Mumla Aranan Meslekler
En çok iş ilanı olan meslekler yazısından sonra “Mumla aranan meslekler” başlıklı yazıyı yazmak istedim. Bu iki başlığın birbiri ile karıştırılmaması önemli.
En çok iş ilanı olan meslekler için en çok arayan aday olma ihtimalinize karşılık; mumla aranan meslekler konusunda en çok aranan kişi siz oluyorsunuz.
Dijital medyanın ve sosyal paylaşım sitelerinin revaçta olduğu bu dönemlerde BİLİŞİM sektörü altın meslekleri oluşturuyor.
Kariyer sitelerinde yaptığım araştırma ve çalıştığım eğitim kurumunun verilerine göre:
2013-2014’ün Enleri:
Yazılım Mühendisliği / Yazılım Geliştiri: Microsoft tabanlı yazılım dilinin revaçta olduğu bu meslekte işinin uzmanı personel bulmak çok zor. Firmalar mumla arıyor. İyi bir projenin hayat kurtaracak potansiyeli olduğu gibi hem kurum çatısı altında hem de freelance olarak çalışabiliyorsunuz.
Yine yazılımın alt gruplarına inersek:
Mobil Uygulama Geliştiricisi, Java ve Android Yazılım Geliştiricisi: Akıllı telefon, tablet pc’lerin hayatımıza girmesiyle daha çok önem kazanan bu meslekte işin ehli personeller el üstünde tutuluyor. Yüksek kazanç sağlayabileceğiniz gibi sürprizlerle dolu bir sektör. Whatsapp’ın hikayesini okuduğunuzda ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız.
ERP Bilgilerine Sahip, Muhasebe ve Finans Personeli: Dünyaca ünlü LOGO Tiger ve SAP gibi muhasebe finans programlarında uzman personellerin sayısı oldukça az. Firmalar her program için sistem yöneticisi ve kullanıcı arıyor. Özellikle SAP UZMANI nedir? diye merak edenlerimiz vardır. SAP genellikle uluslar arası firmaların kullandığı finans yazılımıdır. Çeşitli modülleri olduğu gibi uzmanlık seviyeleri de mevcuttur.
Teknik Çizim Uzmanı Mimar: Günümüzde artık mimarlık bölümlerinden mezun olmak bu alanda faliyet göstermek için yeterli olmuyor. Birçok iş ortağı veya firma ek özelliklerinizi ve sertifikalarınızı sorguluyor. Teknik çizimde çok iyi olmanız bekleniyor. Bilgisayarlı teknik çizim konularında başı çeken programlar ise: Photoshop, AutoCAD ve 3DS max. Adobe ve autodesk firmasına ait bu programlara hakim olmak sizi aranan personel yapıyor.
Dijital Medya Uzmanı: İnternetsiz reklamın, reklamsız pazarlamanın imkansız hale geldiği bir dönemde yaşıyoruz. Köklü firmaların %95’i sosyal medyanın desteğini arkasına almış durumda. Fakat kısa bir dönem SOSYAL MEDYA UZMANI olarak aranan personeller artık DİJİTAL MEDYA UZMANI olarak aranmaktadır. Konunun sosyal paylaşım siteleriyle sınırlı olmadığı dijital medya uzmanlığında; bir firmanın pazarlama stratejisine dijital pazarlama stratejisi entegre ederek müşterileriyle iletişim gücünü, satışları ve müşteri memnuniyetini arttırmanız bekleniyor. e-mail pazarlamadan B2B e ticaret sistemine kadar geniş bir çerçevesi olan dijital medya uzmanlığı günümüzün en popüler mesleklerden biri. Firmanın internet ortamındaki itibarını yöneteceğiniz dijital medya uzmanlığı sizi aranan personel yapıyor.
Web Tasarım Uzmanı: Son 10 yıldır herzaman revaçta olan web tasarım uzmanlığı gelişen teknolojilerle birlikte yenilikçi web tasarım uzmanlarını aranır hale getirdi. Özellikle internet kullanımının gün geçtikçe artması ve her kurumsal şirketin web sitesine sahip olma zorunluluğundan sonra sektöre personel yetişmez oldu. Firmalar sürekli işin ehli web tasarım uzmanları arıyor.
Grafiker: Reklamlardan bahsetmişken birçok reklamın tasarımında grafikerlerin rolünü unutmamak gerekir. Dergi, broşür tasarımından tutun; yiyecek içeçek ambalajlarına kadar görselliğin olduğu her alanda grafikerlere ihtiyaç var. Web sayfalarının arayüz tasarımlarından, pc oyunlarının karakter tasarımlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede grafikerler mumla aranıyor.
İnternet Gazeteciliği: Artık basılı kağıt gazeteler yerini dijital gazetelere bırakıyor. İnternet haber portallarını revaçta olduğu son yıllarda tüm gazeteler web sitelerini oluşturmuş durumda. İnovasyonel bir adımla RADİKAL gazetesi 21.06.2014 tarihinde son basılı gazetesini çıkarmış ve tamamen internet gazeteciliğine yönelmiştir. Artık iş bulma sitelerinde internet haber yazarı ilanlarını görüyoruz. Bu alanda kendinizi geliştirmeniz sizi aranan personel yapacaktır.
Bilişim sektörünü ise Gıda ve İnşaat sektörü takip ediyor.
Bünyamin Kapıcıoğlu
Meslekler artık grift halde. Sadece kuvvetli sayısal hesap yeteneğine sahip olmanız yada çok iyi bir konuşmacı olmanız tek başına yeterli değil. Hem sayısal hem sözel zekayı birleştirip, ilginiz ve alanınızla ilgili teknolojiyi de takip ettiğinizde sonuç bambaşka noktalarda olacaktır…
Katılıyorum. Bunun sebepi sektörün beklentisi. Meslek erbabının beklentisini düşünen olmasa da:)