Yeni Başladığınız İşte Çömez Olmak
Bir dönem, mevcut şartlarımda en iyi işi bulabilmek için çok sık iş değişikliği yaptım. Hatta bir gün çalışıp ortamı kolaçan ettikten sonra ikinci gün işe gitmediğimi ve istifa ettiğimi bilirim. Bu süreç hayatımın en zor ve çileli dönemiydi diyebilirim. Onca tecrübe, onca bilgi, onca birikim… hepsi değersiz kalıyor. Yeniyseniz çömezsiniz. Ötesi berisi yok! İster orta düzey yönetici olarak başlayın, ister üst düzey yönetici. Hiç fark etmiyor. Yeni olmak hep aynı psikoloji, aynı ruh hali, aynı kabus…
Özellikle:
İş Tecrübesi Olan Yeni Personeller
Yeni başladığınız firmayla tanışana kadar sektörde dirsek çürütmüş, kurumsal firmaların tozunu yutmuş ve belki de işinizde marka olmuştunuz. Şimdi aynı sektörde yeni bir kurumun havasını soluyorsunuz. Sektör aynı ama kurum kültürleri farklı olabiliyor. İşleyiş süreci, işin yerine getirilmesi, ast-üst ilişkileri, çalışanların yaş ortalaması, kurumun söylemleri ve bunun gibi benzer faktörlerde farklılıklar olabiliyor.
İşte tam da bu anlarda firmanın en deneyimsiz stajyerine bile gebe kalabiliyorsunuz. “Suyumuzu bu sebilden mi alıyoruz?” – “çişimizi nereye yapıyoruz?” gibi sorular bir yana dursun; profesyonelleri belirli bir süre izlemek ve kısmen modellemek zorunda kalmanız bir yana. Siz belki de çok daha iyisini yapabilirsiniz ama orada durun işte! “ne ayaksınız olum siz?” daha yenisiniz. Hemen sivrilmek tehlikeli olabilir. Eski iş yerinizdeki havalar burada sökmeyebilir. Hele bi izleyin bakalım; burada işler nasıl yürüyor. Öyle dağdan gelip bağdakine akıl vermek bağcıyı rahatsız edebilir.
Kurumsal firmalarda bu gibi ikazlarla karşılaşmazsınız. Fakat yeni firmanızın yerlileri genellikle böyle düşünür. İçinizi karartmak gibi olmasın ama bir bakıma da haklılar. Gerçekten sektörler aynı olsa bile kurumdan kuruma ciddi işleyiş farkları olabiliyor. O yüzden belirli bir süre izlemek, analiz etmek ve bazı teknikleri modellemek gerekebiliyor.
Yeni İşinize Empati Kurarak Başlayın
Sizi korkuttuysam özür dilerim. Çömez olmak o kadar da kötü birşey değildir aslında. Yeni bir iş her zaman yeni bir heyecan demektir. Bu defa herşeyin daha farklı olacağına inanılır genellikle. -Ve istemeniz yeterli. Gerçekten sizin adınıza herşey farklı olabilir. Daha huzurlu bir iş yaşamına hoş geldiniz. Huzuru arıyorsak işe empati kurarak başlamak gerekir. Çömez olmak bunu gerektirir 🙂
Yeni işinizin demirbaşları yıllardır o firmaya emek vermiş ve bir takım iş yapma teknikleri geliştirmişse demek ki işlerinde iyiler. Öyle olmasa bu zamana kadar direnemez ve demirbaş sıfatına sahip olmadan çoktan şutlanmış olurlardı. Özellikle özel sektör acımasızdır, bilirsiniz. Madem bu adamlar işini iyi yapıyor, geçmiş tecrübelerinizi şimdilik cebinize koyun. Zamanı geldiğinde çıkaracaksınız tabi ki. Eski çalışanları iyi izleyin. Neleri farklı yapıyorlar? Hangi yöntemleri sizin de ilginizi çekti? Nerelerde eksik görüyorsunuz? hepsini hafızanıza atın. Bir kaç ay içinde harmanlayıp yararlı bilgilere çevireceksiniz. Sadece biraz sabır. Boş verin, eski tecrübeleriniz görmezden gelinsin. İnanın yeni iş arkadaşlarınız (firmanın eski çalışanları) kendi üzerlerindeki iş yükünü hafifleteceğiniz için sizinle gerçekten ilgilenmek isteyen insanlardır. Onların amacı size bilmişlik taslamak veya geçmiş tecrübelerinizi yok saymak değildir. Firma kültürünü size benimsetebilmek ve doğru işler yapmanızı sağlamak isterler.
İş dünyasında sizden tecrübeli olmayabilirler. Unutmayın: o firmada sizden tecrübeliler. Bence kulak verin, dinleyin ve çok gerekmedikçe eleştirmeyin. Eleştirmek, düzeltmek ve katkı sağlamak için uygun zamanı bekleyin. Çömez olmak beklemeyi de gerektirir 🙂
Şimdi kendinizi eskilerin yerine koyun. Firmaya yeni bir personel alındığında “sen zaten işi biliyorsun, hadi başla! hadi bize de öğret bakalım” der miydiniz? Bence demezdiniz. Aynı iyi niyet ve özveriyle ona yeni işinde nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatır ve yön vermek isterdiniz. İşte yeni işinizdeki eski personeller de bunu yapmak istiyor. Komplekse hiç gerek yok. İyi düşünün ve moralinizi asla bozmayın. Biliyorum sinirleriniz bozulmak üzere ama söylemeden edemeyeceğim: çömez olmak iyi düşünmeyi gerektirir 🙂
Önce Kurumu Tanımaya Çalışın
Yeni işinizin eski çalışanlarına karşı ön yargılarınızı silip attıysanız şimdi onların önderliğinde yeni firmanızın kurum kültürüne adapte olmaya çalışın. Bol bol soru sormak bu işin bilinen en iyi yöntemidir. İnsanlar size yardımcı olmak isteyecektir. Eğer biriyle elektriğiniz uyuşmadıysa ona çok fazla soru sormak zorunda değilsiniz. Diğer alternatiflerinizi deneyin. Bu süreçte sabırlı olmak en önemli kural.
Olumsuz Söylem ve Tavırlardan Uzak Durun
Yeni işinizde hiç alışkın olmadığınız ve sizi şuan rahatsız eden işleyişler olabilir. Hemen eleştirmeyin. “offf, pufff bu ne abi yaa!” diyerek çıkışmayın. Eski firmanızla kıyaslayıp, “biz de böyle olurdu; burada biraz değişikmiş” demeyin. Yorumlarınızı içinizde tutun. Belirli bir süre güzel yönleri görmeye ve güzel yönleri konuşmaya çalışın. Bu durum size her zaman avantaj sağlar.
Piştikten Sonra
Yeni kurumu tanıdınız. Bir kaç ay çalıştınız ve artık eski personeller gibi fayda sağlayabilir düzeye geldiniz. Bir takım insanlarla iyice kaynaştınız. Kendinizi sevdirdiniz ve krediniz var artık. Şimdi özgürsünüz. Bu aşamadan sonrasını konuşmaya gerek yok. Siz zaten eski işinizde de profesyoneldiniz. Bu yazıyı sabırla okuduysanız halen daha öyle olduğunuza inanıyorum.
HızlıAdam’da fayda yüklü makaleleri sohbet havasında yazmayı seviyorum. Amacım: “Herkesin, hakkında bir şeyler yazabileceği konuları, herkesin sıkılmadan okuyabileceği şekilde yazmak”
HızlıAdam’ı takip edin.
Bünyamin Kapıcıoğlu | Hızlı Adam | İş Dünyasında Rekabet Hız İster
eski iş yeni iş hızlı adam cok dogru solüyorsun ama iş nerde 😀 bugun 10 cv verdim dönen yok valla kafayı yicem üniversiteyi bitirdim halen işsizim .. ortam mı? bozuk hep mi? torpil anlamıs deyilim kpss den 85 aldım atanamadım lanet gelsin valla ..
Hep böyle oluyor hocam 🙂
Pişene kadar kod adı cömez… :))
Malesef Tufan. Olsun ama çömez olmanın gerekliliklerini biliyoruz neticede; avantajlıyız 😉