skip to Main Content

Özellik Satmaz Fayda Satar

Satış – Pazarlama sektöründe olanlar bu cümleyi değişik versiyonlarda sık sık duyarlar: “Ürünün özelliği değil faydası satar, özellik ürünü anlatır fayda ürünü satar vs.” Özellik-Fayda ilişkisini anlatmadan önce, normalde ücretli sattığım bu 2 sayfalık makaleden bahsetmek istiyorum.

fayda sunumu

Yazının Özelliği:

  1. Bu yazı (Özellik Satmaz, Fayda Satar) 649 kelimeden oluşmaktadır.
  2. Yazıda satış tekniği ve satışa anlam veren kavramlar anlatılmaktadır.
  3. Seo tekniklerine uygun ve kolay okunabilen bir yapıya sahiptir.
  4. Pazarlama Sanatı” kategorisi altında yer alır.
  5. 1 Adet görsel içerir
  6. Yazı altında yorum yapabileceğiniz panel bulunmaktadır. Yorum yapabilirsiniz

Yazının Faydası:

Bu yazının faydasını açıklamadan önce size bir soru sormak istiyorum? Az önce saydığım özellikleri okuduktan sonra böyle bir yazıya para ödemek ister miydiniz? Durun tahmin edeyim:

649 kelimeden oluşması sizi neden ilgilendirsin? Veya bir yazıda olması gereken kelime sayısı nedir? Bunların cevabını bilmiyorsanız muhtemelen 1. özellik sizi ilgilendirmezdi ve satın almazdınız.

2. özelliğe gelince. “Muhakkak bir bilgi ihtiva ediyor. Onu anladık. Ben zaten satıcıyım. Sektörün içindeyim. Bildiğim şeyleri tekrar mı okumuş olacağım acaba?” diyebilirsiniz. Bunu derseniz zaten satın almazsınız diye tahmin ediyorum.

Diğer özelliklere göz gezdirdiğimiz zaman: “seo tekniklerine uygun olması ya da pazarlama kategorisi altında yer almasından bana ne?” demek en doğal hakkınız ve muhtemelen BANA NE! dersiniz.

Demek ki yazının özellikleri, bu yazıya para ödemeniz için yeterli bir etken değil. Ya da çok zayıf etki diyebiliriz. Şimdi size yazının özellikleri ile bağdaştırılmış faydalarını anlatacağım. Daha sonra özellik ve fayda ikilisini yeniden ele alacağız.

“Özellik Satmaz, Fayda Satar” Başlıklı Yazının Faydaları:

  1. Yapılan araştırma ve istatistiklere göre doyurucu bir blog yazısı minimum 400 kelimeden oluşmalıdır. Dolayısıyla bu yazının sizin için doyurucu bir içeriğe sahip olduğunu düşünüyorum. Okuduktan sonra tatmin olacaksınız.
  2. Satış tekniği ve satışa anlam veren kavramları öğrenerek yaptığınız işe/eylemlerinize anlam yükleyebilecek ve kişisel farkındalığa sahip olacaksınız. Normalde deneme yanılma yöntemiyle oluşan tarzınızı teknik olarak yorumlayabilecek; en son keşfettiğiniz başarılı satış yöntemini diğerlerinden ayırt eden faktörleri açıklanabilir bir şekilde öğrenmiş olacaksınız.
  3. Google, en iyi arama sonuçlarını size sunabilmek için otomatik işleyen bir algoritma geliştirmiştir. Bu algoritmaya uygun içerikler diğer diğer içeriklere göre daha çok tercih edilen SEO tekniğine uygun içeriklerdir. Kolay okunabilen yapısı sayesinde bilgiyi sıkılmadan sömürebilirsiniz. Tek yapmanız gereken okumaya devam etmek. Bu yazı sizi sıkmamak üzere tasarlanmıştır.
  4. Pazarlama çalışmalarına anlam kazandıran ve amacın tamamlanmasını sağlayan aktiviteye satış denir. İlgilendiğiniz yazı, pazarlama çalışmalarınızı şekillendirecek ve daha çok kazanmanızı sağlayabilecek niteliktedir.
  5. Anlam bütünlüğü açısından yardımcı görsel(ler) kullanılmaktadır. Bu şekilde yazıyı okumak daha konforlu ve merak vericidir. İlginiz dağılmadan okuyabilirsiniz.
  6. En önemli özelliklerinden biri de tartışmaya açık olmasıdır. Konuyla ilgilenen diğer okuyucuların ekleyeceği ek bilgilere yorum panelinde ulaşabilirsiniz. Bu da bonusudur.

Yukarıda sunum şeklinde verilen altı adet faydadan sonra yazıya para ödeme konusunda daha sıcak düşünceler içinde olduğunuzu umuyorum. En azından böyle bir yazıyı okuyup okumama (satın alıp-almamak) konusunda kararınızı netleştirebilirsiniz. İhtiyacınız, öğrenmek ise bu faydayı sağlıyor. İhtiyacınız, sıkılmadan öğrenmek ise bu faydayı da sağlıyor. Gelirinizi arttırmasını umuyorsanız yine bu konuda faydalı olabilecek bir yazı.

Fayda Sunumunun Özeti:

  1. Bilgi alacak ve Okurken tatmin olacaksınız
  2. Bilinçaltı yaptığınız satış aktivitelerine isim koyabileceksiniz.
  3. Sıkılmadan öğrenmiş olacaksınız
  4. Daha çok para kazanabileceksiniz
  5. İlginiz artacak ve anlam bütünlüğü oluşacak
  6. Diğer okuyuculardan yorum geldikçe öğrenmeye devam edeceksiniz.

“Bundan bana ne?” sorularına cevap verdiğimi düşünüyorum.

Birçok satış danışmanı ürünün özelliklerine yoğunlaşarak satış yapmaya çalışıyor. Özellikle yeni bir ürün piyasaya sürüldüğü zaman beraberinde gelen yeni özellikler en cezbedici sunumlara dönüşüyor. Evet yeni özellikler cezbeder fakat yeni özelliklerin müşteriye neler vaat ettiği kısmı önemli. Örneğin: Snapdragon 800 işlemci denildiği zaman bunun neden önemli olduğu da aktarılmalı ki anlam bütünlüğü oluşsun ve satış gerçekleşsin.

Bugüne kadar aynı konuda yüzlerce yazı okudum. Amacım aynı konuyu farklı bir örnek ile sunabilmekti. Yazının başında okuduğunuz 6 özellik ile yazının sonunda okuduğunuz 6 fayda birbirini tamamlayan maddelerdir. Başarılı satışlar; başarılı özellik-fayda sunumu ile gerçekleşmektedir. Bu yazıya eklemek istediklerinizi veya yazı hakkındaki görüşlerinizi yorum olarak paylaşabilirsiniz.

Bünyamin Kapıcıoğlu | HizliAdam.com (İş Konulu Niş Blog)

9 Yorum
  1. Kesinlikle katılıyorum makaleye. Elimdeki telefonun özelliklerinin yarısını bilmem. Çünkü teknik özellikten çok alırken kullanıcıların deneyimine bakarak tercih yaptım.

    Hızlı mı?
    Evet.
    Ekranı büyük mü?
    Evet
    Fiyat / Performans konusunda ne düşünüyorsun?
    Bende emsallerinin en iyisi.

    Kararımı yukarıdaki kriterlere göre neredeyse verdim ben zaten. Markası için 2 katı para ödememe gerek yok. Yada hiç kullanmayacağım bilmem ne tanıma sistemi için. Ben bana fayda sağlayana, ihtiyacıma cevap verene bakarım.

    1. Sizin gibi mantıklı müşterileri mantıklı yöntemlerle ikna etmek bizim işimiz hocam 🙂 Şaka bir yana hepimiz hayatımızın %99’luk kısmında müşteriyiz. Ben de tercihlerimi tıpkı sizin gibi yapıyorum. Bana ne faydası var? İhtiyacım var mı? sorularına cevap alarak.

      Yorum için teşekkür ederim

  2. Başındaki düşüncemle, yazıyı bitirdikten sonraki düşüncem arasında çok farklılık oldu. Harika yazı çıkartmışsınız ve bir blog yazarı için harika bir yazı olmuş.

    Üniversitede bölüm başkanımız, “Kalite nedir?” diye sormuştu. Aldığı cevaplar; sağlamlık, marka ismi taşıması, pahalı olması gibi kriterlerdi. Ancak o gün bize dedi ki, “Kalite, müşteri memnuniyetidir”. Sonraki 4 senemizde felsefemizi bunun üzerine şekillendirmiştik. YAzınızda da bunu gördüm.

    Ve büyülendim.

    1. Keyifli vakit geçirmiş olmana ve beğenmene sevindim. Böyle yorumlar geldikçe ben karın tokluğuna bile yazarım üstadım 😀 Teşekkür ediyorum

  3. Bünyamin hocam; cidden işinin üstadısın buna şüphe yok 🙂

    Neredeyse bir iki haftalık ders programıyla öğrenilecek sistemi, bir makalede ve sadece 4 dakika da öğretmen senin bilgeliğini ve bizimde doğru yerde olduğumuzun göstergesidir.

    Helal olsun…. 🙂

    1. Çok teşekkür ederim Selahattin bey, İşim konusunda genelde ukalayımdır ama konu satış olunca benim de daha öğrenecek çooook şeyim var demek istiyorum:)

  4. Başaralı bir makale.18 yaşındayım elimdeki ürünleri satarsam 15 bin tl kazanma şansım var özelligin değilde faydanın satacagını en doğru şekilde anlatmanız müşterileri etkilemem konusunda yararı olacaktır.Yardımlarınız için teşekkürler.Başarılar dilerim.

  5. MERHABA..benim bir buluşum (FAYDALI ÜRÜN) var. ben ürünü pazarlamaya ugraşırken hep özelliklerini ön plana çıkardım.yazınızı okuduktan sonra yanlışımı gördüm ve ürünün faydalarını ön plana çıkarmam gerektigini anladım.adı üstünde faydalı ürün.bazen yazdıgımızı dahi tam anlamıyoruz galiba.saygılarımla..

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top