Türkiye’den Amerika’ya Hangi Yolla Ticaret Yapılır?
Türkiye’de yeni pazarlara ulaşarak iş hacmini büyütmek isteyen firmaların ilk duraklarından birisi Amerika. Amerika’nın kullandığı para biriminin dolar olması ve nüfusunun kalabalıklığı, işletmelerinin ilerlemesini isteyen firmalar için ideal bir seçenek olabilir. Türkiye’den Amerika’ya gönderim yapmak için hava yolu ve deniz yolu kullanılır. Hava yolu taşımacılığı Amerika’nın deniz aşırı bir ülke olmasından kaynaklı tercih edilen bir taşımacılık şekli. Hızlı teslimat imkânı sunar. Hava yolu taşımacılığı genellikle bozulabilir gıdalar, ham madde ve evrak gibi gönderiler için tercih edilir. Deniz yolu taşımacılığı tek seferde birçok ürünün gönderimini sağlamasıyla büyük bir avantaj sağlar. Aynı zamanda daha ağır yükleri taşımasıyla sıklıkla tercih edilir. Bunun yanı sıra varış ve çıkış limanlarının çok sayıda olması gönderimin kolay bir şekilde gerçekleşmesine imkân tanır. Hangi taşımacılık türüyle olursa olsun Türkiye’den Amerika’ya yapılacak ihracatın doğru ve güvenli bir şekilde yapılması önem arz eder. Bu sebeple Türkiye Amerika lojistiği hakkında bütün detaylar öğrenilerek hareket edilmesi firmaların avantaj ve kar elde etmesine olanak sağlar. Siz de Türkiye – Amerika arasındaki ticaretin nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde öğrenmek için yazımızın devamına göz atabilirsiniz.
Türkiye’den Amerika’ya Deniz Yolu Taşımacılığı Hakkında
Amerika’nın küresel ekonomik payı, ihracat için popüler konumda yer almasında rol oynar. Yeni pazarlara erişmek ve şirketlerini büyütmek isteyen firmalar, Türkiye’den Amerika’ya ihracat yapma talebinde bulunur. Bu ihracatın gerçekleşebilmesi için tercih edilen yöntemlerden biri deniz yolu taşımacılığı. Türkiye – Amerika deniz yolu taşımacılığı; maliyetin daha az olması, yük sayısının ve ağırlığının fazla olması gibi avantajlara sahip. Bu sebeple firmalar sıklıkla deniz yolu taşımacılığını tercih eder. Türkiye’den Amerika’ya yapılacak ihracatın transit süreleri bulunur. Türkiye’deki limandan çıkan ürünlerin Amerika’daki limana ulaşması, yani transit süresi limana göre farklılık gösterir. Bunun sebebi ise Amerika deniz yolu liman sayısının oldukça fazla olması. Ürünler, limanların tümü ele alındığında en az 20 gün içerisinde karşı tarafa ulaşır.
e-İhracat sisteminden faydalanarak Amerika’ya ürün ve hizmet gönderimi yapmak isteyen firmalar belirli işlemler doğrultusunda hareket eder. Bu işlemlerden en önemlisi incoterms olarak karşınıza çıkar. Incoterms (Uluslararası Ticari Şartlar), Uluslararası Ticaret Odası tarafından yayımlanan malların satış aşamalarında gerekli olan bir dizi kural. Incoterms sayesinde ihracat ve ithalat yapan tarafların sorumluluklarını bilir. Oluşabilecek risk, hasar veya kayıp durumlarında hangi tarafın sigortasının kullanılabileceği bu kurallar çerçevesinde belirlenir.
Türkiye’den Amerika’ya Deniz Yolu Taşımacılığı Türleri Nelerdir?
Türkiye’den Amerika’ya kargo gönderimi yapmak isteyen firmaların popüler tercihi deniz yolu taşımacılığı olur. Amerika deniz yolu taşımacılığı, iki farklı taşıma türüyle gerçekleştirilebilir. Bu türler FCL(full container load) ve LCL(less container load) olarak aktarılabilir.
FCL taşımacılık türkçe tam konteyner yükünü ifade eder. Bir konteyner içerisinde sadece bir göndericinin ürünlerinin bulunması FCL taşımacılık sisteminde. Büyük hacimli ve fazla sayıdaki yükleriniz var ise bu taşımacılık modelini tercih etmeniz daha verimli olur. Aynı zamanda FCL taşımacılıkta tüm sorumluluk size ait. Konteynerin maliyeti tek bir firma tarafından karşılanır.
Bir diğer taşımacılık türü olan LCL taşımacılık türkçe parsiyel konteyner yükünü ifade eder. LCL taşımacılıkta gönderimi yapılacak ürün başka bir göndericinin ürünüyle aynı konteynere koyulur. Küçük hacimli yükler için oldukça avantajlı olan bu durum oluşturur. Konteyner dolmasını beklemeden vakit kazandıran bir taşımacılık türü olarak bilinir. Bunun yanı sıra parsiyel taşımacılıkta tüm sorumluluk size ait olmaz. Konteyner maliyeti diğer sevkiyat yapan firmalarla ortak karşılanır. Siz de Amerika’ya deniz yolu taşımacılığı ile ürün gönderimi gerçekleştirmek istiyorsanız Shipeedy’nin sunduğu imkânlara göz atabilirsiniz.