ancak kendine has bir yazı uslubu kazanmak da sanıldığı kadar kolay değil. Bir kere özetleyebilme yeteri kadar ayrıntıya girme ya da girmeme ilgili yazıyı hazırlarken ciddi emek istiyor. Sonra okuyucunuz ile bağınızda can alıcı noktalardan bir tanesi de kullandığınız dilin ne derece kabul edilebillir olduğu, laubalilik ve samimiyetsizlik olursa o okuyucu da ona göre davranabiliyor.Blog yazmak isteyenlere şunu söyleyebilirim, ister kurumsal yazsınlar ister bir uslup ile sebat etmeden olmuyor.
    Saygı ve sevgiyle

  4. Bende blog açarken bir konuya yoğunlaşmak gerektiğini düşünüyorum. Her konuda yazabilirsiniz ancak uzmanlık alanınız belli konular blogda ağırlığını hissettirir. Biz notdefteri blogunda eğitim, bilim, kültür-sanat, tarih gibi konulara ağırlık verdik. Bir de en büyük sorun devamlılık. Herkese iyi bloglamalar.

  5. Nerdeyse iki aydır blog yazıyorum ve bir haftadır blogunuza takip ediyorum. Takip ettiğim günden beri sayenizde blog sitemi daha da geliştirdim umarım yazmaya hep devam edersiniz, saygilar ve sevgiler =D

  6. Öncelikle faydalı bir içerik olmuş teşekkür ederim. Blog açacak arkadaşlara tavsiyem teknoloji bloglarından uzak dursunlar.

  7. Merhaba

    Blog açmak üzere baya araştırma içerisindeyim. Acaba sadece bir konu üzerinde değil de blogumda bir çok konuyu yayınlayabilmem nasıl fikir sizce ? Bu şekil de başlamak doğrumu ? Yoksa sadece bir konu üzerinden mi devam etmeliyim? Cevap verirseniz çok sevinirim . Teşekkürler.

    1. Konular birbirinden çok kopuk olmadıkça biraz çeşitlilikte sorun görmüyorum ama daldan dala atlanan blogları açıkçası başarılı bulmuyorum. Eğer kişisel blog açacaksanız ve kaleminize güveniyorsanız durum farklı tabi. “İnsanlar konuyu değil benim yorumlamamı seviyor” diyebilecek kadar kendinize güveniyorsanız her konuda yazabilirsiniz.

      1. Geri donüs icin cok tesekkurler . Tek bir konu fikri Bana da daha Iyi geldi. Bunun üzerine dusunecegim. Yalniz hangi konu uzerine olacagina karar vermem de cok zor Olacak.Tipki blog ismi bulamamam gibi 🙁 3 gundur Isim bulamiyorum . Aklimda 2 Isim var fakat emin de olamiyorum . Sizden ricam aklimda ki ismi siizinle paylassam. En azindan Bana fikir vermis olursunuz.Bu mumkunmu ?

        1. Zor ama heyecanlı süreçlerdir bunlar 🙂 İsimleri iletişim sayfasından mail adresime atın kendi yorumumu ileteyim. Başkalarının da fikirlerini muhakkak alın ama

  8. Merhaba Bende Sağlıkla (zayıflama sağlıklı beslenme vb)alakalı bir blog açmak istiyorum.
    Sizce tutar mı?Yoksa daha farklı konulara mı yönelsem? Bilgisayar oyunları yada ünlülerin gerçek hayat hikayeleri…kafam çok karıştı yardım lütfen .Birde wordpress ten ücretli almayı düşünüyorum sizce değer mi?

    1. Değer mi derken? Karşılığında ne beklediğinize bağlı. Profesyonel bir iş yapacaksanız tabi ki ücretli almanızı öneririm. Ayrıca konunun ne olduğu önemli değil. Sizin o konuyu ne şekilde işlediğiniz önemli. Tutmayan blog yoktur, tutmayan blogger vardır. (Naçizane)

  9. Kişisel bloglarda konuyu kısıtlı tutmanız doğru bir kitleye hitap etmek ve ileride bu konudan reklam geliri kazanmak için ideal olsa da, içierk bulmak konusunda sıkıntı çekebilirsiniz ileride.

  10. Selamın aleyküm bende blog açmayı düşünüyorum. Yaklasik 1 haftadır hangi konuda yazacağıma bir türlü karar vermedim. Makalenizi okudum gayet faydali olmus fakat sizin verdiginiz örnek ler arasinda kensime gore birsey göremedim. Silahlara silah teknolojisi ve orduya cok merakim var yani hep arastirirm takip ederim ve okurken de sıkılmıyorum sizce bu konu hakkinda yazmalamiyim? Ne tavsiye edersiniz. .

  11. Vural abiden güzel bir yazı daha, bende yeni katıldım bu camiaya. Duvarımda saçma, kısa ve bazen argo sözler paylaşırım ve bu yüzden arkadaşlarım bir blog kurmamı tavsiye etti bende dayanamadım. Aklımda her zaman vardı ismim adına bir blog kurmak hem kurumsallaşmak adına hemde bilinirlik. İşim sayesinde edindiğim bilgileri de paylaşmak fikri gelince aklıma alıverdim domaini. Benim ekleyeceğim iyi yaptığın işi yazmak. İlgi alanların neler sorusunu sorduktan sonra kategoriler kafanda canlanır zaten. Makale yazarına ve bize ulaştıran hizliadam’a teşekkürler.

  12. Hocam ben de uzun süre yaklaşık 10’a yakın teknoloji vb. blog açıp kapattım. Aslında şöyle bir yeteneğim var herhangi bir yazıyı araştırıp okuyup ve birşeyler ekleyerek baştan yeniden yazabiliyorum. Aslında ilgi duyduğum şeyin blog açmak ve blogçuluk olduğunu farkettim bunun üzerine blog açsam ortalıkta bu kadar blog açma üzerine blog varken tutmama ihtimali yüksek mi

  13. Sabahtan beri bununla ilgili çok şey araştırdım. Okumayı araştırmayı severim yeni şeyler heyecan vericidir her zaman(benim için). Paylaşmak yazmak insanlara faydalı olmak güzel hatta çok güzel. Hep hayalimdi insanlara faydalı bir birey olmak bir şeyler öğretmek. O zamanlar istediğim bölümü kazanamayip sayısal okuyup mezun oldum. Ama şimdi bunu yapabilirim. Faydalı olabileceğim bir seyler var ve bunu kullanmak istiyorum. Yazınız için cok teşekkür ederim yüreğinize kaleminize sağlık.

  14. haniminevi.com sitesini yeni açtım. Bu konuda fikrinizi almak istiyorum. Sizce tasarımı ve konsepti nasıl. Yardımcı olur musunuz? Okuyucular da yorumlarsa sevinirim.

    1. Siteniz oldukça profesyonel görünüyor. Kendine has renkleri, logosu, kategorileri vs güzel. Ben beğendim. Naçizane önerim: Ana sayfada yer alan başlıkların altında, yazının ilk paragrafından birkaç cümle içeren açıklamalar ve “Devamını Oku” bağlantısı olmalı.

      İyi bloglar…

      1. Tamamdır hocam çok teşekkürler. sitemizde biraz değişiklik yaptık. vaktiniz olunca ziyaret ederseniz sevinirim. dediğinizi de yapacağım. Webmaster arkadaşımız bu aralar biraz yoğun. Bir de bu (https://www.haniminevi.com/internetten-para-kazanma-kadinlara-is-fikirleri.html) yazıya bakmanızı rica ediyorum. Nedenini anlamadım bu yazı diğerlerinden en az on kat fazla okundu. farkında olmadan kullandığım bir yöntemden kaynaklanıyor sanırım. Sizce nedeni ne olabilir.

  15. Bünyamin hocam hayırlı ramazanlar. Size blog ismiyle alakalı bir sorum olacak. Şimdi ben bir blog açmak istiyorum ancak o blogun ismi alınamıyor alan adı park halinde o yüzden teknik yerine teknık adında domain alsam nasıl olur? google’dan teknik com gibi iyi bir geri dönüş alabilir miyim? fikirleriniz benim için çok önemli cevabınızı sabırsızlıkla bekliyorum. Bu arada yazılarınızı severek okuyorum takipteyim.

    1. Türkçe karakter içeren domain almanızı tavsiye etmem. Eğer “teknik” sizin olsaydı o zaman “teknık”ı da alın ve “teknik”e yönlendirin diyebilirdim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top