Hayalindeki Startup’ta Herkesten Önce İş Bulmanın Yolları
Kurumsal şirketteki monoton işinden bıktın ve dinamik bir startup’a katılmak için can atıyorsun. Harika!
Birçok kişi bu hareketi iş ilan sitelerinden kendilerine uygun mükemmel rolü arayarak ve daha sonra CV’lerini göndererek yapar. Daha deneyimli olanlarsa ise işi bir adım daha ileriye taşır ve rolü, bağlantıları sayesinde kapar. Bu kişiler, önce mükemmel rolü bulur, sonra şirketle iletişime geçmenin bir yolunu bulur ve kendilerini başvuru listesinin en tepelerine yerleştirirler.
Kötü haber: Bu şekilde piyasadaki en iyi startup işlerini kaçırıyor olabilirsin. Neden mi? Çünkü dışarıda senin varlığından bile haberdar olmadığın gizli bir startup iş piyasası var. Sen şirket sitelerinde kendine uygun iş ararken başkaları henüz bu sitelere düşmemiş pozisyonlarda işe başlıyor. Adımlarımızı takip ederek bunu sen de yapabilirsin.
1- Parayı Takip Et
Eğer bir startup yakın zamanda yatırım aldıysa, websitelerinde hangi ilanların yayınlanıp yayınlanmadığının pek bir önemi yok. Bu şirketin kesinlikle alım yapacağını gösteriyor ve muhtemelen her pozisyona alım yapacak. Sen de ne kadar hızlı öne geçersen o kadar iyi. Yani kulağını açık tutsan iyi olur. İstanbul’da teknoloji odaklı startup’ların iş ilanlarını listeleyen Startup Jobs Istanbul ‘u da kullanabilirsin. 170’in üzerinde şirketin 250’den fazla pozisyonunu listeleyen bu platforma ara sıra göz atmanda ve mail listelerine kaydolmanda fayda var. Bu senin için kolaylık olur.
2- Network Yap
Şimdi ne yapacaksın? Toplanan paranın büyük bir kısmı girişim sermayesi şirketlerinden geliyor. Ayrıca bu şirketlerdeki ortaklar, para dışında startup’lara yardımcı olabilecek bir yığın bağlantıyla beraber geliyor. Eğer girişim sermayesi firmasındaki ortaklar, yatırım yaptıkları şirkete yetenekli birini tanıtırlarsa – ki bu sen oluyorsun!- bu onlar için övünülecek bir başarı ve “katma değer” olur. Kısacası bu şirketlerin senin gibi birine yardım etmek için iyi bir nedeni var aslında.
Tabii startup şirketinin kurucularını da es geçmemek lazım. Sonuçta senin işe alınıp alınmayacağına karar verecek kişiler onlar. Kalabalığın arasından sıyrılmak için şirket ve pozisyon hakkında gerçekten tutkulu olduğunu göstermen gerekiyor.
3- Vizyonunun Ne Kadar Geniş Olduğunu Göster
Özellikle yolun başındaki startup’ların çok geniş yelpazede değişen ihtiyaçları vardır ve sadece tek bir işe %100 odaklanan birini takımlarında istemeyebilirler. O yüzden startup ile görüşmeye gittiğinde masaya koyabileceğin tüm yeteneklerini anladıklarına emin ol. Belki satışçısın ama çok başarılı bir pazarlama kampanyası yürüttün. Ya da yazılımcısın ama sosyal medyadan da anlıyorsun. Bunu göster ve işin her alanına nasıl sızabileceğini anlat. Eğer startup senden olumlu bir hava alırsa ve onlara neler katabileceğini görürse, senin için ayrı bir pozisyon bile açabilir.
4- Dene ve Gör
Her koşulda işin ne olduğunu tanımlamak için mülakat sürecinde startup ekibiyle görüşeceksin. Bazen iki taraf, birbirinden hoşlansa da sana uygun pozisyon yoktur.
Bu tarz senaryolarda onlara kısa vadeli bir danışmanlık hizmeti teklif etmek hiç de kötü bir fikir olmayabilir. Kabul ederlerse ve çıkardığın işle onları etkileyebilirsen, ileride şirketin yıldızı bile olabilirsin. Birçok startup’ın aldıkları personelin, şirket kültürüne uygun olup olmadığını anlamaları için bu türden “deneme süreleri” oluyor.
Zırhını kuşandıysan şimdi iş arama zamanı. Bu çok kolay bir süreç değil ama startup dünyasında mükemmel bir kariyer yapmayı hedefine koyduysan kesinlikle verdiğin emeklere değecek.
bilgilendirme için teşekkürler hocam
Teşekkürler Yazı İçin..