SEO Çalışması Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Arama motoru optimizasyonu (SEO) bir web sitesinin Google gibi arama motorlarında görünür olmasını sağlar. Hedefleri doğrultusunda arama motorlarına uyumlu hale gelen bu siteler daha çok trafik alır ve kazanç sağlar. Bu amaçla yapılan SEO çalışması birçok alt birinden oluşur. Tüm bu çalışmalar ise uzmanlık ve uğraş gerektiriyor.
Arama motoru optimizasyonu yapılırken hızlı verim alabilmek ve sürdürülebilir sonuçlar elde edebilmek adına dikkat edilmesi gereken kurallar bulunuyor. İyi bir SEO danışmanının bu kurallara hakim olması son derece önemlidir.
Kaliteli bir SEO hizmeti için yapılması gerekenler temelde 5 kategoriye ayrılıyor. Bunlar;
- Temel SEO
- Anahtar Kelime Araştırmaları
- Teknik SEO
- Site İçi SEO
- Site Dışı SEO
Bu adımların altında daha başka hususlar da bukunur. Başarılı bir SEO çalışması için bu temel ve hususlar profesyonel bir SEO uzmanı tarafından takip edilmelidir.
Temel SEO İçin Yapılması Gerekenler
Temel arama motoru optimizasyonu bir web sitesinin hizmete başladığı andan itibaren muhakkak çalışılması gereken önemli unsurları barındırır. Temel olarak ifade edilmesi SEO çalışmalarının temelini oluşturmasındandır.
Adından da anlaşıldığı gibi aslında tüm web sitelerinin temel ihtiyacıdır. SEO çalışmalarına önem verin ya da vermeyin web sitenizi geliştirmek ve hedef kitlenize ulaşmak istiyorsanız temel SEO hizmetini almanız gerekiyor.
Arama Motorlarına Kayıt Olun
Web sitesinin internette yer edinebilmesi ve ayakta durabilmesi için öncelikle arama motoruna kayıt oluşturması şarttır. Çünkü arama motoru dizininde yer almayan siteler tabiri caizse ölü web sayfalarıdır. İnternette var olmak için Yandex Webmater, Google Search Console ve Bing Webmaster arama motorlarına kayıtlarınızı tamamlayın.
Google Analtics Kurulumu Yapın
Google arama motoru olarak internet dünyasında zirvede yer alan önemli bir kuruluştur. Sadece arama motoru olarak kalmayan şirket internet kullanıcılarına farklı servisler de sunuyor. En etkili hizmetlerinden biri de veri analizi sağlamasıdır. Web sitelerinin ihtiyacı olan verileri bir çatı altında toplayarak büyük ayrıcalık sunuyor. Bu hizmet SEO çalışmalarına da ciddi katkı sağlıyor.
WordPress Eklentileri Kurun
Dünyadaki web sitelerin % 50’sinden fazlasına WordPress ev sahipliği yapıyor. WordPress ile site yönetiyorsanız SEO eklentilerinden kesinlikle yararlanmalısınız. WordPress arama motoru optimizasyonu çalışmalarınıza büyük fayda sağlayacaktır. Üst düzey eklentiler olan Rank Math SEO, Yoast SEO ve All in One SEO Pack sitenizi güçlendirecektir.
Site Haritası Oluşturun
Sitenizde yer alan URL’lerin bir arada görüntülenmesi için site haritları tasarlanmıştır. Tüm bağlantıların tek bir noktada en kolay toplama aracıdır. Arama motoru botlarının sitenizi eksiksiz olarak taraması için site haritası oluşturun. Sitemap olarak da bilinen sistemin yanısıra URL’lerinizin webmaster ile arama motorlarına iletilmesi gerekiyor. Dilerseniz site haritanızı eklentilerle de oluşturabilirsiniz. Tercihiniz ne olursa olsun unutmayın ki site harıtanız yoksa görünmez olursunuz.
Robots.Txt Dosyasını Düzenleyin
robots.txt SEO çalışması kapsamında karşımıza sıkça çıkıyor. Robots.txt, web sitesinin kök dizininde yer alan düz metin dosyasıdır. İçinde çeşitli kurallar barındırır. Bu kurallar aracılığıyla arama motoru botları sayfalarınıza erişim izini bulur.
Google Search Console Kayıt ve Kontrollerini Tamamlayın
Google Search Console, bir webmaster servisidir. Web sitesi sahiplerine sitelerini kontrol edebilmeleri için çeşitli raporlar sunar. Rapor edinen mülk sahipleri teknik sorunları görür ve hataları kolayca tespit eder. SEO nedir sorusunun cevabı arama motoru optimizasyonu olarak verilse de görüldüğü gibi oldukça kompleks çalışmalar gerektiriyor.
İndekslenmenizi Kontrol Edin
İndekslendiyseniz arama motorunda artık varsınız demektir. Web sitenizin dolayısıyla içeriklerinizin indekslendiğinden emin olmalısınız. Arama sonuçlarında yer aldığınızdan da emin olmanızda yarar var. Oluşturduğunuz her yeni içerikten sonra ise web master sistemlerini kullanarak dizin ekleme işlemlerinizi tekrarlayın.
Anahtar Kelime Araştırması İçin Yapılması Gerekenler
Anahtar kelime sizleri kullanıcıların arama sorguları ile paralellik göstermenizi ve hedef kitlenize daha kolay ulaşmanızı sağlar. Bu nedenle web siteniz ve içerikleriniz adına seçtiğiniz anahtar kelimeleriniz çok önemlidir. Anahtar kelime konusunda 6 başlığımız bulunmaktadır;
- Rakipler belirlenir
- Ana anahtar kelime seçilir
- Uzun Kuyruklu anahtar kelime seçilir
- Anahtar kelime haritası yapılır
- Arama sorguları belirlenir
- Anahtar kelime zorlukları analiz edilir.
Rakiplerinizi Belirleyin
En yoğun rekabet alanlarından birsi kuşkusuz internettir. Kurdulunuz veya kuracağınız web sitesinde birbirinden dişli rakiplerle mücadele edersiniz. Hizmetler ve ürünler yeterli gelmek ve iyi bir SEO danışmanlığı almanız gerekir. Rakiplerinizi belirlemek ve analiz etmek için yapılacak önemli çalışmalarından biride anahtar kelime seçimidir. Bu işleyiş çalışma planınıza da hız katar.
Anahtar Kelimelerinizi Seçin
İlk bakışta sitenizi ve hizmetinizi tanıtacak ana anahtar kelimeler belirlemelisiniz. Seçtiğiniz ana anahtar kelimeler hedefinizi ve ürünlerinizi temsil etmelidir. Rakiplerinizle mücadele etmek ve sektörde yer alabilmek adına ana anahtar kelimenizi titizlikle seçmelisiniz.
Uzun Kuyruklu Anahtar Kelimeler Seçin
Ana anahtar kelimenizin yanında uzun kuyruklu olan anahtar kelimeler de belirleyerek kullanıcılara ulaşabilirsiniz. Bu adım hedef kitlenize sitenize ulaşabilmesi adına seçenekleri çoğaltır. İçerikleriniz için uzun kuyruklu ve anlamsal anahtar kelimeler belirleyin. Ayrıca bu anahtar kelimeleri düzenli aralıklarla güncelleyiniz.
Anahtar Kelime Haritası Oluşturun
Mevcut anahtar kelimelerinizi ve yeni oluşturacağınız anahtar kelimeleri bir düzene almalısınız. Bu düzende hiyerarşi olmalıdır. Örneğin ana hat kelimeleriniz uzun kuyruklu kelimelerle takip etmelidir. İçeriğinizde yer alan anahtar kelimeleri bu hiyerarşik düzen çerçevesinde düzenleyin. Sunduğunuz içeriği de bu sırayla oluşturun.
Arama Sorguları ve Kullanıcı Niyetlerini Belirleyin
Web sitenizi hedefine ulaştıracak en büyük faktör ziyaretçilerinizdir. Ziyaretçi sayınız ne kadar çok olursa etkileşim oranınız da o kadar yüksek olur. Dolayısıyla hedeflerinize de daha kolay ulaşırsınız. En çok kullanılan arama motorlarının sorgularına hakim olursanız kullanıcı niyetlerini daha kolay belirlersiniz. Analiz ve değerlendirmeler doğru yapıldığı takdirde kullanıcılar ilk önce ziyaretçiniz daha sonra müşteriniz olur.
Anahtar Kelime Zorluklarını Analiz Edin
Anahtar kelimeler arama zorluğu ve arama hacmi olmak üzere iki önemli metrik barındırır. Hacmi yüksek anahtar kelimeler genelde zorluk derecesi de yüksek kelimelerdir. Anahtar kelime tercihi yaparken ilk etapta yüksek zorluk derecesi olan kelimelerden uzak durulmalıdır. Daha çok orta hacimde ve orta zorlukta kelimeler tercih edilmelidir.
Teknik SEO Nasıl Yapılır?
Site oluşturma aşamasında hazır şablonlar kullanmak kolay ve popüler olsa da teknik detaylar daha dikkat çekmektedir. SEO çalışması kapsamında markaya yakışan özgün şablonların yanı sıra teknik hizmetin önemi ayrıdır.
Teknik SEO yapımını oluşturan adımlar şu şekildedir;
- https/ssl sertifikası kullanılır
- Durum kodlarının kontrolü sağlanır
- Yinelenen sürümler kontrol edilir
- Canonical etiketlerin kontrolünü sağlanır
- Teknik SEO hatalarını bulunur ve çözülür
- Site hızını iyileştirin
- Kırık linkler ve dış bağlantılar kontrol edilir
- Mobil uyumlu olun
- Sayfa denetimi iyileştirilir.
HTTPS/SSL Sertifikası Kullanın
Web sitenizde HTTPS uzantısı kullanmanız yararlı olacaktır. Sizin özen göstererek kullandığınız HTTPS uzantıları sitenizin arama motorları tarafından güvenilir olduğunun anlaşılmasına imkan tanır. HTTPS/SSL sertifikası web sitenizin kalite puanı yükseltir. Ayrıca bu sertifika SEO çalışmalarınıza da destek olur. Web sayfanız HTTP uzantılı değilse bu problemi ivedilikle düzeltmelisiniz. SSL sertifikanın avantajlarından vakit kaybetmeden yararlanmalısınız.
Durum Kodlarınızı Kontrol Edin
Her zaman ulaşılabilir olma esasına dayanan SEO çalışmalarında durum kodlarının kontrolü önemlidir. Durum kodları web sitenizin bağlantıda ulaşılabilir olup olmadığını açıklar. Sayfanızın HTTP durum kodlarını düzenli olarak kontrol edin. Kontroller sayesinde sunucularınızda hangi sıklıkla hata alındığını görebilirsiniz.
Yinelenen Sürümleri Kontrol Edin
Bazen web sitesinde aynı sayfaları tekrar oluşturmak gibi bir sorun yaşanabiliyor. Oluşturduğunuz sayfaların ve URL’lerin eşsiz olduğundan emin olmalısınız. Tekrar eden içerikler web sitesinin en büyük düşmanlarıdır. Bu durum optimizasyon çalışmalarına çok büyük zarar verir.
Canonical Etiketlerinizi Kontrol Edin
Tekrar eden sayfalarınız arasından asıl olanı seçebilmek için canonical etiketlerine ihtiyacınız olacaktır. Diğer sayfalarınızda self-canonical etiketi hayata geçirin. Dışarıda bırakılan URL’leri inceleyip canonicalla ilgili sorunlar varsa tekrar gözden geçirin.
Teknik SEO Hatalarını Bulun ve Çözün
Bir site ne kadar özenli ve detaylı hazırlansa da ilerleyen zamanlarda çeşitli hatalar boy gösterebilir. Web sitenizi düzenli olarak teknik analizlere koyup çıkan hataları not edin. En acil şekilde bu hatalardan kurtulun. Bu adım arama motorlarında kalitenizi artıracaktır. Bu arada kapsam hataları, içerik hataları ve tarama hataları yapmamaya dikkat edin.
Site Hızını İyileştirin
Sitenin yüklenme ve açılış hızı kullanıcı deneyimi için oldukça önemlidir. Ağır yüklenen sayfalar hem kullanıcıların hem de arama araçlarının hoşuna gitmez. Bu nedenle hızlı sitelerin sıralaması yüksektir. Sitenizi yavaşlatan görsel hataları, kodlama yığınları ve sunucu doygunluğudur. Bu kriterleri gözardı etmelisiniz.
Kırık Linkleri ve Dış Bağlantıları Kontrol Edin
Web sitedeki 404 hatası tam anlamıyla bir kara leke olabilir. Bu durum her zaman ortaya çıkabildiği için gözden kaçabiliyor. Dolayısıyla kırık bağlantı kontrolleri sürekli tekrarlanmalıdır. Kullanılan dış bağlantılarla da bu sorunu yaşayabilirsin. Bu yüzden dış bağlantı sayısını azaltarak değeri yüksek sitelere bağlantı verebilirsiniz.
Mobil Uyumlu Olun
Ülkemizde ve dünyada mobil cihaz kullanımı her geçen gün artıyor. Hal böyle olunca web sitelerinin mobil uyumlu olması son derece önemlidir. Bu özellik sizi rakiplerinizin önüne geçirecektir. Ayrıca mobil uyumlu sitelere arama motorları daha fazla önem gösteriyor. Sitenizin el üstünde tutulmasını istiyorsanız mobil uyumlu olmaya özen gösterin.
Sayfa Denetimini İyileştirin
Yapılandırılmış veri kullanan web sitelerin arama sonuçlarında en üst sırada yer aldığı yadsınamaz. Yapısal veri kullanırsanız arama motorları sizi daha çok sever ve kullanıcı deneyimlerinizi iyileştirme fırsatı bulabilirsiniz. Bu da web sitenizin SEO çalışmalarından aldığı verimi artırır.
Site İçi SEO Nasıl Yapılır?
Arama motoru optimizasyonu listesi oluştururken site içi SEO işlemlerini atlamak mümkün değil. Site içi SEO, en dinamik çalışmalardan oluşuyor. Bu çalışma ile sitenizin hem kalitesini hem de bulunacağı konumu doğrudan belirleyebilirsiniz. Site içi SEO işlemlerini eksiksiz olarak tamamlayıp düzenli olarak gözden geçirmelisiniz.
Site içi SEO çalışmaları şu adımlarla yapılır;
- SEO uyumlu title kullanımı
- SEO uyumlu meta descriptions düzenlemesi
- Heading düzenlemeleri
- İçerik analizi ve içerik optimizasyonu
- Görsel optimizasyon.
SEO Uyumlu Title Kullanımı
Title kullanımı arama motoru sonuçlarında içeriğinizi ön plana taşıyan önemli bir adımdır. Oluşturduğunuz benzersiz Title’lar web sitenizin trafik oranını artırır. Title’lerinizin yenilenme özelliği olup olmadığını kontrol etmelisiniz. SEO uyumlu Title’larla beraber anahtar kelime kullanmayı da sakın unutmayın.
SEO uyumlu meta descriptions düzenlemesi yapın
Ziyaretçilerinizi etkilemek için kısıtlı bir süreniz olduğunu düşünürseniz SEO çalışmalarınızı can alıcı bir hale getirebilirsiniz. Nitelikli meta description çalışmaları bu kısacık sürede kullanıcıları etkilemenize yeterli olacaktır. Düzenleme yaparken anahtar kelime eklemeyi unutmayın
Heading Düzenlemeleri Yapın
Web sayfanızdaki içeriklerin SEO uyumlu hale gelebilmesi için aralarında bir hiyerarşi bulunmalıdır. Bütün içeriklerinizi H1, H2 ve H3 ayarlamalarına özen göstermelisiniz. Eğer hiyerarşik düzeninizi korursanız okunabilirlik seviyenizi de yüksek tutarsınız. Hem bu sayede sayfamızdaki içerikler de daha kaliteli bir hale gelecektir. Kullandığınız ayarlamaların her an eşsiz olduğundan emin olmalısınız.
İçerik Analizi ve İçerik Optimizasyonu
Web sitesini ayakta tutan etkenlerin başında içerik gelir. Konu hakkında yeterince bilgilendirme yapan içerik sitenin trafiğini olumlu yönde etkileyecektir. İçerik oluştururken anahtar kelimeyi çok fazla tekrar etmekten kaçının. Anlamsal kelimeler ve çeşitli analizler belirleyip içeriğe dahil edin. Böylece alaka düzeyiniz yükselecektir. Bu sayede arama sonuçlarındaki konumunuz daha iyi olacaktır.
Görsel Optimizasyon
İçeriklerdeki görseller kullanıcı deneyimini iyileştirir. İçerikteki görsel optimizasyonu görsel aramalarında sitenizin çıkma şansını artırır. Görsellerinizin Title ve alt eklemelerini noksansız olarak yapın. Tüm görsellerinizi nitelikli hale getirin. Bu arada medya dosyalarınızı en küçük boyutta düzenleyerek boyut tasarrufu sağlayın.
Site Dışı SEO Nasıl Yapılır?
Off-Page diğer bir ifadeyle site dışı SEO önemli optimizasyon çalışmalarını içeriyor. Site dışı SEO sitenin popülerliğini belirleyen önemli etmenleri içerisinde barındırıyor. Oluşturulacak geri bağlantıların kalitesi rekabet ortamını kızıştırmaktadır. Bu açıdan site dışı SEO çalışmaları önem arz ediyor. Rakiplerle aranızı açmak, daha geniş kitlelere ulaşabilmek için site dışı SEO hizmetini kusursuz olarak yürütmelisiniz.
Site dışı SEO çalışmaları 6 şekilde inceleyebiliriz;
- Rakip sitelerin bağlantı analizleri
- Google my business kurulumu
- Backlink kaynakları
- Zararlı bağlantıları kaldırın
- Sosyal medya çalışmaları yürütün
Rakip Sitelerin Bağlantı Analizleri
Rakip analizi arama motoru optimizasyonunda olmazsa olmazdır. Hizmet alanınızda ve anahtar kelimeler konusunda rakiplerinizi belirleyin. Rakiplerinizin yararlandığı geri bağlantıları tespit edin. Sizler de bu kaynaklardan yararlanın. Böylece rakip siteler yakın takibinizde olur. Dolayısıyla siz de sürekli güncel kalırsınız.
Google My Business Kurulumu
Google Benim işletmem (Mu Business) ile hesabınızı kurmadan hizmet veya ürün satmayı aklınızdan geçirmeyin. Fiziksel konumunuzu kullanıcılara belirtmek için haritalarda kendinize yer bulun. Kullanıcıların güvenini kazanırsanız kalite puanınızı yükseltebilirsiniz. Farkındalık oluşturmak ve işletmenizi görünür kılmak için bu harika bir fırsattır.
Backlink Kaynakları
Web sitenizde olan kaliteli her geri bağlantı size kazandırılan artı bir popülerite anlamına geliyor. Özellikle kaliteli web sitelerinden link çıkışları ve tanıtım yazıları sağlayın. Kullanacağınız anahtar kelimelerle bu link çıkışlarını güçlendirin. Fakat aynı adreslerden link çıkışı yapmaktan sakının. Ayrıcalık spam riski oluşturacak sitelerden de uzak durun.
Zararlı Bağlantıları Kaldırın
Web sitenize sizin kontrolünüz dışında bağlantı verilmesi söz konusu olabilir. Verilen bu bağlantılar sitelerinize tahmin edemeyeceğiniz düzeyde zarar verebilir. Spam tehlikesi olan zararlı anahtar kelimelerle hazırlanan bu bağlantıların güncel olarak analizleri yapılmalıdır. Bu bağlantılar için mutlaka disawow işlemlerini gerçekleştirin.
Sosyal Medya Çalışmaları Yürütün
Marka bilinci oluşturmak için sosyal medya çalışmaları yürütmelisiniz. Bu çalışma hızlı trafik elde etmeniz için de oldukça önemlidir.
Arama motoru optimizasyonuna destek olmak adına hizmetinizi ve içeriğinizi sosyal medya platformlarına taşıyabilirsiniz. Facebook, Twitter, Pinterest ve Instagram gibi popüler sosyal medya kanallarında kendi hedef kitlerinize özel içerikler üretin. Yeni yayınlanan içeriklerinize ait linkleri buradan paylaşmayı ihmal etmeyin.
SEO’ya Nasıl Başlanır?
SEO süreklilik isteyen bir süreçtir. Tüm aşamaları titizlikle irdelenmeli ve dinamikleri doğru değerlendirilmelidir. Özellikle temel SEO çalışmaları eksiksiz olarak tamamlanmalıdır.
SEO Nedir Nasıl Yapılır?
Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEO, web sitesinin arama motorlarında uyumlu olmasını sağlayan çalışmalar bütünüdür. SEO nasıl yapılır sorusuna cevap olarak temel olarak analiz, planlama ve uygulama adımlarından oluştuğunu söylemek doğru olacaktır.
SEO’nun Önemi Nedir?
SEO bir web sitesinin internet ortamına uyumluluğunu sağlayan, arama motorunda ilk sıralara taşıyan, trafik akışını artıran, hedef kitleye ulaşmayı sağlayan önemli bir çalışmadır. SEO çalışması yapılmayan siteler yok olmaya mahkumdur.
SEO Çalışmasında Neler Yapılır?
Teknik SEO, site dışı SEO, site içi SEO gibi başlıklar SEO çalışmasının temelini oluşturur. Ayrıca çok sayıda farklı detay barındıran uzun bir çalışma dinamiğine sahiptir.
Sonuç
SEO (Arama motoru optimizasyonu) çalışmaları yukarıda bahsettiğimiz gibi yüzlerce detay barındırıyor. SEO çalışmasında yapılacaklar listesine ve kesinlikle ihmal edilmemesi gereken konulara başlıklar halinde değindik.
Bütün söz ettiğimiz bu alt başlıkların içerisinde de alt detaylar olduğunu belirtmek gerekiyor. Mesela; Site hızlandırmak için onlarca önemli başlık bulunmaktadır. Tüm bu başlıkların bir arada bulunması önemlidir. Ayrıca alt detaylar da kusursuz olarak irdelenmelidir. SEO çalışmalarının bütüncül olarak yapılması ancak verimli sonuçlar sunar.
Eline sağlık güzel makale olmuş
Google’a sitemin adını yazınca ilk sırada çıkmak istiyorum, umarım gerçekleşir bu isteğim…
Önerileriniz çok kayda değer teşekkürler.
Ahrefs nasıl kullanılır ile ilgili de detaylı bir konu hazırlayabilir misiniz?
Güzel ve bol bilgilendirici içerik için teşekkürler
Çok faydalı bilgiler paylaşılmış teşekkür ederim.
seo çalışması hakkında verımlı bır yazı olmus elinize sağlık
Güzel yazı olmuş elinize sağlık.
Teşekkür ederim emeğinize sağlık
çok güzel bir yazı olmuş ellerinize sağlık
web site konusunda başarılı olmak istiyorsan seo ya gereken önemi vermemiz gerekmektedir.
Web sitemi 2022 ağustosta kurdum. Kendi kurumsal firmamız için kurmuştum ve istediğim kelimelerde 1. sıraya kadar taşımıştım. Son birkaç güne kadar öyleydi en azından. Örneğin sitem belirli bir kelimede 1. sıradayken ertesi gün baktığımda 9.sıraya kadar gerilemişti. Backlink azalması vs. yoktu . Sadece baktığım kadarıyla bir web sitesi ekim 2022 de benim sitemin ana sayfasından (sıralamada gerileyen sayfa) birkaç cümle çalmış. Acaba google web sitemi kopya içerik kullanıyor konumuna düşürmüş olabilir mi ? . İncelemek isterseniz web sitem : https://www.bysatlasreklamtabela.com/