skip to Main Content

Siyaset Narkozundan Kurtulmanızı Sağlayacak Facebook Hesap Ayarı

Her yazımda arzu ettiğim gibi bu yazımı da bir şeylerin daha iyi olmasını amaç edinerek yazıyorum. Umarım bunu başarabilirim.

Siyasi tartışmaların hayatımızdaki uyuşturucu etkisinden kurtulup işimize gücümüze dönme zamanı gelmedi mi?

Eğlendirmek dışında hiçbir faydası olmayan yarışma programları, neredeyse eğlendirme özelliği dahi olmayan boş diziler ve sosyal medyadaki siyasi kutuplaşmalar… Bunları bir düşünün derim. Tamamı bir topluma verilmiş narkoz gibi değil mi? Sanki birileri bizi oyalamak istiyormuş gibi. Neden olmasın? Bu saydıklarım gerçekten de zamanımızı meşgul edip bir kitap okumamızı, bir işi daha kısa sürede bitirmemizi ve huzurlu bir zihinle güne başlamamızı engellemiyor mu? Projelerimize, işlerimize, kısacası üretime ayırmamız gereken zamanı çalmıyor mu?

siyaset narkozu

Özellikle de şu seçim zamanları yaklaşınca adeta hayat duruyor. Herkes kendi düşüncesinin doğruluğunu kanıtlamak üzere facebook, twitter, instagram hesaplarına akın ediyor. WhatsApp‘ta saatlerce süren tartışmalardan bahsetmiyorum bile. Silkelenip kendime geldiğimde “yahu benim bu kadar boş zamanım var mıydı?” Diye düşünmedim değil :/

Bu gereksiz kutuplaşmalara harcadığım kayıp zamanda belki de onlarca makale yazabilirdim. Onlarca makale yazarak, binlerce insana iş dünyası deneyimlerimi aktarabilirdim. Eminim bunu yapsaydım ülkeme daha faydalı bir iş yapmış olacaktım. Siyaset yapmayı hiç sevmeyen biri olmama rağmen ben bile bu tartışmaların içinde bulmuştum kendimi.

Bu kayıp zamanın tek sebebi neydi biliyor musunuz?

Yıllardır, güzel münazara ve yorumlarla hayatımda olan Facebook arkadaş listemdi. Evet, sanki bütün arkadaş listem gitmiş yerine politikacılar gelmişti. Karışmak istemesem bile adım başı karşıma çıkan siyasi mesajlar benim de kendi düşüncemi ifade etmem gerektiğini işaret ediyordu. Kabul ediyorum, insanın bir düşüncesi olmalıydı ama bunu tartışmanın yeri kesinlikle Facebook değildi! Nitekim, istemeye istemeye kendimi tartışmaların ortasında bulduğum çok oldu.

Şimdi bu sorunu (en azından sosyal medya ile ilgili olan bölümünü) ortadan kaldırıyorum. 

Nasıl mı?

1.YÖNTEM:

Facebook Haber Kaynağında Kişi Filtreleme

Sık sık siyasi paylaşım yapan arkadaşlarımı “Takibi Bırak” Seçeneği ile arkadaş listemden çıkarmadan ve o kişinin ruhu bile duymadan takip seçeneklerim arasından çıkarıyorum. Bunu yapmak çok kolay ve bir oturuşta tüm arkadaşlarınızı filtrelemek zorunda değilsiniz. Son zamanlarda gözünüze batan bir profili görüntüleyin ve [Takiptesin] yazan butona tıkladıktan sonra “Takibi bırak” seçeneğine tıklamanız yeterli. Bu şekilde, haber kaynağınızı ufak ufak siyaset narkozundan kurtarmış olursunuz.

facebook takibi bırak

 

2. YÖNTEM

“Benim neredeyse bütün arkadaşlarım siyasi içerikler paylaşıyor. Bu yöntemle neredeyse hepsini takipten çıkarmam gerekecek” derseniz eğer geriye 2.yöntemi uygulamak kalıyor. Bu durumda kabul edin, arkadaş listeniz oldukça başarısız. Üstelik, sizin de başarınızı olumsuz etkiliyorlar; sizi siyasetle oyalıyorlar. Muhtemelen istemsizce…

BaşarısızIık daha akıIIıca bir başIangıç yapmak için mükemmeI bir fırsattır. Henry Ford

O halde yeni bir başlangıç yapmak için hesap kapatma işlemi de yapabilirsiniz. Bu, radikal ama sağlıklı bir karar olabilir.

Peki,

Facebook Hesap Kapatma (Ya da Insagram Hesap Kapatma) Nasıl Yapılır?

Biliyorum, hesap kapatma işlemi üye olmaktan biraz daha zor. Aslında zor demek doğru olmaz, hatta çok basit fakat menüde öyle bir yere gizliyorlar ki adeta gitme diyorlar insana 🙂 Neyse, sosyal medya hesap kapatma işlemini de nasıl yapacağınızı söyleyeyim.

Facebook için şuradan inceleyebiliriniz: Facebook hesap kapatma

Instagram için şuradan inceleyebilirsiniz: Instagram hesap kapatma

Kapatın veya haber kaynağı seçeneklerinizi yapılandırın. Ne yapın-edin ama hayatınızdan siyaset narkozunu atarak daha verimli olabileceğinizi unutmayın. 

Naçizane

Bünyamin Kapıcıoğlu

11 Yorum
  1. Gençlerimiz, bilim ve sanata ayırmaları gereken vakti, siyasi olaylara ve saçma sapan programlara ayırıyorlar. Siyaset, eğlence programları elbette olmalı buna karşı değilim ama tüm bunlar gençlerimizin zihinsel gelişimini engellediği için üzülüyorum.

    1. Maalesef… Erik Eriksonun psikososyal gelişim kuramını incelemekte fayda var. Özellikle 5.gelişim evresinde gençlerin kimlik arayışı bir aidiyet duygusuyla birleşiyor. Bu da kendilerine faydası olmayan, hatta zararlı olabilecek gruplara üye olmalarına sebep oluyor. Siyasi partilerin “gençler” başlığı ile başlayan ve gençleri hedef alan yapılanmaları tam da kimlik arayışındaki gençleri cezbediyor. Durum böyle olunca, kendisiyle aynı görüşte olmayan kişilere karşı nefretle büyüyen ve okuluna, akademik başarılarına odaklanamayan gençler görüyoruz. Gençlerin tarafında üzücü manzara bu. Yetişkinler de maalesef yanlış örnek oldukları için bir kısır döngüye giriyoruz. Aslında, insanlar sosyal medyada oldukları kadar gündelik yaşamlarında saldırgan değiller. Hepimizin farklı görüşte olduğu halde çok iyi anlaştığı arkadaşları var değil mi? Peki sosyal medyada ne değişiyor? İşte değerlendirilmesi gereken sorulardan biri de bu. Yorumunuz için teşekkür ederim

  2. 3.YONTEM

    3 Yontem kesın çözüm sadece bayanları sanal alemde arızona kertenkelelerini (ben hariç diğer erkekler) arkadaşlık ıstehi göndermeyin ve gelen ıstekleri kabul etmeyın .Bunun onune geçemedın mı yapman gereken 40 yaşın ustunde kımseyı ekleme ve akrabalarını bu yaş gurubu ve ailenın ısteklerının onune geçmek ıstıyorsan profilinde duvar kağıdında yarı çıplak taş gibi kadın resmını koy ıstek gönderen kışı o resmi görünce kaçacaktır .

  3. 1. yöntem ciddi anlamda arkadaşlıktan çıkaramayacağın ama görmek istemediğin kişileri yönetmek için mükemmel çözüm. Uzun zamandır bunu deneyenlerdenim. Açıkçası aynı yöntemin Twitter’da da olmasını canı gönülden istiyorum 🙂

    Bu tür yöntemler; her ne kadar iyi bir çözüm yolu gibi görünse de; bence asıl mesele “istemediğin kişiyi listenden silebilme gücü”. Bu gücü çokça elinde tutanlardan olayım ^^

    1. Mehmet, ben bu yöntem sayesinde gerçekten facebook hesabımı görmeyi arzu ettiğim hale getirdim. İlk başta bunun %100 başarılı olamayacağını, en iyi ihtimalle %50 başarılı bir işlem olacağını düşünüyordum ancak %99 başarılı oldu 🙂

      Silme konusuna gelirsek şöyle düşün: Normalde bir araya gelseniz konuşabileceğin ancak kendisinin facebook’u kullanma amacı tamamen siyaset olan kişileri silmek istemezsin. Yani, normalde “gözüm görmesin seni” diyebileceğin kadar değersiz biri değildir ki öyle olsa arkadaş listende olmaz ama “siyasetle ilgili paylaşımlarını gözüm görmesin” diyebileceğin biridir.

      anlatabildiğimden emin değilim. Hızla bir şeyler yazdım ve gidiyorum 🙂 Yorum için teşekkürler

    1. Yönteminiz fena sayılmaz ama bu her zaman mümkün olmuyor maalesef. Bazen silemeyeceğiniz dostlarınızı sosyal medyada aşırı siyasi paylaşımlarla görebiliyorsunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yeni yorumları e-posta aracılığıyla bana bildir. Ayrıca yorum yapmadan da abone olabilirsiniz.

Back To Top