skip to Main Content

Kişisel Gerileyiş Kitaplarına Dikkat!

booksİş hayatı, kişisel gelişim, iletişim, satış, pazarlama vb. konularda yazılmış kitapları okumayı seviyorum. Bazen bir bekleme salonunda busıness dergi veya gazetelerin ekonomi sayfaları. Bu konuda yazılmış yüzlerce blog ve web sayfaları. Güzel, evet! ilgi duyana bolca alternatif. Peki bunların zarar noktasına gelenlerini nasıl eleyeceğiz?

Özellikle kişisel gelişim kitaplarına dikkat! Hatta “kişisel gelişim” cümlesine dikkat edelim. Ne demek kişisel gelişim? Evet, basit anlamıyla herhangi bir konuda bildiklerimizi güçlendirmek veya yeteneklerimizi güçlendirmek, gelişmek. Mevcut durumdan daha iyi bir duruma gelmek. Peki ama hangi KONUda? 

İşte benim için kilit nokta burası. Hangi konuda gelişim? Gelişimin bir konusu olmalı. Düşünsenize elinizde 200 sayfalık bir kitap var ve sizi HERRR konuda geliştiriyor. Mümkün mü? Ama dikkat edin kişisel gelişim kitaplarının çoğuna: hangi konuda sizi geliştirmek istediğini net ifade edemez. Klişeleri vardır. Zincirlerinizi kırıp daha başarılı olacaksınız, fark yaratacaksınız, en iyisi olacaksınız, harika hissedeceksiniz bla bla bla…

Koyun kitabı yerine. Raflarda tozlanmaya devam etsin. Size hiçbir faydası olmayacak 200 sayfa için göz yormayın. Aksine toz pembe hayallerle süslü bu kitaplar bizi aç gözlü okuyuculara dönüştürmesin. Daha çok kazannn, sen başarırsın, harikasın, inanırsan yaparsın çünkü sen en iyisisin… Gördünüz mü? Sizi tanımayan biri tarafından yeterince pohpohlandınız. Hoşumuza gidiyor ve okumaya devam ediyoruz belki. Ne yalan söyleyeyim ben de çok okudum bu tür kitapları. Bendeki etkisi işte bu yazı:)

Benim tavsiyem herhangi bir konuda kendinizi geliştirmek istediğinizde öncelikle konuyu netleştirmeniz olacak. İngilizcenizi mi geliştireceksiniz? İletişim becerilerinizi mi? Okuma hızınızı mı? Mizahi çerçevenizi mi genişleteceksiniz? Konu ne?

Mesela süslü bir kitap ismi bulalım. Kitabımızın adı “En iyi iletişimi siz kurun” olsun. Yine egoya ufak bir dokunuş olsa da zararlı değil. Size hangi konuda gelişim vaat ettiği açık ve net.

Bir de genel isimler/konular vardır.

-En iyisi olun!
-Fark yaratın
-Kendini herkesten yukarı taşı
-vb…

Bu tür kitapları alırken iyi seçmek gerekir. Kurcalamak ve yazarın önceki kitaplarını da referans olarak değerlendirmek gerekir. Çünkü quantumcu diye geçinen birçok başarısız başarılılar bu tür kitaplardan gelir elde ediyor. Kendileri aktif bir iş hayatına sahip olmadan, çeşitli başarılara imza atmadan okuduğu kitapları, katıldığı seminerleri harmanlayarak bunları yazabiliyor.Bize ustalığı öğretmek isteyen çıraklar kişisel gerileyişin simgesinden başka birşey olamaz. Bu yüzden kişisel gerileyiş kitaplarına HAYIR!

 Bünyamin Kapıcıoğlu

8 Yorum
    1. Size katılıyorum. Nefsinize dur demenizi kolaylaştıracak bir kitap. Yorum için teşekkür ederim

      1. Aslında bilgi veren her kitap kişisel gelişim kitabıdır. Konuya bu tarafından bakarsak çok fazla kişisel gelişim kitabı okudum diyebilirim. Fakat, “Kendini herkes için gerekli hale getir” veya Cengiz Erşahin> Kendini Ateşle isimli ve benzeri gereksiz kitaplardan birkaç tane okudum. Benim sevmedim kitap türleri bunlar işte. Kendini ateşle nedir hocam? İnanırsan başarırsın cümlesi üzerine kurulu bir klişe işte. Bunu artık herkes bilir. İnanırsak başarırız biliyoruz:)

        Amaaa, joe Vitale’den “Kelimelerle ikna etmenin yolları (Hipnotize eden metin yazma teknikleri)” isimli kitabı, Tolga Sasık’tan “Satışın Türkçesi” isimli kitabı ve benzeri kitapları okuyarak hayatıma çok şey kattığımı da belirteyim. Özellikle blog yazarları joe vitale “kelimelerle ikna etmenin yolları” isimli kitabı muhakkak okumalı. Böyle yazarlar benim canımı yesin:)

        O yüzden ben kitaba bakarım: Kişisel gelişim mi? Yoksa kişisel klişeler sunumu mu?

  1. Aslında olaya farklı bakış açılarını severim de bu biraz yanlış taraftan bakış açısı olmuş. Bazen bildiğiniz şeyi tekrar hatırlamak da yeni bir şey öğrenmek kadar faydalıdır. Bu bağlamda size güçlü olun, dik durun diyen bir kitabın çok da zararı dokunmaz. Aslında siz de kitaptan alıntı yaparak ” öncelikle konuyu netleştirmeniz” yazmışsınız. Benzer kitaplarda da aynı tavsiyeler bulunuyor. Hedefe kilitlenin gibi önermeler mevcut. Özellikle Cengiz Erşahin’e ait “Stres, Kendine Güven, Mücadele Ruhu” kitabının çok faydasını gördüm. Başucu kitabım gibi ne zaman motivasyonumu kaybettiğimi algılasam açıp ilgili bölümleri okurum. Bence siz kitapları okumamışsınız ya da aşırı önyargı ile okuyarak anlayamamış olma ihtimali de var. Klişe dahi olsa eğer size ufak da olsa bir çağrışım yapıyorsa yeter. Mesela atasözleri binlerce yıllık klişelerdir ama 1,2 cümleyle çok şey anlatır…

    1. Bu tür kitapları çok okudum ve bunu makalede belirttim. Acaba atlayarak okumuş olabilir misiniz? Sizin yorumunuzdan çok daha farklı bir şey söylemiyorum aslında. Ben bu yazıda iş dünyasını tanımayan, kurs ve seminerle quantumcu olup üzerine bir de kişisel gelişim kitabı yazan kişilerden bahsediyorum. Bu adamların kitaplarını okumak bence zaman kaybı. Ön yargılı olamam çünkü birkaç kez o hatayı yaptım. Şuan yargılıyorum

  2. Arkadaşlar hangi kişisel gelişim kitabını okursanız okuyun işin temeli çalışmak ve en önemlisi sabırdır. Kişisel gelişim kitabları insanları motive edici türden eserlerdir kanaatimce. Orda size diyorki vazgecmeyin çalışın diyor ve hayatta başarı elde eden insanların hikayelerinden size örnekler veriyor. Deniliyor ki herşey yapılabilir lakin, kişi bunu ne kadar istiyor ve bu-nun için ne kadar cabalıyor işte önemli olan nokta burası. Kişinin hedefi ve bir hayat gayesi olması lazım. Örneğin; bir kişi Boğaziçi üniversitesini kazanmak istiyor ama fakat , burayı kazanmasa da onun ayarında bir üniversitede okuyabilir. Kısacası hiç-bir çalışma boşuna gitmez ; yeterki samimi ve içtenlikle çalışalım. İnsandan daha üstün bir varlık yok.

    1. Size katılıyorum ama bu bilgiler artık ilkokul seviyesinde bilgiler. Yani, yetişkin bir insana “hayatta hep hedefin/amacın olmalı” mesajını veren kitaba pek fazla zaman ayırmamalı, demek istiyorum. Onun yerine, ilgi alanınızdaki uzman kitaplarını okusanız bence çok daha iyi olur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top