Markalar İçin Renklerin Anlamı
Marka pazarlama ve kurumsal kimlik çalışmalarında kullanılan renkler kesinlikle tesadüf değildir. Renkler, hedef kitlenin davranışlarını etkilediği için özellikle kurumsal markalar renk seçimlerinde tamamen planlı hareket ederler. İnsan psikolojisinde önemli etkiye sahip olan renklerin anlamı / anlamları
İki adet tablo düşünün:
- Kış aylarında gri bulutların kapladığı gökyüzü, tamamen kahverengi tonların hakim olduğu yapraksız ağaçlar ve gökyüzünün ışığını yansıtan koyu suları düşünün
- Bir de yaz aylarında masmavi gökyüzünü, Yeşil yaprakların örttüğü ağaç dallarını ve gökyüzünden aldığı rengi yansıtan o berrak denizleri, gölleri düşünün…
Bu tablolardan hangisi huzuru simgeliyor diye sorulsa ne cevap verirdiniz? Tabi ki de 2. tablo değil mi? Bence de.
Peki ikinci tabloyu işaret etmemizin sebebini hiç düşündünüz mü? Basit: Birinci tablo içimizi karartıyor.
“İç Karartmak” hmm işe bu renklerin psikolojik etkilerinden biri. Peki başka ne gibi etkileri olabilir? heyecan vermek, huzur vermek, güven vermek… Evet, hepsi doğru. Renklerin uyandırdığı birçok duygu durumu mevcut. Şimdi kısaca inceleyelim.
RENKLERİN ANLAMLARI ve GLOBAL MARKALARIN RENKLERİ
Sarı: Güneş ışınlarını çağrıştırır. Bu yüzden enerjisi yüksek bir renktir. Açık bir renk olması kolaylıkla fark edilmesini sağlar. Yani sarı renk için huzur verici, dikkat çekici ve enerjik bir renk diyebiliriz. Mesela ekonomi sınıfı bir otomobil almak yerine daha dikkat çekici, tek kapı, spor bir araba almak istediğinizde sarı renk seçeneği ile sık sık karşılaşırsınız. Kolay fark edilmesi açısından dünyada neredeyse tüm ticari taksiler de sarıdır. Çocuklara hitap eden ürünler (Oyuncak, kıyafet, aksesuar vb) için de sarı renk sıklıkla tercih edilir. Mesela Turkcell’in Cellocan karakteri sarı renktir.
Turuncu: Maceracı bir renktir. Merak uyandırma, keşfetme arzusu, harekete geçirme, eğlence arzusu gibi etkileri vardır. Bu yüzden alışverişe teşvik etme etkisi de yüksektir. Daha çok gençlerin ilgisini çektiği düşünülür; çocuk veya gençlere hitap eden markalar daha sık tercih eder. Örnek: gençlere hitap eden giyim markası tiffany’nin logo ve mağazalarında turuncu rengi kullanması gibi.
Kırmızı: Gıda sektörünün en popüler renklerinden biri kırmızıdır. Kırmızı iştah açıcı ve dikkat çekici bir renktir. Aşkı simgeleyen kalp sembolü de genellikle kırmızı renkte kullanıldığı için aynı zamanda aşkın ve tutkunun da rengi kırmızıdır. İkaz işaretlerinde ve panik butonlarında yine kırmızı renk kullanılır. En uzun dalga boyuna sahip olan kırmızı çok karakteristik bir renktir ve güçlü duyguları ifade eder.
Yeşil: Doğanın, doğallığın rengi yeşildir. Canlı bir renktir ve canlılılığı ifade eder. Yeşil tazedir, sağlıklıdır. Genellikle çevre dostu markaların tercihidir. Ya da çevreye saygı duyduğunu ifade etmek isteyen firmalar tarafından tercih edilebilir. Mesela BP markası bir petrol markası olmasına karşılık yeşil rengi kullanmıştır çünkü petrol doğa için zararlı olsa da BP bu yönünü bastırmak istemiştir. Organik ürün markaları ya da ham maddesi bitki olan ürünlerin ambalajında sıklıkla yeşil renkleri görebiliriz.
Mavi: Gökyüzü ve gökyüzünden aldığı rengi yansıtan denizlerin, okyanusların rengidir. Dolayısıyla geniş ufukları, ileri görüşleri ifade eder. Düşündürücü, dinlendirici ve huzur verici bir renktir. Koyu tonlarda prestiji, güveni simgelerken açık tonlarda rahatlık, huzur ve sakinleştirici etkiye sahiptir. Tıpkı yeşil gibi doğada ağırlığı olan bir renk olduğu için doğallığı da simgeler. Tüm bunlara rağmen mavi rengin bilinen en güçlü yanı güven verici olmasıdır.
Mor: Çok lüks bir renktir. Mor asaletli ve görkemlidir. Bu özelliklerinden dolayı zenginlikle de bağdaştırılır. Daha çok bayanlar için uyarıcı etkisi olduğu düşünülse de tarihsel yönü ağır bir renktir. Saraylarda veya yüksek makamlarda mor eşyalar, mor kıyafetler tercih edilerek halka karşı bir üstünlük mesajı verilmiştir.
Pembe: Yumuşak bir renktir. Ton olarak yumuşak olduğu gibi yumuşak dokunuşları ve hassasiyeti de simgeler. Bayan rengi olarak bilinir. Kırmızı renk aşkın tutkulu tarafını simgelerken pembe renk masum tarafını ifade eder. Pembe, biraz neşe biraz da canlılık rengidir.
Beyaz: Temizliği, duruluğu simgeler. Berrak duyguların rengidir. Teknolojik ürünler için de sıkça tercih edilir ve ileri teknolojiyi simgeler. Masumiyet dolu bir renk olan beyaz, evliliğin de sembolüdür.
Siyah: Gücün ve prestijin rengidir. Makam araçlarında sıklıkla tercih edilir. En sadık eşi beyaz renktir. Siyah ve beyazın bir arada kullanıldığı birçok marka vardır. Bir zamanların “iş adamı telefonu” olarak bilinen BlackBerry markası da logosunda prestijin rengi olan siyahı tercih etmiştir.
Bünyamin Kapıcıoğlu | Content Marketing Writer
Hocam yazılarınızı merakla takip ediyorum.Tecrubeleriniz yoluma ışık saçıyor,varlığınıza sonsuz tesekkurler…
Bu kadar yüksek dozda övgü, bende tehlikeli sonuçlara sebebiyet veriyor 🙂 Teşekkür ederim değerli okur/kardeş/insan 🙂
güzel haber bilgili mantıklı
Merhaba,google üzerinden sitenizi yeni keşfettim. Yazım diliniz çok akıcı ve anlaşılır. Özellikle yazının
akışı çok hoşuma gitti. Sitenizi takibe aldım. İçeriklerinizin devamını bekliyorum.
🙏
Teşekkürler Hızlı ADAM! makalelerinizi severek okuyorum ellerinize sağlık.
bilgi ve paylaşım için teşekkürler. Güzel bilgiler.
güzel ve anlasilir bir site yapmssiniz. cok begendim
Geri bildiriminiz motive edici. Teşekkür ederim.