Teknik SEO Nedir? 8 Adımda Uygulama Rehberi (2024)
Web sitenizin arama motorlarında üst sıralarında yer alması için SEO çalışmalarına odaklanmanız gerekir. Bir arama motorunun web sitenizi tarayarak dizine eklemesi ve sıralaması için belirli teknik hataların olmaması gerekir. Bu nedenle web sitenizde teknik SEO çalışmalarını yerine getirmeniz gerekir.
Teknik SEO web sitenizin sorunsuz çalışması için gerekli olan birçok stratejiyi bir arada barındırır. Bunun için bir uzman gözüyle web sitenizi incelemeli, çeşitli araçlarla teknik inceleme ile hataları belirlemelisiniz. Daha sonra gerekli hataları çözmek için eyleme geçmelisiniz.
Web sitenizde teknik bir hata olmazsa web siteniz arama motorlarında sorunsuz sıralanabilir ve üst sıralara çıkabilir. Bu bölümde teknik açıdan SEO rehberi oluşturduk.
Teknik SEO Nedir?
Teknik SEO, web sitenizin Google algoritmasına uygun olarak optimize edilmesi ve dizine eklenebilmesi için gerekli teknik hataların giderilmesi sürecidir. Web sitenizin Google botları tarafından keşfedilebilmesi, dizine eklenebilmesi ve üst sıralarda yer alabilmesi için özel stratejiler geliştirmektir.
Teknik SEO çalışması yaparken temel amaç web sitenizin çabuk bulunabilmesi, taranabilmesini ve dizine eklenebilmesini sağlamaktır. Teknik süreçler web sitesi tasarımı, web sitesi yapısı ve içeriğin yapılandırma sürecine odaklanır.
Bir içeriği doğru yapılandırmazsanız, web sitenizde görsel ve diğer ögeleri optimize etmezseniz, kod yapısını sorunsuz yapmazsanız teknik açıdan problemler yaşarsınız.
İçeriğimizde Teknik SEO nedir sorusuna baktık. Şimdi teknik SEO’nun nasıl yapılandırılması gerektiğine bir bakalım.
Teknik SEO Neden Önemlidir?
Web sitenizde trafik çekme ve arama motorlarında yüksek performans göstermek istiyorsanız teknik SEO çok önemlidir. Teknik SEO öğrenmek web sitenizin arama motorlarında keşfetmesi için gerekli bir süreçtir.
Web sitenizde teknik SEO stratejilerini uygulayarak hem arama motoru hem de kullanıcılar için daha kaliteli bir web sitesine sahip olabilirsiniz.
Web sitenizi mobil kullanıcılar için optimize ederseniz ve site hızını arttırırsanız kullanıcılar daha iyi deneyim yaşar ve web sitenizin SERP performansı artar. İster küçük bir web siteniz olsun ister çok büyük bir e-ticaret sitesini yönetin mutlaka teknik açıdan bir optimizasyon stratejiniz olmalıdır.
Teknik açıdan kusursuz web sitelerini arama motoru botları daha kolay bulur, anlar, dizine ekler ve SERP’lerde listeler. Web sayfanızın başlık, açıklama ve içeriği alakalı ve ilgi çekici olabilir. Bu sayede SERP’lerde daha fazla organik trafik çekebilirsiniz.
Teknik SEO’nuzu başarılı yaparsanız web siteniz farklı ekran türlerinde sorunsuz çalışır. Özellikle mobil kullanıcılar için de deneyim iyi olur. HTTPS protokolü sayesinde kullanıcılar ve arama motorları için web sitenizi güvenli bir ziyaret noktası haline getirebilirsiniz. Web sitenizin teknik özelliklerini güçlendirirken hem arama motorları hem de ziyaretçileriniz için çalışmış olursunuz.
Teknik SEO’nun Temelleri ve Önemi
Teknik SEO çalışması sadece web sitenizin tarama ve indeksleme ile ilgili problemlerinden ibaret değildir. Bu yöndeki çalışmalarınız kullanıcılara daha iyi bir deneyim sağlamayı hedefler. Aynı zamanda arama motoru botlarının web sitenizi bulabilmesini sağlar.
Teknik SEO temelleri hakkında bir listeleme yapacak olursak tarama ve dizine ekleme, sayfa yükleme hızı, içerik kalitesi, görsel optimizasyonu ve site haritasını sayabiliriz. Aynı zamanda hosting performansı, güvenlik problemleri, yapılandırılmış veriler, mobil deneyim ve masaüstü deneyim, meta etiketleri, gezinme deneyimi ve hiyerarşiyi de ekleyebiliriz.
Şimdi Teknik SEO ne işe yarar sorusuna geçerek tüm temel başlıkları inceleyeceğiz.
Teknik SEO’nun Web Sitesi Performansına Etkileri
Teknik SEO öğrenmek web sitenizin arama motorlarında üst sıralarda yer almasını sağlar. Bir web sitesi hız, site yapısı, güvenlik, farklı cihaz deneyimleri gibi açılardan sorunsuz olursa arama motorları web sitenizi kolayca bulabilir.
Teknik hatalar olmayan web siteleri kolayca dizine eklenebilir. Aynı zamanda kullanıcılar da hangi cihazdan girerse girsinler sorunsuz bir deneyim yaşarlar. Teknik SEO’su güçlü olan web siteleri güvenli olur, hızlı açılır, her cihazda sorunsuz çalışır ve arama motorlarında üst sıralarda yer alır.
Site Mimarisi ve URL Yapısının Optimizasyonu
Teknik SEO hataları arasında en önemlilerinden biri site mimarisi ve URL yapısını optimize etmemektir. Web sitenizin mimarisi kötü olursa tarama ve dizine ekleme problemleri yaşanabilir.
Google botları doğru yapılandırılmış siteleri daha kolay bulur ve web sayfalarını daha kolay keşfeder. Bu sayede web sayfalarınız daha kolay indeks alır.
Site yapınız diğer tüm teknik SEO rehberi içinde bulunan konular etkiler. Güçlü bir mimari, SEO’ya uygun bir URL yapısı optimizasyon çalışmalarınızın daha başarılı ve sorunsuz olmasını sağlar. Aynı zamanda URL yapınız da tutarlı ve doğru kategorize edilmiş olmalıdır.
Crawlability ve Indexability: Arama Motorlarının Gözünden Site
Web sitenizin taranabilir ve dizine eklenebilir olması kullanıcılara ulaşma açısından önem taşır. Google’ın bir web sitesini taraması ve dizinine eklemesi çok basit bir sisteme sahiptir. Ancak bu süreç biraz karmaşık hal alabilir.
Google botları internet üzerinde gezinmeye başlar ve yeni web sayfaları keşfetmek için web siteleri arasında gezer. URL toplarken web sitelerindeki sayfaları gezerler. Taranmış bir sayfada bulunan metin, görsel ve video içerikleri Google analizinden geçer.
Google bu içerikleri arama terimi, arama niyeti özelinde kategorilere ayırır. Botların taradığı ve analiz ettiği web sayfaları dizine eklendikten sonra sayfalarda görüntülenir. Google bu süreci otomasyon olarak yürütür. Web sitenizin taranabilmesi ve dizine eklenebilmesi için tüm teknik hataları gidermeniz gerekir.
Hız Optimizasyonu: Yüklenme Sürelerini İyileştirmek
Teknik SEO nedir diye sorduğumuzda site hızı ve sayfa hızı en önemli başlıklardır. Sayfa hızı bir web sayfasının yüklenme süresini ifade ederken site hızı, tüm web sayfalarınızın ortalama açılış hızıdır.
Google SERP’lerde hızlı yüklenen siteler üst sıralarda yer alır. Kullanıcılar da her zaman gezindikleri web sayfalarının hızlı açılmasını ister. Daha iyi bir SERP performansı ve kullanıcı deneyimi için her zaman web sayfalarınızın 3 saniyeden kısa sürede açıldığından emin olmalısınız.
Yükleme sürelerini iyileştirmek için şu adımları atabilirsiniz;
- Gereksiz kodları temizleyerek kod yapısını küçültebilirsiniz.
- Web sitenizde önbellek eklentileri kullanabilirsiniz.
- Google Pagespeed testi yaparak size sunduğu önerileri uygulayabilirsiniz.
- Web sitenizdeki görselleri küçültün ve açıklama metni girin.
- Bir içerik dağıtım ağı kullanarak sayfalarınızın açılış süresini kısaltın.
- Web sitenizdeki yönlendirmeleri minimum düzeye çekin.
- Tarayıcı önbelleğini kullanmayı unutmayın.
- Sunucu yanıt süresini iyileştirecek stratejiler geliştirin.
Mobil Uyumluluk ve Responsive Tasarımın Önemi
Google “Mobil Öncelikli Dizine Ekleme” güncellemesinden sonra dizine sadece bir sayfanın mobil sürümünü eklemektedir. Bu nedenle SERP’lerde yer almak için mutlaka mobil uyumlu web siteniz olmalıdır.
İnternet kullanıcılarının önemli bir bölümü de mobil cihazlarda vakit geçirir. Bu nedenle kaliteli bir web sitesi mutlaka mobil uyumlu olmalıdır. Web siteniz responsive (duyarlı) tasarıma da sahip olmalıdır.
Duyarlı tasarım web sitenizin mobil ve masaüstü cihazlar içinde farklı ekran tipleri ve boyutlarına sahip olan tüm cihazlarda sorunsuz çalışması ve görüntülenmesidir. Mobil sürümünüz yoksa dizine eklenme sorunları yaşayabilir, responsive tasarımınız yoksa kullanıcı deneyiminden tam not alamayabilirsiniz.
SSL Sertifikaları ve Güvenlik Ayarlarının Rolü
SSL sertifikası web sitenize giriş yapan kullanıcıların bilgilerinin şifrelenmesini ve alıcının bu bilgileri şifreli olarak almasını sağlayan güvenlik sertifikasıdır. Bu sertifika ile kullanıcıların kişisel bilgileri korunur ve web sitenizde kullanıcılar güvende olur.
Hosting hizmeti aldığınız sunucudan SSL sertifika hizmeti de alabilirsiniz. Google güvenli web sitelerine öncelik vermektedir. Bu nedenle SERP’lerde SSL sertifikası olan siteler ön sıralarda yer alır. Aynı zamanda kullanıcılar da sitede bu sertifikanın olmasına önem verir.
SSL sertifikanız yoksa web siteniz tarayıcılarda “Bu web sitesi güvenli değil” uyarısı ile gösterilir. Bu durumda birçok kullanıcı web sitenizi terk eder. Bu nedenle SSL sertifikanızın olduğundan emin olun.
İç Linkleme ve Site İçi Navigasyon
Teknik SEO nedir detaylı olarak ele alırken iç linkleme ve site içi navigasyona da bakmak gerekir. İç linkleme, web sitenizde sayfalar arasında verilen bağlantı ağıdır. Web sitenizde birbiriyle alakalı sayfalar arasında bağlantı verirseniz kullanıcılar daha uzun vakit geçirebilir ve arama motoru botları diğer sayfalarınızı da keşfedebilir.
İç linklemeyi alakalı sayfaları bağlamak veya sayfalar arasındaki otoriteyi ortaya koymak için kullanabilirsiniz. Site içi navigasyonu güçlü bir iç linkleme ile sağlayabilirsiniz.
Web sitenizi ziyaret eden bir kullanıcı en fazla 3 tıklamada başka bir web sayfasına ulaşabilmelidir. Web sayfaları arasında bağlantı verirken kullandığınız çapa metni de doğru ve alakalı şekilde oluşturmalısınız.
Web sitenizi düzenli olarak inceleyin ve site içi dahili link yapısını düzenleyin. Bu sayede yeni eklenen sayfaların daha iyi çalışmasını ve daha kısa sürede keşfedilmesini sağlayabilirsiniz. Güçlü navigasyon yapısı ve site içi linkleme stratejisi benimsenmemesi en önemli teknik SEO hataları arasında bulunur.
Teknik SEO için Kullanılabilecek Araçlar
SEOya başlangıç rehberi niteliğindeki teknik SEO yazımızın sonunda kullanabileceğiniz araçları anlatacağız. Teknik SEO araçları ile web sitenizin teknik SEO denetimini yapabilir, mevcut hataları ve yanlış uygulamaları bulabilir, teknik hataları düzeltme konusunda öneriler bulabilirsiniz. Bu araçların bir kısmı ücretli bir kısmı da ücretsizdir.
En popüler teknik SEO araçları şöyledir;
- Google Search Console
- Dopinger SEO analiz aracı
- GTmetrix
- Screaming Frog
- Page Modified
- SEOmator
- SEMrush Site Audit
- Google PageSpeed Insights
- Ahrefs Site Audit Tool
- DeepCrawl
- OnCrawl
Teknik SEO hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için hemen bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz;
seo açısından güzel bir makale olmuş paylaşım için teşekkürler