Yeni İş Arama ve Bulma Teknikleri
İşsiz kalıp iş aramak, bilinmeyen bir bekleyişle birlikte gerçekten çok zordur. Bu her durum için geçerli. İlk kez çalışacak olanlar için çok daha sancılı geçen bu süreç, iş tecrübesine sahip adaylar için nispeten biraz daha umut verici olabiliyor. Aynı şekilde çalıştığı kurumdan biran önce ayrılmak isteyen, sabahları işe giderken ayakları geri giden ve tahammülü kalmamış kişiler de yeni iş arayışının dikenli yollarında maddi-manevi yıpranabiliyor.
Bu makalemde her modelden iş arayan adaylara bir nebze de olsa fayda sağlamayı amaçlıyorum. Şahsen bugüne kadar en uzun işsizlik süresi 15 günü geçmemiş biri olarak sizlerle paylaşabilecek tecrübelerim olduğuna inanıyorum.
1- Cv-Özgeçmişinizi Gözden Geçirin
Birçok makalemde belirttiğim gibi bu işin birinci adımı etkili cv-özgeçmiş oluşturmaktır. Herhangi bir işe girebilmek için öncelikle mülakata davet edilmeniz gerektiğini düşünürsek; mülakata davet edilecek adayları belirleyen faktörün de cv – özgeçmiş olduğunu hatırlatmakta fayda var.
İyi bir cv-özgeçmiş nasıl olur? hakkında yazdığım detaylı makaleyi okuyabilirsiniz.
2- İş Arama Sitelerinde Mesai Harcayın
Güzel bir cv – özgeçmiş oluşturduysanız şimdi en çok beğendiğiniz 3 adet iş arama sitesini açın. Aynı cv’nizi o sitelerin kalıplarına göre girip kaydedin. Benim tavsiyelerim: kariyer.net, secretcv.com ve yenibiris.com‘dur. Bu üç siteyi aktif bir şekilde kullanabilirsiniz. İlk önce kariyer.net‘ten başlamanızı tavsiye ederim.
Kural – İş arama sitesinin, arama filtreleme özelliğini muhakkak kullanın. Yoksa yüzlerce sayfayı, size hitap etmeyen işlerle birlikte tek tek inceleyip kısa sürede bıkabilirsiniz. Dediğim gibi: bu sitelerde mesai harcayacaksınız. O yüzden mesainizde enerjinizi doğru kullanın.
2A- İş Arama Filtrelerini Etkin Kullanmak
Çalışabileceğiniz bölgeyi işaretleyerek başlayın. Örn: İstanbul (asya) seçeneğini işaretledikten sonra diğer filtrelere göz atın. Her filtreyi kullanmayın çünkü bazı işverenler o seçenekleri düzgün kullanamadığı için tam da size hitap edecek bir işi yanlış kategorize edebiliyorlar. Çalışma şekli (part-time, tam zamanlı, dönemsel) seçeneklerinden birini işaretleyin. Part-time iş arıyorsanız listede full-time işlerin de görüntüleniyor olmasına gerek yoktur değil mi?
Eğitim seviyenize güveniyorsanız o filtreyi de kullanın. Fakat eğitim seviyesi değil pozisyon tipi önceliğim var diyorsanız boş bırakın. Son olarak deneyimli, deneyimsiz filtresini de kullanabilirsiniz. Bazı firmalar ciddi pozisyonlar için yetiştirilmek üzere aday aradığı için ben genelde bu filtreyi kullanmam. Yine de siz bilirsiniz.
Bahsettiğim filtreler dışında kalan filtreleri boş bırakmakta fayda görüyorum. Sektör, cinsiyet, iş alanı gibi kısımlar sevebileceğiniz, potansiyel bir çok fırsatı görmenizi engelleyebilir.
Ne iş olsa yaparım diyenlerdenseniz bahsettiğim filtreleri işaretleyip sırasıyla ilginizi çeken ilanları yeni sekmede açarak inceleyin ve alması en zor işlerden başlayarak başvurularınızı yapın. İlk 1 hafta yüksek pozisyonlarla, olması güç ama çağrılma ihtimaliniz olan işlerle ilgilenin. Gelir ve çalışma şartları olarak sizi bir adım ileriye taşıyabilecek işleri zorlayın.
2B- Anahtar Kelimelerinizin Listesini Çıkarın
Her işi yapamam. x alanda uzmanlığım var diyorsanız, bahsettiğim filtreleri işaretledikten sonra arama çubuğuna ilgilendiğiniz iş ile ilgili anahtar kelimelerinizi yazın. Anahtar kelime yazma kısmı çok önemli. Önce işiniz, mesleğinizle ilgili anahtar kelimelerin listesini bir yere not edin. Örneğin benim anahtar kelimelerim ilk ilgilendiğim pozisyondan en son ilgileneceğim pozisyona göre sırasıyla şu şekildedir:
-Müdür/Yönetici
-Mağaza Müdürü
-Mağaza Müdür Yardımcısı
-Merch
-Takım Lideri
-Satış Uzmanı
-Satış Şefi
-Satış Danışmanı
-Satış
İlk günlerde arama çubuğuna “müdür” yazıp aratırım. Listelenen sayfalardaki potansiyel ilanlara başvurumu yaparım. Pozisyon yükseldikçe toplam iş ilanı sayısı azalacağından ilk günler iş arayışı için çok zaman/enerji kaybetmem. Ana filtrelerimi işaretledikten sonra üye olduğum 3 farklı iş arama sitesinde “müdür” kelimesini search eder ve başvurularımı yaparım. Bir sonraki gün veya iki gün sonra aynı yöntemi “Mağaza Müdürü” ve “Mağaza Müdür Yardımcısı” kelimelerini aratarak uygularım. Birkaç gün sonra sıradaki anahtar kelimem için bu yöntemi kullanırım ve en son ilgileneceğim 4 pozisyon için başvurularıma yaklaşık 10 gün sonra başlarım. Çünkü bu süre içinde önceliklerimi çağrılması zor ilanlara vermiş ve oralardan telefon gelsin diye bekliyor olurum.
Siz de kendi uzmanlığınız, mesleğiniz veya çalışmak istediğiniz işlere göre öncelik sırasına uyarak anahtar kelimelerinizi planlayabilirsiniz. Geriye yöntemi uygulamak kalıyor.
2C- Başvurularınızda Ön Yazı Kullanın:
Başvurduğunuz ilanlara bir iki cümlelik ön yazı eklemek sizi diğer iş arayanlardan bir adım öne taşıyabilir. Ön yazı eklemek, sırasıyla tüm ilanlara başvurmadığınızı gösteren gizli bir hamledir. Ön yazıya ne yazmalıyım derseniz:
“İlandaki kriterleri sağladığımı düşünüyor ve kendime güveniyorum. Firmanızda kariyer yapmak isterim” gibi klişeler kullanabilirsiniz. Abartmamaya özen gösterin.
3- Sizi Arayan İnsan Kaynakları Personeli İle Sağlıklı İletişim Kurun:
Başvurduğunuz Firmaları Aklınızda Tutun: Günün sonunda “başvurularım” sayfasını açın ve hangi firmalara hangi pozisyon için başvurduğunuzu yeniden bir gözden geçirin. Sabahın köründe telefonunuz çalar ve “sizi x firmadan arıyorum” diyen bir bayanla uyanırsanız: “Pardon! nerden dediniz?” gibi tepkiler vermemiş veya “tele satıcı mı arıyor” diye kızıp telefonu kapatmamış olursunuz.
Sizi Arayan Kişiye İsmiyle Hitap Edin: “Evet Aylin hanım, iş arayışım devam ediyor…… Peki Aylin hanım, görüşme davet bilgilerimi mail adresime gönderebilir misiniz? (adres, tarih)” gibi…
4- İş Görüşmesine Giderken İmajınızı Tazeleyin
Mülakata davet edildiyseniz kendinizi satmak için çok sağlam bir fırsat yakaladınız demektir. Görüşmenize maksimum özen gösterin ve görüşmeye gitmeden önce prezentabl göründüğünüzden emin olun. Saç, sakal, dişler, yüzdeki lekeler, istenmeyen yüz kılları vs hepsini bir elden geçirin 🙂
Başvurduğunuz pozisyona göre kıyafetinizi seçin (Genellikle klasik giyinmek icap eder)
Kıyafetlerinizin ütüsüz, kirli, ayakkabılarınızın boyasız, aksesuarlarınızın gelişi güzel olmadığından emin olun. Tabi çok abartıp smokin veya abiye de giymeyin.
5- İş Görüşmenize Davet Edildiğiniz Saatten 15 dk Önce Gidin
Evden çıkış saatinizden bahsetmiyorum. Olası aksilikleri de hesaba katarak evden mümkün olduğunca erken çıkın ve gerekirse görüşmeyi yapacağınız kurumun yakınlarında bir kafede zaman geçirin. Görüşmeye bir saat önceden damlamayın. 15 dk kala içeri girmekte fayda var.
6- Kötü Alışkanlıklarınızı Askıya Alın
Sıgara kullanıyorsanız o gün görüşmeye girene kadar tek bir sıgara dahi içmeyin. Sıgara kokusunun parfümünüzle karışmasına ve dişlerinizi sarartmasına müsade etmeyin. Bazen bunu fark etmeyebilirsiniz. Kullanmayan kişiler genelde farkeder unutmayın.
7- İş Görüşmesinde İletişim İncelikleri
İş görüşmesinde sözlü ve beden dili kullanımınıza maksimum özen gösterin. Bu konuyu daha önceki yazılarımda paylaşmıştım. Bu sayfadan ulaşabilirsiniz > İş Görüşmesinde Beden Dili Kullanımı
8- Mülakat Esnasında Sormanız Gereken Kilit Sorular
Başvurduğunuz iş ve pozisyona göre değişiklik gösterse de bazı soruları sorarak ciddi düşündüğünüzü ifade etmiş olursunuz. İnsan kaynakları personeli size söz hakkı verip “sizin sormak istedikleriniz var mı?” derse eğer “hayır yok” cümlesini asla ve asla kullanmayın. Siz bir iş görüşmesindesiniz ve o iş için önemli biri olmalısınız. Dolayısıyla işle ilgili sizin de merak ettikleriniz veya bir takım kriterleriniz vardır:
Örn: Çalışma saatleri hakkında bilgi isteyebilirsiniz, sosyal haklarınızı sorabilirsiniz, İş yerinin düzenlediği eğlence organizasyonlarını sorabilirsiniz, turnover (personel sirkülasyonu) oranını sorabilirsiniz…
Nitekim kafanıza takılan bir iki soru işareti muhakkak vardır. Sorun…
9- Geri Bildirim Rica Edin
Unutmayın bir sürü işe başvuru yaptınız. Her an telefonunuz yeniden çalabilir ve çalışmaktan daha çok keyif alabileceğiniz başka bir firma sizi iş görüşmesine davet edebilir. O anki görüşmeniz sizin için harika geçmiş olsa bile mülakat sonrası insan kaynakları (işe alım) personeline küçük bir ricada bulunun: “Görüşmemiz sizin açınızdan olumsuz sonuçlanırsa da bana geri bildirimde bulunur musunuz?”
Bu şekilde olumsuz sonuçlanan görüşmelerden kısa sürede haber alır ve umut bağlamaz, önünüzdeki maçlara bakarsınız. Çok hevesli gittiğiniz bir iş görüşmesinden aynı hevesle sonuç haberi bekleyerek diğer görüşmelerinize özensiz davranmayın. Sizi hiç aramayacaklarmış gibi her görüşmenizi ilk görüşmeniz kadar değerli görün.
10- Güzel Bir İş Bulmayı Başarırsanız Tadını Çıkarın 🙂
Bu yazımda kendi iş arama yöntemlerimden bahsettim. Unutmayın: en son çalışmak isteyeceğiniz firmaya ilk önce başvuru yaparsanız bir günde bile iş bulabilirsiniz. Sonra tekrar bu süreci yaşamak istemiyorsanız sıralamaya dikkat etmenizi ve kendinize harika bakmanızı rica ediyorum…
Bünyamin Kapıcıoğlu | HızlıAdam | İş Dünyasında Rekabet Hız İster
Gerçekten iyi bir yöntemmiş. Sıralama çok başarılı. Önce zor işlere başvuru yapıp şansımızı denemeli sonra da daha olası işler ile kendimizi garantiye almalıyız. Sizi tebrik ederim Bünyamin bey
Naçizane fikir ve tecrübelerimizi aktarmaya çalışıyoruz. Teşekkür ederim.
Yok yok bence de sağlam fikir 🙂
Peki madem siz istediniz mütevazı olmamayı seçiyorum 🙂 Fikir sağlam 🙂
Bir insanın herşeyi sistemli olur hızlıadamı gördüm ben 😀 İş ararken anahtar kelime planlama mantığı kafama yattı.
Hayırlı işler Burak bey 😉
Merhaba ben de satış, pazarlama alanında kariyer yapmak istiyorum fakat nereye başvursam asgari ücret teklif ediyorlar. Bu makalede yazılı olanları tek tek her noktasına kadar uygulayacağım. İnşallah faydası olur. Teşekkür ederim. Elinize sağlık
Eğer iş tecrübeniz yoksa genellikle asgari ücret veya asgari ücretten biraz daha fazlasını teklif ederler. Malesef
Harika bir makale olmuş yarınki iş gorusmemde faydalı olacağına eminim
teşekkür ediyorum…
İş görüşmenizin başarılı geçmesini diliyorum. Yorum için teşekkür ederim.
Kaleminize sağlık. İş arama sürecimde bunu okumam iyi oldu. 5-6 makalenizi okudum gerçekten çok beğendim. takip edeceğim sizi
Teşekkür ederim. Daha iyi makalalerde daha sık görüşmek dileğiyle, iyi bloglar 🙂
Bir solukta okudum. İş arayışım devam ediyor. Birçok şeyi eksik yaptığımı fark ettim sayenizde. iş bulmak gerçekten çok zor. Teşekkürler hızlı adam
İş arayışınıza faydalı katkılarım olduysa ne mutlu. İyi bloglar
Bir yandan gülüyorum bir yandan merakla okumaya devam ediyorum. Anlatılanlar hem komik hem de gerçekten işe yarayan bilgiler. çok farklı bir yazarsınız Bünyamin bey eksik olmayın
O sizin farklı bakışınız 🙂 Teşekkür ederim
Ekleme: sadece bu makale için değil yorumum. Genel olarak makaleleriniz eğlenceli ve faydalı. İş bulmak, iş aramak bile eğlenceli 🙂
ekleme: tekrar teşekkür ederim 🙂
aylardır gazetelerin ilanlarını kurcalıyorum heryere başvurdum iş bulamıyorum 🙁 kariyerneti denemedim hiç
Bazen gazetelerin iş ilanları çok daha potansiyel olabiliyor. Aradığınız işe göre değişir tabi. Gazetede iş ilanı verenler genellikle birkaç günlüğüne ilan verir ve bu süreçte birini seçmek / değerlendirmek ister. Kariyer, iş ilanı sitelerinde ise sırf reklam olsun mantığıyla bile ilan verilebilmektedir. Gazete ilanlarını okumaya devam edin ama kariyer.net gibi bilindik iş ilanı sitelerine de üye olup cv hazırlamalısınız.
İş bulmak için en etkili kaynaklardan biri de Eleman.net bence. Ben çalıştığım işimi buradan buldum. Diğerlerinde reklam amaçlı ilanlar var. Eleman.net’te hiç olmazsa başvurulara cevap geliyor. Gelmezse de siz firmayı telefondan arayabiliyorsunuz.
Çalışmayı düşündüğünüz şirketin kurum kültürü ve sizin başvurmuş olduğunuz pozisyonlara göre bu durum değişir. Evet eleman.net’de kayda değer güzel bir sitedir ama kariyer.net ile aynı statüde değildir.
Anası s..[sansür].. o..[sansür]. ç..[sansür].. aramıyor. O kadar başvuru yaptım bir dönen olmadı. Soyunu sopunu s..[sansür].. p..[sansür]..leri
Bu blogda binlerce yorum var, ilk kez sizin gibi birilerine sinirlenip arkasından ana avrat, sülale söven bir okuyucu gördüm. Sizin çözüme yönelik eleştiri yeteneğiniz bu mu? Neden aramadıklarını tahmin etmek zor değil. Yazık…
Şuan işten ayrilip tekrar iş arayasim geldi 🙂 şaka bir yana emeginize saglik ,yazilarinizi begenerek okuyorum ve okurken keyif aliyorum çoğu insan icin faydali bilgiler oldugunu dusunuyorum .tesekkurler
İlgi alakanız için ben teşekkür ederim. Daha sık görüşmek dileğiyle, hayırlı işleriniz olsun
Bünyamin Bey Merhaba,verdiğiniz değerli bilgiler için teşekkür ederim.Bir yöne önemle dikkat çekmek istiyorum.Haksız yere işten çıkarılanlar ve bu haksızlık karşısında dava açtığı için hakkında olumsuz referans verilenler…Bu konuyla ilgili değerli görüşlerinizi bekler,sağlıklı günler dilerim
Merhaba Salih bey,
Olumsuz referansla nasıl başa çıkılır konusunda bir makale yazalım yakın zamanda 😉
İş aramaya başlarken, internetteki geçmişinize bir göz atın. İsminizi, e-mail adresinizi, kullanıcı adlarınızı ve diğer tüm sosyal medya bağlantılarınızı Google’da aratın ve ne çıktığına bakın. Potansiyel işvereninizin şaşırtıcı ya da itici bulacağı herhangi bir şey var mı? Ya da iş bulmanızı engelleyecek herhangi bir şey? Temizleme vakti geldi.
Merhaba. Aşci im sicak soğuk kırmızı et balık meze uzerinde iş arıyorum yardımcı olursanız sevinirim
Faydalı bir yazı olmuş. verdiğiniz bilgileri için teşekkür ederim. ben son işimi cvyolla.com dan buldum. https://www.kariyer.net ve https://www.linkedin.com üyesiyim aynı zamanda. https://www.cvyolla.com üzerinden başvuru yaptıktan sonra iki firmadan davet aldım. bence üç siteye de üye olup başvurmakta fayda var. bol şanslar.
Çok faydalı bilgiler paylaşmışsınız. Ellerinize sağlık. Ben de şöyle bir ekleme yapmak isterim. İş ararken faydalandığım 5 yöntem var: 1- çalışan arkadaşlarıma elden cv veriyorum. 2- linkedin üzerinden firmalara connection gönderiyorum. 3- kariyer.net 4- cvyolla.com 5- eleman.net Bunlar dışında başka yöntemler de denedim ama en yüksek fayda aldığım yöntemleri sırasıyla yazdım.
Deneyiminizi paylaştığınız için teşekkür ederim.
Faydalı bir içerik olmuş gerçekten. İş bulma konusunda sıkıntı çekenler için güzel imkanlar sağlayan https://www.ustamgeliyor.com/ sitesi de parlak öneriler arasında kalsın. Bu tarz faydalı yazılarınızı takipteyiz. İyi yazılar.